2024. február 8., csütörtök

Újabb NB I.-es futballcsapat kerül NER-közelbe: a Mol megvásárolja az Újpest FC-t

 A Szabad Európa honlapja

2024. február 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A Mol tőzsdei cégként vásárolja fel az Újpest FC-t
Újdonság jön a magyar tőzsde és az államilag támogatott magyar profi futball számára is: a Mol Nyrt. felvásárolja a második legrégebbi és a harmadik legeredményesebb profi focicsapatot, az Újpest FC-t. Ezzel az utolsó olyan klubtulajdonos is elhagyja a magyar labdarúgást, aki régóta látványosan szúrta a szemét a hazai kormányközeli köröknek.

Megindul az eljárás, az EU-jog karikatúrájának tűnik a szuverenitásvédelmi törvény
Ahogyan várható is volt, kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt a közösség demokratikus értékeinek, az állampolgárok választási jogának, illetve az adatvédelmi szabályok és számos más elv megsértésére hivatkozva.

Közel félmillió erkölcsi bizonyítványt igényeltek tavaly
Reneszánszát éli az erkölcsi bizonyítvány intézménye. Nem csak a munkáltatók ragaszkodnak ahhoz, hogy büntetlen előéletű legyen az új munkatárs, tiszta erkölcsi kell akkor is, ha valaki külföldön szeretne letelepedni. Csak tavaly több mint 460 ezer ilyen igazolást igényeltek Magyarországon.

„Az egészségügy mindenhol haldoklik” – írta kórházi kezelése után Karsai Dániel
„Az Alaptörvény értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül” – írja Facebook-üzenetében a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász. Úgy fogalmaz, hogy a hazai egészségügyben eltöltött tizenkét nap személyes tapasztalatok útján is rávilágított arra, milyen nagy a gond.

Svédország lezárta a vizsgálatot az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében
Svéd tisztviselők szerdán közölték: úgy döntöttek, hogy joghatóság híján lezárják a nyomozást az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt robbantások ügyében.
 
Amit még tudni érdemes
Megtaláltuk Novák Katalin egy újabb kegyelmi döntését, ezúttal egy "közbizalmat nagy fokban gyengítő" bűncselekmény ügyében (HVG)
Egy bíróságon volt takarító a nő, aki titokban rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta és le is fényképezte a bírók asztalán az iratokat. 1 év 10 hónap börtönt kapott, Novák tavaly februárban kegyelmezett meg neki.

Jól sikerült az Orbán-kormány ügyeleti rendszer reformja, egy orvos jut 100 ezer emberre Szentendrén (Népszava)
Nem enyhül az ügyeleti rendszer átalakítása miatti tiltakozás Pest megyében: nem fogadják el, hogy 52-ből 18 ellátóhely marad 1,3 millió lakosra.

A névjegykártya is közpénzből készül az orbáni ideológiát angolul terjesztő újságnál (RTL)
Nem kell a piac szabályaival viaskodnia a The European Conservative nevű, negyedévente megjelenő kiadványnak, amely látszólag nem tesz mást, mint hogy angol nyelven terjeszti a kormány üzeneteit, nézőpontját. Bár az értékesítési eredmények karcsúak, a támogatások vastagok, áttételesen az adófizetők állják a lap nyomtatása mellett a névjegykártyákat és az utazásszervezést is. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése