2015. augusztus 2., vasárnap

A nap, amikor Pásztorék a délvidéki magyarság érdekében léptek fel! Szörnyűlködnek is a migránsrajongó szerbek...

aa migransok110Nem gondoltam volna, hogy ezt valaha is leírom: Pásztorék (az ifjabb és az idősebb egyaránt) kiálltak a délvidéki magyarságért. (Talán először az életükben.).             
Pásztor Bálint, a VMSZ képviselője a szerb parlamentben közölte, hogy Magyarkanizsa polgárai nem tudnak normálisan élni a migránsoktól. Rámutatott, hogy az illegális bevándorlók keresztülhaladnak a szántóföldeken és gyümölcsösökön, és nagy károkat okoznak a mezőgazdasági termelőknek. Feltette a logikus kérdést: Ki fogja megtéríteni a károkat?
Továbbá felhívta a figyelmet arra a kétségbeejtő tényre, hogy a postán a migránsok sorakoznak, a kávézók is tele vannak velük, a buszokon már nincs is hely a mi polgárainknak.
A helyiek már nem mehetnek gyermekeikkel a játszótérre, nem tölthetik idejüket a parkban és egyéb nyilvános területeken, életük gyökeresen megváltozott.
Magyarkanizsa 9 500 lakost számlál. Ebbe a kisvárosba naponta több mint ezer migráns érkezik - mondta Pásztor Bálint.
Az általa feltett kulcsfontosságú kérdések: Hogyan érkeznek a migránsok Szabadkára és Magyarkanizsára? Őrzi-e Szerbia déli határait bárki is?
Ez utóbbi kérdésnek különösen nagy a súlya. Mintha valakinek az lenne a célja, hogy a Szerbia déli határain történő illegális átkelés tolerálásával - annak tudatában, hogy a migránsok meg sem állnak Észak-Bácskáig - olyan problémát varrjon az itteni magyarság nyakába, amely egyszerűen megoldhatatlan.
Pásztor Bálintot számos politikus és a szerb média elítéli, (közvetve) xenofóbiával vádolják őt, követelik, hogy kérjen bocsánatot és szívja vissza a szavait.
Az egyfolytában szörnyűlködő B92 Televízió megszólaltatta Pásztor Bálint apját, Istvánt, a VMSZ elnökét, aki élete legértelmesebb mondatát ejtette ki a száján: "Az illegális bevandorlók egyszerűen törvénysértők; ha választanom kell a törvénysértők iránt és a helyi polgárok iránt érzett empátia között, ez utóbbit választom."
Pásztorék kiállásával "csak" egy baj van. Túl későn érkezett.
Ha a VMSZ az elmúlt években-évtizedekben tartotta volna magát a saját programjához, és az összes többi délvidéki magyar közéleti tényezővel karöltve, Orbánékra is nyomást gyakorolva, radikális politikát folytatva, körömszakadtáig küzdött volna a magyar területi autonómiáért, valószínűleg elkerülhető lett volna a mostani szörnyű migránsválság (is). De ez nem történt meg.
Mi az, ami a következő hónapokban várható?
Miután Magyarország felállítja a határkerítést, az összes mostani migráns, és az időközben érkező újabb illegális bevándorlók Észak-Bácskában (főleg Magyarkanizsán, Szabadkán és a környező településeken) fognak ragadni. Az élet még elviselhetetlenebb lesz. A humanitárius katasztrófa tehát nem annyira Szerbiát, hanem inkább "csak" Észak-Bácskát fenyegeti.
Esetleges jövőbeni veszélyek:
- dizentéria, rosszabb esetben ebola, vagy más egzotikus betegségek terjedése;
- összetűzések a migránsok és a helyi lakosság között, akár súlyos vagy tragikus következményekkel;
- egyes ingatlanok migránsok általi elfoglalása;
- a migránsok jelenléte által (is) fokozódó nyomás alatt élő magyarjaink további elvándorlása.
Persze az is lehet, hogy valaki kitalál valami okosat, és a fenti vészjósló prognózis nem valósul meg.
Ami biztos: a szerb állam nem szándékozza kitoloncolni az illegális bevándorlókat, holott nyilvánvalóan az lenne a leglogikusabb megoldás. Valakinek megfelel a nyomasztó jelenlétük.
K. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése