2024. június 4., kedd

A kampányban a törvényt, az alkotmányt, az európai egyezményt és az ODIHR ajánlásokat is megsértették

 A kampányban a törvényt, az alkotmányt, az európai egyezményt és az ODIHR ajánlásokat is megsértették

2024. május 31. 16:48

A június 2-án megrendezésre kerülő szerbiai önkormányzati választások kampánya az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával, Szerbia alkotmányával, a hatályos törvényekkel és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok (ODIHR) irodájának ajánlásaival is ellentétes módon zajlott – értékelte a Társadalomkutatási Iroda (BIRODI).

A BIRODI május 30-án közölte, hogy a kampány során megszegték az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartája által előírtakat, amely garantálja a helyi önkormányzatok magasabb kormányzati szintekkel szembeni autonómiáját.

Megállapítják azt is, hogy a kampány során megsértették Szerbia alkotmányát, amely értelmében a köztársasági szinten közfeladatot ellátó személyek nem lehetnek részesei az önkormányzati választási kampányoknak. Ehhez kapcsolódóan felhívták a figyelmet arra, hogy a Szerb Haladó Párt választási listavezetője az államelnök, ami nem csak Szerbia alkotmányával, de a köztársasági elnökről szóló törvénnyel és az ODIHR köz- és pártfunkciók szétválasztásáról szóló ajánlásaival is ellentétes.

Az önkormányzati választásokat június 2-án Szerbia 66 városában és községében szervezik meg, olyan helyeken, ahol 2023 decemberében nem tartottak választást. A fővárosi választások megismétlésére pedig azért kerül sor, mert egy párt és koalíció sem tudott a decemberi eredmények alapján kormányt alakítani.

A decemberi választásokon után a nemzetközi és hazai megfigyelők is szabálytalanságokat észleltek. Az ODIHR 25 ajánlást adott ki a szerb intézményeknek a választási feltételek javítása érdekében.

A jelenlegi választási kampány kapcsán a BIRODI megjegyezte a kormánypárt médiafölényét, hiszen az országos lefedettségű televíziókat és az N1-et beleértve 8:1 arányban kapott médiateret a Szerb Haladó Párt, ami megsértette az emberi jogok védelméről szóló médiaszabályozási szabálykönyvet. Másrészt a BIRODI megállapította, hogy az ellenzéki listák az elemzett médiaforrásokban többnyire sehogyan, vagy negatívan kerültek bemutatásra, míg a kormánypárt szinte csak pozitív módon került bemutatásra.

A Társadalomkutatási Iroda ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy a médiapluralizmus, amelyet az elektronikus médiáról szóló törvény garantál, teljes mértékben összeomlott Szerbiában.

https://szmsz.press/2024/05/31/a-kampanyban-a-torvenyt-az-alkotmanyt-az-europai-egyezmenyt-es-az-odihr-ajanlasokat-is-megsertettek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése