2012. július 18., szerda

Július 18.


Nemzetközi Nelson Mandela Nap (Međunarodni dan Nelsona Mandele / International Nelson Mandela Day)

Az ENSZ 2009. november 10-én úgy határozott (GA/10885), hogy 2010-től kezdődően Nelson Mandela Nobel-békedíjas egykori dél-afrikai elnök munkásságának elismeréseként világnappá, vagyis Nemzetközi Nelson Mandela Nappá nyilvánítja születésnapját, július 18-át. Ez az első alkalom a világszervezet története során, hogy egy ember tiszteletére nevez ki világnapot.
Nelson Rolihlahla Mandel (Mvezo  1918) az apardheid-ellenes mozgalom aktivistája volt, tevékenységéért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Mandela volt a 466. fogoly, aki a Robben-szigetre  érkezett 1964-ben. Tisztelői ma is „46664-es fogoly”-ként utalnak rá. A börtönből 27 év után 1990-ben szabadult. 1993-ban Nobel-békedíjat kapott, majd egy évvel később Dél-Afrika első fekete elnökének választották. Leköszönése után az AIDS és a szegénység elleni küzdelmet segítette 2004-es visszavonulásáig.


Cigány Szolidaritási Nap (Dan solidarnosti sa Ciganima / Gypsy Solidarity Day)

Július 18-án tartják Magyarországon ezt a napot, kiemelt célja, hogy erősödjön a roma civil társadalom.
A rendezvénysorozat előzményei 1989 júliusára nyúlnak vissza, amikor a PHRALIPE-Testvériség Független Cigány Szervezet miskolci tagszervezete reggeltől az éjszakai órákig tartó országos cigány társadalmi és művészeti napot rendezett a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és annak ősparkjában.

A Cigány Szolidaritási Napot azóta minden évben megrendezik változó helyszínekkel, eseményei kiterjednek az egész országra, politikai rendezvények, színes, kulturális programok várják az érdeklődőket.

A nap célja erősíteni a cigányság identitástudatát, közösségi érzését, azt, hogy mindannyian vállalják közös sorsukat, kulturális értékeiket, hagyományaikat.

A cigányok egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy igénylik a társadalom szolidaritását, jelezve, hogy a cigányság helyzetének javítása Magyarországon össztársadalmi ügy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése