2013. január 23., szerda

Vučević: A magyarok sem panaszkodtak



– Részlet –

Az városi autóbuszokban a cirill betűs útirányt jelző feliratok bevezetése nem ütközik törvénybe, emiatt senkinek sem sérülnek a jogai – mondta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.
– Újvidéken a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartják, pl. én még nem hallottam, hogy a magyarok közül valaki tiltakozott volna a feliratok miatt – mondta a polgármester.
Vučević kifejtette, hogy a városi autóbuszokon még soha sem tüntették fel az útirányt a nemzeti kisebbségek nyelvén, mindig szerb nyelven volt kiírva, az egyedüli változás, hogy nem latin, hanem cirill betűkkel olvasható. Hozzátette, műszakilag kivitelezhetetlen az 5-6 nyelvű felirat váltakozása az útirányjelzőkön, és az sem mellékes, hogy a kisebbségek közül az ukránok és a ruszinok is cirill nyelven írnak.
– A városi adminisztráció a kisebbségek nyelvhasználatának jogait tiszteletben tartja – mondta Vučević, majd hozzátette: a cirill betűs feliratokról szóló történetet túldimenzionálták, a média így szeretné elkerülni pl. azokat a témákat, amelyek az újvidékiek kifosztásáról szólnának. Kifejtette, a cirill írásmódot évek óta háttérbe szorítják.

Magyar Szó, 2013. január 22., 09:33
http://www.magyarszo.com/hu/1858/vajdasag_ujvidek/90953/Vu%C4%8Devi%C4%87-A-magyarok-sem-panaszkodtak.htm%27%27

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése