2019. március 15., péntek

Ez elfogadhatatlan!

Közvitát tartottak az óbecsei községházán a Petőfi Sándor Általános Iskola bezárásának a javaslatáról

Hajnal Jenő: Nem zárunk be iskolákat, hanem korszerűsítjük azokat, ha a szülőföldjükön akarjuk tartani az embereket
Hajnal Jenő: Nem zárunk be iskolákat, hanem korszerűsítjük azokat, ha a szülőföldjükön akarjuk tartani az embereket

Status quo – ezt javasolták a ma esti, a Petőfi Sándor Általános Iskola bezárásának a javaslatáról szóló közvitán a felszólalók: a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportja, a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, továbbá Boja András az iskolaszék, dr. Koncz Gyula a szülők, Szűcs Budai Engelbert pedig a pedagógusok nevében. Ők mindannyian úgy vélik: az alsóvárosi iskola nem szűnhet meg, mert az az óbecsei magyarság számára nemcsak oktatási, hanem nagy hagyományokkal rendelkező kultúrintézmény is. A közvitára azért került sor, mert a községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport azt szeretné, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai szeptembertől másik tanintézménybe járnának, az iskola dreai és mileševói kihelyezett tagozatait vegye át a Samu Mihály Általános Iskola, az iskola épületéből pedig középiskolai diákotthon legyen.
Svetlana Vuletić a munkacsoport nevében annyit mondott: nehéz dolga volt a testületnek, amikor ki kellett dolgoznia az új községi iskolahálózatra vonatkozó javaslatot, és ők a rendeletet és törvényt figyelembe véve a legkevesebb tanulóval rendelkező iskolát, azaz a Petőfit javasolták bezárásra. Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke később azt is hozzátette: őszre összesen 119 szerb és 70 magyar elsős lesz a községben, és a Petőfibe 16 magyar diák indulna, de egy szerb sem. A 80 százalékban magyar diákokat befogadó Petőfi iskolának jelenleg a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van, viszont ők a legkevesebbként kiszabott 16 helyett 20 tagozaton tanulnak.
Szilágyi Edit és Molnár Viktor a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának nevében egyaránt arról beszéltek, hogy meg kell tartani a jelenlegi iskolahálózatot, mert minden iskolára szükség van. Szerintük a Petőfi is eleget tesz a megmaradáshoz szükséges törvényes feltételeknek, ezért az iskolát meg kell őriznie annak a községnek, ahol a lakosság fele magyar.
Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács munkatársa kiemelte: ennek az iskolának a jelentősége abban van, hogy itt főleg magyar gyerekek tanulnak, ezért az MNT tiltakozik a bezárása ellen, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke pedig többek között arról beszélt, hogy az MNT az elmúlt időszakban szinte minden vajdasági önkormányzat iskolahálózati tervét megismerte, de ezek az óbecseivel ellentétben nemcsak a törvényt, hanem a polgárok érdekeit is figyelembe vették. Óbecse az egyetlen, ahol egy iskola teljes megszüntetését javasolják.
Az iskola megmaradásáért indított petícióhoz eddig több mint kilencezren adták a nevüket. A petíciót a szülők képviseletében dr. Koncz Gyula adta át a munkacsoport tagjainak – szerinte az iskolák megmaradása civilizációs kérdés, és a két háborút és egy kommunista rendszert túlélt iskola nem lehet a demokrácia áldozata.
Mgr. Hajnal Jenő a közvita végén úgy nyilatkozott a Magyar Szónak: március 15-e előestéjén arról beszélni, hogy Óbecsén bezárják a Petőfi iskolát, számára elképzelhetetlen.
– Akinek magyarul dobban a szíve, ezt nem tudja elfogadni. Csak a törvény paragrafusai mögé bújva, a törvény adta egyéb lehetőségek figyelembe vétele nélkül ez a munkacsoport el akar törölni egy magyar többségű iskolát egy olyan városrészben, ahol többségében magyarok élnek. Ez elfogadhatatlan. Más községek a szakmai értékeket és a megtartást tartották szem előtt: Nem zárunk be iskolákat, hanem korszerűsítjük azokat, ha a szülőföldjükön akarjuk tartani az embereket. Erre itt Óbecsén is rá kell döbbenniük az illetékeseknek – jelentette ki az MNT elnöke.
Az MNT-hez még a közvitát megelőzően eljutott egy javaslatterv, teljesen feleslegesen, a közvita után készül majd el ugyanis az a határozati javaslat, amelyet az MNT is véleményez majd. Ezt követően kerül a községi képviselő-testület és a tartományi kormány elé, végül pedig az oktatási miniszter hoz felőle döntést.

Fehér Rózsa
2019. március 14. [20:45] >> 2019. március 15. [16:21]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése