2013. január 9., szerda

Tömik mint a libát – Egyre több pénze van az MNT-nek



A Magyar Nemzeti Tanácsnak a továbbra sem enyhülő gazdasági válságban az sikerült, ami csak keveseknek: az idén több pénzből gazdálkodhat. A tavalyi költségvetéshez képest idén nagyjából húsz százalékkal lesz nagyobb az MNT büdzséje.
Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a növekedés elsősorban az anyaországi támogatásnak köszönhető. Magyarország kormánya továbbra is kiáll az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramja mellett, az idén már a harmadik generáció juthat majd hozzá a tanács felsőoktatási ösztöndíjához.
– Az előző két évben jogosultságot szerzett hallgatók továbbra is, tanulmányuk végégig részesülnek az ösztöndíjban, amennyiben persze beírják a következő tanévet. És ne feledkezzünk meg a demonstrátorokról sem. A 2011/12-es tanévben 101, a 2012/13-as tanévben pedig 85 felsőbb éves kiemelkedő tanulmányi előmenetelű hallgató nyerte el az MNT demonstrátori ösztöndíját. Költségvetésünk növekedéséhez az is hozzájárul, hogy a köztársasági költségvetésből három százalékkal kapunk többet, mint tavaly, a tartományi költségvetési juttatás pedig mintegy 6 millió dinárral lesz nagyobb. Az önkormányzatoktól érkező támogatás is növekszik, pontosabban a korábbiakhoz képest a bejelentések értelmében több önkormányzat tesz eleget abbeli törvényes kötelezettségének, hogy támogassa a nemzeti tanácsok működését. Tudni kell, hogy azokban az önkormányzatokban, ahol egy bizonyos nemzeti közösség aránya meghaladja a tíz százalékot, vagy pedig az adott közösség nyelve hivatalos használatban van, ott a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében az önkormányzatnak támogatnia kell az adott közösség nemzeti tanácsát. A törvény azt persze nem határozza meg, hogy a támogatás összege mekkora legyen, ezt az önkormányzatokra bízza – magyarázta Várkonyi.
Korábban írtuk, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) költségvetését nagyjából kétharmad részben a magyarországi támogatások teszik ki. Ebben az esetben nehezen beszélhetünk önfenntartó, valódi magyar személyi elvű autonómiáról Szerbiában.

Kapcsolódó írás: Több pénzből gazdálkodhat az MNT.  Magyar Szó Online: http://www.magyarszo.com/hu/1845/kozelet/90293/T%C3%B6bb-p%C3%A9nzb%C5%91l-gazd%C3%A1lkodhat-az-MNT.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése