2013. január 22., kedd

VMDK: Elfogadhatatlan Borko Ilić újvidéki polgármester-helyettes kijelentése



Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke reagált az Újvidéken történtekre, pontosabban arra, hogy tartományi székvárosban a városi buszok irányjelző feliratait latin betűsről cirill betűsre cserélte a helyi vezetőség.  
Vukašinović Éva, a kisebbségek jogaival foglalkozó vajdasági ombudsman-helyettes hivatalosan figyelmeztette a városvezetést, hogy az alkotmány a kisebbségi nyelvek és írásmódok használatát is előírja a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód mellett. Az ombudsman-helyettes már megfogalmazta, hogy melyek a törvény által előírt normák a hivatalos nyelvhasználatra vonatkozólag, ezért erre nem szeretnénk külön reagálni, megvárjuk mit lép az újvidéki városvezetés mondta Csonka Áron, majd hozzátette:
– Elfogadhatatlannak tartjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a polgármester-helyettes tett. Amennyiben ezek tényleg az ő szavai és nem értelmezte félre a sajtó, akkor elfogadhatatlanok azok a nyilatkozatok, amelyeket a napokban olvashattunk. Az egyik az, hogy a kisebbségi írásmódot nem kell alkalmazni, azért mert egyetlen kisebbség sem éri el a 15 százalékot Újvidéken. Ez nem helyes törvénytolmácsolás, hiszen a szerb alkotmány szavatolja a szerzett jogok kategóriáját és tiltja azok csorbítását. A város statútumában is benne van, hogy a szerb mellett hivatalos használatban van a ruszin, a szlovák és a magyar. Erre a jogalapra hivatkozva értük el annak idején, hogy Újvidék be- és kijáratánál a helységnévtáblák ki legyenek írva több nyelven, tehát a kisebbségi nyelveken, köztük magyarul is. A polgármester-helyettes másik elfogadhatatlan nyilatkozata az, hogy a magyarok más szerbiai állampolgárok kárára tanulhatnak a saját anyanyelvükön. Én erre szeretnék kitérni, ugyanis a magyarok ugyanolyan adófizetői ennek az országnak, mint minden más állampolgár, és a magyarok adójából is pénzelik az oktatást és az állami intézményeket, amelyek oktatással foglalkoznak. Ha ilyen logikával gondolkodnánk, akkor fordítva is feltehetnénk a kérdést, hogy akkor most a magyar és más nemzeti közösségek pénzelik a szerb nemzetiségűek oktatását is? Ez a nyilatkozat szerintünk nem helytálló, és ha tényleg valósak, nem pedig félreértelmezések következményei, akkor ilyen nyilatkozatokért más, civilizált országokban a politikusok fel szokták ajánlani a lemondásukat.
(ká)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14770/VMDK-Elfogadhatatlan-Borko-Ilic-ujvideki-polgarmester-helyettes-kijelentese.html, 2013. január 22. [15:51]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése