2012. július 24., kedd

A Tartományi Ombusman értékelése szerint a Jogi Karon nem történt szabálytalanság

Egyezség  a nemzeti tanácsokkal

A Tartományi Ombusman úgy értékelte, hogy a magyar nemzetiségű jelölteknek az újvidéki Jogi Karra való iratkozásával kapcsolatos felvételi vizsgája alkalmával nem történt szabálytalanság, jelentette ki Vukašinović Éva, a Tartományi Ombusman kisebbségi jogokkal megbízott helyettese, hangsúlyozva, hogy az ombudsmanhoz ezzel a kérdéssel kapcsolatban nem érkezett beadvány, sem a hallgatók, sem más részéről.
– Az esetről a Tartományi Ombudman irodája a tájékoztatási eszközökből értesült. Nekünk jogunkban áll, hogy önálló eljárásokat kezdeményezzünk, de ebben az esetben nem tartottuk szükségesnek, mert az általános okiratokba való betekintés alkalmával, a tartomány és az Egyetem szintjén, megállapítottuk, hogy nem történt szabálytalanság, mondta Vukašinović.
Dragoslav Petrović, tartományi tudományi és technológiafejlesztési titkár elmondása szerint megegyezés jött létre a nemzeti tanácsokkal, hogy ezt a kérdést kompromisszummal oldják meg. 
– Az Egyetem, a titkárság és a nemzeti tanácsok megegyeztek, hogy erre az évre nem változik a helyzet, de a következő tanévre már időben meg kell beszélni az esetleges nem világos kérdéseket és részletesen meghatározni a felvételi szabályokat, nyilatkozta Petrović.
A magyar nyelvű jelöltek felvételi vizsgája újvidéki Jogi Karon akkor került a közvélemény érdeklődésének központjába, amikor a Magyar Nemzeti Tanács megjegyzést tett a Karnak, hogy ennek a nemzeti kisebbségnek a tagjai szerb nyelvből és irodalomból vizsgáztak magyar nyelven, nem pedig anyanyelvből, ahogyan a Tanács szerint kellett volna.  

R. D.
Danas, 2012. július 23., 18. o.
Fordította B. A.

A magyar nyelvű sajtó, de a Magyar Nemzeti Tanács sem tartotta szükségesnek, hogy az érdekelteket tájékoztassa az egyezségről. Ezen túlmenően, megoldatlan maradt a kérdés: Mi történik azzal – a sajtó szerint – kilenc magyar és két szlovák felvételizővel, akik nem jutottak be a költségvetésből finanszírozott képzésbe. Van-e ebben felelőssége az MNT felsőoktatási tanácsosának?  

Bozóki Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése