2024. február 23., péntek

A totális szorongás lehet az egyik fő kommunikációs cél Orbán Viktor beszédeibe

 A Szabad Európa honlapja

2024. február 23.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Orbán visszahozta az évértékelőibe az „erőt”, az „európai” szinte már negatív jelző nála
Orbán Viktor évértékelőinek felépítése jellemzően hasonlít a többi beszédére, amelyeknek jól ismert sémájuk van, s központi elemük a totális szorongás. Kifejezetten az évértékelőknél a szavak szintjén az látszik, hogy egyre egyszerűbbek a miniszterelnök mondatai, az ellenségek terén pedig 2014 óta teljesen lecserélődtek a belföldi szereplők: általános negatív főhőssé vált Brüsszel, de már az Európa szóra is egyre inkább rájár a rúd. Az idei évértékelő a pedofil bűncselekmény kapcsán kiosztott állami kegyelem botránya miatt speciális volt.

Egyik nagy támogatója nélkül készül az újraválasztásra Ursula von der Leyen
Jól használta ki az időt és a pozíciót az elmúlt öt évben az Európai Bizottság elnöke, akinek első jelölése nem volt zökkenőmentes 2019-ben – mondja brüsszeli tudósítónk friss podcastunkban, amelyben arról is beszélünk, ki örül nagyon, és ki kevésbé annak, hogy várhatóan a bizottsági vezető a helyén marad.

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelöli államfőnek a Fidesz–KDNP
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióülésén. A párt EP-listáját a kegyelmi botrányba szintén belebuló volt igazságügyi miniszter, Varga Judit helyett Deutsch Tamás fogja vezetni.

Orbán Viktor szerint a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról
Ezt mondta a Kossuth rádióban Orbán Viktor, aki először szólalt meg a közmédiában a kegyelmi botrány kirobbanása, az államfő és a Fidesz EP-listavezetőjének lemondása óta. A miniszterelnök szerint Novák Katalin kegyelmi döntése megbontotta nemzeti egységet, amit az új államfőnek helyre kell állítani.

„Az apjuk megfenyegette őket, nem mondhatták el a bántalmazást az anyjuknak” – ma van az áldozatok napja
Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, azóta ez a nap az áldozatok napja. Magyarországon immár 1993 óta tartják a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésére. Ez alkalomból közöljük a Nyugat.hu cikkét egy bántalmazott anyáról. A cikkben szereplők nevét megváltoztattuk.
 
Amit még tudni érdemes
Azért szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított férfi a házi őrizetből, mert hetekre leállt a rendőrség nyomkövető rendszere (444)
A lap több forrásból arról értesült, hogy 2023 októberben és novemberben hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer. Azok a gyanúsítottak vagy elítéltek, akik házi őrizetben voltak, és akinek lábbilinccsel ellenőrizték a mozgását, feltűnés nélkül el tudták hagyni a számukra kijelölt zónát.

A politika nem érdekli, de ahol tud, segít a Fidesznek (Telex)
Sulyok Tamás, az alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje azt állítja, hogy a politika nem érdekli, ennek ellenére az átpolitizált ügyekről azért elég gyakran gondolta pontosan ugyanazt, mint a Fidesz.

Orbán svéd játszmája: sok hűhó Putyinért (HVG)
A biztonságpolitikánál fontosabbá vált az a belpolitikai haszon, amire a magyar vezetés felfűzhette az "ellenállást" – ez a Fidesz szuverenitásvédelmi kampányához is passzolt, miközben Moszkvának is kedvezett.

Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése