2019. március 8., péntek

SAOPŠTENJE PRED PROTEST "1 OD 5 MILIONA", 8. MARTA U NOVOM SADU



Vojvođanski klub, kao organizacija koja je od početka podržala Građanske proteste, čiji  članovi i simpatizeri aktivno učestvuju na protestima, a u pet vojvođanskih gradova su i govorili na njima, neće odustati od protesta, uprkos uvredama i lažima izrečenim tokom i nakon protesta održanog 1. marta u Novom Sadu.
Nećemo odustati od protesta, zato što se pokazalo da je otpočeo opšti i sinhronizovan udar na Vojvodinu i slobodnomisleće Vojvođane. Tokom 6 dana, počev od Trifunovićevog govora u Novom Sadu, iznet je zahtev za ukidanjem zastave Vojvodine, predsednik vlade Vojvodine je izjavio da  nije vreme za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine "jer to za Srbiju nije prioritet" (ni posle 23 godine od donošenja ustava Srbije), sve organizacije i pojedinci  koji se zalažu za veći stepen autonomije Vojvodine, proglašeni su za separatiste... Ta besprizorna kvalifikacija izneta je čak i za  najstarije nezavisno novinarsko udruženje - NDNV, kao i za VOICE (Vojvođanski istraživačko-analitički centar). To nije slučajnost! Nama je jasno da je Vojvodina targetirana kao meta, kako bi se u javnosti zamaskirale predstojeće igre vlasti u vezi sa Kosovom. Nadamo se da je organizatorima ove harange na Vojvodinu, takođe, jasno da ovoga puta nećemo dozvoliti da, posle tridesetijedne godine, Vojvodina ponovo bude "kolateralna šteta".  Zato moramo biti potpuno sigurni da li iza povampirenja izmišljotina o separatizmu i separatistima stoji samo vlast, ili isti stav ima i deo opozicije. Dok se u to ne uverimo, ostajemo na protestima!
Zbog svega toga, poručujemo građanima Novog Sada i Vojvodine da na proteste u petak, 8. marta 2019. godine, dođu u još većem broju, sa još više vojvođanskih zastava, kako bismo svima poslali jasnu poruku: Vojvodina se umiriti neće! Hoćemo da oborimo vlast Aleksandra Vučića, ali ne želimo da posle njega dođu oni koji, kao i Vučić,  Vojvodini ne nude i ne misle ništa dobro.
Pozdravljamo saopštenje pet javnih ličnosti iz "nestranačkog dela saveta protesta u Novom Sadu", cenimo njihov odgovoran i korektan odnos prema građanima Novog Sada i Vojvodine i sa uvažavanjem prihvatamo njihovo izvinjenje svima koje je govor S.T uvredio. Njihov istup smatramo manifestacijom građanske odgovornosti, koja je u našem društvu postala izuzetna retkost, ali je teško prepoznatljiva u "neizjašnjenom" delu Saveta protesta u Novom Sadu.   
Od organizatora protesta zahtevamo da u potpunosti poštuju naša ustavna prava, a pre svega - da poštuju i štite zvaničnu zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine!
Takođe, od organizatora protesta tražimo da prekine sa mistifikacijom sastava saveta i uloge koje oni imaju u protestima. Ne tražimo konkretna imena i prezimena članova saveta, ali tražimo da objave jasnu i transparentnu strukturu saveta. Koliko koja stranka, pokret ili udruženje, imaju svojih predstavnika, a koliko u svakom savetu ima tzv. "nestranačkih ličnosti"?
 Pravo je svakog građanina da zna ko ga vodi u protest i čiju će odgovornost tražiti, ako se ciljevi protesta iznevere.

Za    "Vojvođanski klub"
Dr Branislava Kostić, Predsednica

7. mart  2019, Novi Sad, Glavni grad AP Vojvodine
E-mail vojvodjanski.klub@hotmail.com

                         Sajt http://vojvodjanskiklub.rs/               
FB stranica https://www.facebook.com/vojvodjanskiklub


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése