2012. július 20., péntek

Nemzeti tanácsok: Az AB megsértette az alkotmányt

A kisebbségi nemzeti tanácsok szerint az Alkotmánybíróság csökkentette a szerzett kisebbségi és emberi jogok szintjét azzal, hogy alkotmányellenesnek nyilvánította Vajdaság egyes hatásköreit. A nemzeti tanácsok koordinációs testületének ülését a vajdasági képviselőház épületében tartották meg.
Ana Tomanová-Makanová, a tartományi parlament alelnöke, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke kijelentette, hogy valójában az Alkotmánybíróság szegte meg az alkotmányt, mert az alaptörvényben az áll, hogy az emberi és kisebbségi jogok elért szintjét nem lehet csökkenteni.
A nemzeti tanácsok szerint Szerbiában komoly vita szükséges arról, hogy módosítani kell-e a jelenlegi alkotmányt és hogy az egyáltalán megfelel-e a valóságos helyzetnek az országban.
Borcse Velicskovszki, a Macedón Nemzeti Tanács elnöke közölte: kérdésessé vált azoknak a médiumoknak a működése, amelyeknek a nemzeti tanácsok az alapítói, mert az Alkotmánybíróság elvetette azt a törvényes rendelkezést, mely szerint a tartomány átruházhatja az alapítói jogokat a nemzeti tanácsokra. Velicskovszki az RTV jelentése szerint elmondta, a nemzeti tanácsok követelik, hogy az új szerbiai kormányban legyen emberi és kisebbségi jogi minisztérium is, erről levélben értesítették Ivica Dačić kormányalakítót, találkozót kértek tőle, de választ még nem kaptak.
Az is elhangzott, hogy a mai tanácskozáson nem volt jelen mind a 19 nemzeti tanács képviselője, mert egyeseknek nem volt pénzük Újvidékre utazni. A jelen levők közölték, hogy az utóbbi 2 hónapban gondok vannak a nemzeti tanácsoknak a szerbiai költségvetésből történő pénzelésével.
Tiltakoztak amiatt is, hogy egyes bejelentések szerint a jövőben kevesebb pénz kapnak majd a nemzeti tanácsok az állami büdzséből.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13811/Nemzeti-tanacsok-Az-AB-megsertette-az-alkotmanyt.html, 2012. július 19. [19:23]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése