2012. július 7., szombat

A magyarul tanulók magyarul felvételizhessenek

A Napló Kör állásfoglalása


 





 
Az Újvidéki Egyetem Jogi Karán az idén – a korábbi gyakorlattal ellentétben – a kisebbségi közösségek tagjai nem felvételizhettek anyanyelvükön. A Napló Kör ennek kapcsán az alábbi állásfoglalását teszi közzé:  

A Napló Kör egyedüli elfogadható, helyes megoldásnak azt tartja, hogy azok, akik a középiskolát magyarul végezték, illetve mindazok, akik magyarul kívánnak felvételi vizsgát tenni az Újvidéki Egyetem bármelyik karán, élhessenek ezzel a lehetőséggel. Azokban a sajátos helyzetekben, amikor – mint a Jogi Karon – a pályázati kiírás szerint irodalomból és nyelvből kell felvételi vizsgát tenni, akkor se, ha a teszteket magyar fordításban kapják, ne szerb nyelvből és irodalomból, hanem magyar nyelvből és irodalomból vizsgázzanak. Így érvényesülhet minden jelentkező esélyegyenlősége és így juthat kifejezésre az országosan deklarált egyenjogúság elve.

A Napló Kör megdöbbenve vette tudomásul, hogy az Újvidéki Egyetem, s ennek nyomán a Jogi Kar a pályázati feltételek kiírásakor nem gondolt Vajdaság soknemzetiségű voltára, továbbá, hogy sem a tartományi kormány és ennek illetékes titkársága, sem a képviselők, sem pedig a Magyar Nemzeti Tanács nem figyelt fel erre az adminisztratív mulasztásra, nem reagált időben, és nem kérte a pályázati kiírás módosítását. Ebből következően többszörös felelőtlenségről beszélhetünk. De érthetetlen számunkra az is, hogy a Jogi Karon – ott, ahol több mint egy évtizedes sikeres hagyománya van az egyedül elfogadható felvételinek, miszerint a magyarok anyanyelvükből és nemzeti irodalmukból vizsgáznak – betű szerint, mereven ragaszkodnak egy szellemében elfogadhatatlan, adminisztratívé elhibázott pályázati kiíráshoz.

Napló Kör
http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=2465

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése