2024. február 29., csütörtök

„Hogyan fognak szavazni a VMSZ-es képviselők Zombor város «szlavájának» napirendjéről?”

„Hogyan fognak szavazni a VMSZ-es képviselők Zombor város «szlavájának» napirendjéről?”

2024. febr. 28. 18:02

Március ötödikén, jövő héten kedden tartja 29. ülését a zombori városi képviselő-testület, melyen egyebek közt a város „szlavájáról” (slava = szerb pravoszláv vallási ünnep /szerk.megj.) is döntenek majd, hívta fel figyelmünket egyik olvasónk (név és elérhetőség a szerkesztőségben).

A zombori Laza Kostić Szerb Olvasókör azt javasolta, hogy a város „szlavája” Szent György nagymártír napja legyen, amit a köznyelvben leginkább Gyurgyevdán (Đurđevdan) néven ismernek.

– A hivatalos városnap februárban van, nem tudom, miért van szükség még erre is? Miért kell erőltetni az egyik vallás előnybe hozását? Hol a tolerancia, egyenjogúság? – sorolja kérdéseit olvasónk, majd hozzáteszi:

Meglátjuk miként fognak a VMSZ képviselői szavazni.

Olvasónk arra is emlékeztet, hogy Szabadkával ellentétben Zomborban a város nevét jelző dekoratív táblákat továbbra sem helyezték ki magyar nyelven. Feltette a kérdést, politikai szervezetként mire szolgál a VMSZ Zomborban?

Egyébként a kisebbségi nyelvhasználat több tekintetben is csorbul a nyugat-bácskai városban, például a város honlapja is csak szerb nyelven, cirill betűkkel olvasható, holott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi - Nemzeti Közösségi Titkárság honlapján közzétett tájékoztatás szerint Zomborban a szerb nyelv cirill és latin írásmódja is hivatalos használatban van, emellett a magyar és a horvát is hivatalos a városban.

https://szmsz.press/2024/02/28/hogyan-fognak-szavazni-a-vmsz-es-kepviselok-zombor-varos-szlavajanak-napirendjerol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése