2024. február 15., csütörtök

Továbbra sincs válasz arra, miért volt annyira fontos, hogy a pedofilsegítő K. Endre kegyelmet kapjon

A Szabad Európa honlapja

2024. február 15.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ki beszélte rá Novák Katalint a bukását okozó elnöki kegyelem megadására?
A Fidesz két fontos politikusát már elsodorta a kegyelmi botrány, de Balog Zoltán református püspök, aki lobbistája volt az elnöki kegyelemnek, maradt. Egyelőre legalábbis. Ki játszhatott szerepet ebben a Fidesznek komoly meglepetést okozó ügyben, és hogyan igyekeznek konszolidálni a helyzetet?

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Karácsony Gergely belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért és milyen információk birtokában döntött az akkor fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről, amit amúgy ő maga is megszavazott annak idején.

Hiányoznak az EU-s pénzek: tavaly visszaesett a gazdaság
A kormány úgy ment neki a tavalyi évnek, hogy négy százalék felett fog nőni a gazdaság, amiből végül 0,8 százalékos visszaesés lett. Elfogyott az emberek megtakarítása, kevesebbet is vásároltak, és emiatt bezuhant a kiskereskedelem teljesítménye. A magas banki kamatok miatt szenved az építőipar, és az ipari termelés is visszaesett.

A január eleji benzináremelés kimaradt az inflációs adatokból
Mintegy fél százalékponttal is nagyobb lehetett volna a januári infláció, ha teljes egészében elszámolják a 41 forintos üzemanyagár-emelést. A KSH módszertana alapján azonban nem regisztrálta a benzin és a gázolaj drágulását: a hivatal minden hónap 1–20. között jegyzi fel az árakat, és január 1-jétől a legtöbb benzinkút húsz forinttal emelt.

„Megmozdult a civil kurázsi” – folytatódtak a debreceni pedagógusperek
Elmaradt illetménypótlékjaik megfizetése érdekében indított pert több tanár a Debreceni Tankerületi Központ ellen. A tankerület elsősorban a perköltséget vitatja. Az alperes ügyvédje a bíróság kérdésére nem tudta megnevezni, melyik cég üzemelteti a KRÉTA nevű tanulmányi rendszert, amelyen keresztül elrendelték a helyettesítéseket.

Sok a szöveg, beszéljenek inkább az ábrák, a grafikonok
Minél gyorsabban, érthetőbben és látványosabban akarunk információkhoz jutni napjainkban – ebben segíti az olvasót az adatvizualizációs újságírás. Egy téma kiált a grafikonokért, táblázatokért, interaktív ábrákért. A Sztoriban vendége ezúttal Németh Dóra adatvizualizációs újságíró és Szalai Bálint újságíró, szerkesztő, akikkel a charticle rejtelmeibe igyekszünk bevezetni hallgatóinkat.

Jogerősen felmentették Bige Lászlót a vesztegetés vádja alól
Jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól a Debreceni Ítélőtábla. A másodfokú bíróság sem találta bizonyítottnak, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt.

Újabb nagy orosz partraszállító hajót süllyesztett el az ukrán hadsereg
Az ukrán hadsereg a katonai hírszerzéssel (GUR) együttműködve megsemmisítette az orosz flotta egyik legnagyobb partraszállító hajóját, az 1986-ban átadott Cézár Kunyikovot az Oroszország által már 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget partjainál.
 
Amit még tudni érdemes
Szorul a hurok Balog Zoltán körül is, kiderítettük, ki a másik püspök, aki lemondatná (Népszava)
A lap értesülései szerint nem Fekete Károly az egyedüli református vezető, aki helyénvalónak tartaná, ha a pedofilügyben az ő támogatásával adott elnöki kegyelem  következményeként a volt miniszter megválna a zsinat lelkészi elnöki tisztségétől.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése