2012. július 17., kedd

Július 17.


Nemzetközi igazságügyi nap (Svetski dan pravosuđа / International Justice Day)

Július 17. Nemzetközi igazságügyi nap, annak emlékére, hogy a római ENSZ-értekezlet részvevői 1998. július 17-én fogadták el a világszervezetnek a népirtás, a háborús bűncselekmények és az emberiség elleni bűntettek kivizsgálására felállítandó első állandó Nemzetközi Büntetőbíróság (angol nyelven International Criminal Court, ICC) Statútumát, amely 2002. július 1-jén lépett hatályba.
Az ICC állandó bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel  és az agresszió bűntettével  – az agresszió bűntette felett azonban jelenleg nincs hatásköre – vádolt személyek ügyeinek lefolytatására. A Bíróság székhelye Hágában van, ugyanakkor tárgyalásait bárhol folytathatja.
Az emberi jogi aktivisták ezen a napon minden évben világszerte eseményeket és tevékenységeket szerveznek a nemzetközi igazságszolgáltatás ismertetése és az ICC támogatása céljából.
  

A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség megalakulásának napja (Dan osnivanja Međunarodne asocijacije atletskih federacija / Founded day of the International Amateur Athletic Federation)

A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség, a világ legnagyobb sportszervezete 100 éve, 1912. július 17-én alakult meg Stockholmban.
A svéd parlament épületében tartott alakuló ülésen 17 ország – közöttük Magyarország – képviselőinek részvételével jött létre a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (International Amateur Athletic Federation, IAAF), amely 212 tagállamával mára a világ legnagyobb sportszervezetévé vált. Irányító szerve a Tanács, amely a főtitkárból és a kongresszus által négyéves terminusra megválasztott 27 tagból áll (1 elnök, 4 alelnök, 1 pénztáros, a 6 területi csoport 1-1 képviselője és 15 egyéni képviselő). 1993 októbere óta a szervezet székhelye Monacóban található.
1982-től a szervezet változtatásokat hozott alapszabályzatában, amelyek lehetővé tették, hogy az atléták ún. rajtpénzt fogadhassanak el a szervezőktől nemzetközi versenyeken való indulásukért. A 2001-es kongresszus ezért elhagyta nevéből az amatőr jelzőt, s azóta a hivatalos elnevezés a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (International Association of Athletics Federations, IAAF).
A szervezet elnöki tisztségét 1981-1999 között az olasz Primo Nebiolo töltötte be. Az ő halála után lett ügyvezető elnök a szenegáli Lamine Diack, akit a 2001-es kongresszuson megválasztották a szövetség elnökévé.
1991 és 2006 között a magyar Gyulai István volt atléta és sportriporter a szervezet főtitkáraként dolgozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése