2015. augusztus 11., kedd

Lesz (újra) Kossuth-szobor Magyarittabén

  

Falunapot ünnepeltek az 1300 lakosú közép-bánáti Magyarittabén, amelyet az elmúlt hónapokban az április elején (nagypénteken) eltűnt Kossuth-szoborról emlegettek. A 111 éves mellszobor nem került elő, de a helybeliek remélik, hogy ez volt az első és utolsó falunap Magyarittabén Kossuth-szobor nélkül. Mert a nehéz időkben is féltve őrzött emlékmű a falu ünnepeinek, de az itt élők mindennapjainak is a része volt.
A magyarországi Soltvadkerten – a nemzet atyjának a nevét viselő Általános Iskola épülete előtt – áll egy, az ittabéivel identikus Kossuth-szobor, amelyet 1903-ban, tehát egy évvel a bánáti előtt avattak fel, és ugyancsak Horvay János szobrász alkotása. Arról lehetne lemintázni az új mellszobrot.
Petes Béla, Magyarittabé tanácselnöke elmondta, hogy anyaországi támogatásból, az MNT közreműködésével – még a következő március 15-e előtt – új Kossuth-szobrot avatnak. Egyúttal teljesül a helybéliek kívánsága, és az új szobor hű (rekonstruált) mása lesz a korábbinak. A talapzat viszont megmarad eredeti formájában.
Sokan jelezték, hogy önkéntes adománnyal hozzájárulnának a szobor visszaállításához. Az adományokat az emlékmű környékének a felújítására, a kivilágítására és a bekamerázására fordítják. Hamarosan közzéteszik az adományok befizetésére szolgáló számlaszámot.
K.I.
Magyar Szó, 2015. augusztus 11, 1. o., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése