2012. július 11., szerda

Polgári Vajdaság: az alkotmánybíróság döntése sérti a vajdasági polgárokat


A Polgári Vajdaság kormányon kívüli szervezet úgy véli, „a szerbiai alkotmánybíróság döntése, miszerint a tartomány illetékességéről szóló törvény 22 szakasza ellentétben áll az alkotmánnyal, a vajdasági polgárok ismételt arculcsapása. Sértés ez a jogra és a jogrendszerre nézve is, s az igazságszolgáltatás függetlenségének kigúnyolása”.
A civil szervezet felteszi a kérdést, vajon ez újabb büntetés a vajdaságiaknak, akik a választásokon hagyományosan másként szavaznak, mint Szerbia többi része, s azt is kérdi, vajon ezzel a döntéssel mutatkozik-e be az alkotmánybíróság az új hatalomnak.
Furcsállják azt is, hogy Vajdaságnak alkotmányellenes a brüsszeli iroda, ugyanakkor Kragujevac számára engedélyezett. Vajdaság két évtizedes megalázása folytatódik, véli a civil tömörülés. Az alkotmánybíróság döntése azért jelképes, ugyanakkor abszurd is, mert az alkotmánybíróságot azok a jogász szakértők „győzték meg” e törvény alkotmányellenességéről, akik az egykori vagy jelenlegi hágai vádlottak közeli munkatársai.
A Polgári Vajdaság felszólítja a belgrádi és szerbiai civil szervezeteket, nyilvánítsanak véleményt az alkotmánybizottság döntéséről, de támogassák a vajdasági autonómiát is, mint demokratikus és történelmi vívmányt. “Nem engedhetjük meg, hogy az arrogáns központi hatalom tovább alázza a vajdasági polgárokat, s arra kényszerítse őket, hogy a komoly politikai kérdéseket ismét az intézményrendszeren kívül próbálják meg rendezni”, áll egyebek között a több civil szervezetet tömörítő Polgári Vajdaság közleményben.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13778/Polgari-Vajdasag-az-alkotmanybirosag-dontese-serti-a-vajdasagi-polgarokat.html, 2012. július 11. [17:29]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése