2019. március 1., péntek

Lemondott a Vajdasági RTV magyar nyelvű műsorainak felelős szerkesztője


Nem hivatalos információink szerint lemondott pozíciójáról Szakács Áron, a Vajdasági Rádió és Televízió magyar nyelvű műsorainak felelős szerkesztője. A hírt a szerkesztőség több munkatársa is megerősítette, a televízió hivatalos honlapján azonban még Szakács Áron neve szerepel.
Lemondásának okáról bővebb információink nincsenek.
Megbízott felelős szerkesztőnek Vojvodity Ágnest nevezték ki.
2019. március 1. [11:51]




Mi lehet Szakács Áron lemondása mögött?

Bódis Gábor
Bódis Gábor

A Szabad Magyar Szó nem hivatalos információja szerint lemondott pozíciójáról Szakács Áron, a Vajdasági Rádió és Televízió magyar nyelvű műsorainak felelős szerkesztője. A Napló értesülése szerint Szakács még február 22-én benyújtotta lemondását. A még megmaradt piciny vajdmagyar sajtószabadság szempontjából elvárható lenne, hogy a Vajdasági RTV felelősei megszólaljanak az ügyben. Ha mernek.

Február 24-én jelent meg egy interjú Szakács Áronnal, amelyet Szabó Angéla készített és amely a Naplóban is megjelent. A beszélgetés egyébként állítólag hónapokkal előbb készült.
Ebben az interjúban Szakács nem szokványos véemeszes bértollnok válaszokat adott:
„Több mint tíz éve vagyok ennek a szerkesztőségnek a tagja. Mivel közszolgálati médium vagyunk, túl sokat nem változott. A jó újságírásnak nem a korszerű műszaki felszereltség a legfontosabb feltétele, bár egy televízióban a technikai háttér nem lényegtelen. Ilyen szempontból rosszul állunk. Nekünk még van olyan számítógépünk, ami flopyval működik, a fiatalabb kollégák viszont már nem is ismerik ennek a használatát.” (...)
„A napi munkában a legtöbb fejtörést az okozza, hogy a szerkesztőségnek nincsen saját operatőre, vágója, így ezeket a központból kell igényelni. A terepi munkát ez megnehezíti. Ha például ma érkezik egy holnapi eseményről szóló bejelentés, azon nem tudunk részt venni, csak akkor, ha valahol itt zajlik a közelben. Egy Újvidéken kívüli, távolabbi helyszínre nem tudunk sem aznap, se másnap kivonulni. Egy-egy kiszállás komoly szervezéssel, adminisztrációval jár, pár óra alatt nem lehet elintézni. Ezen kellene változtatni.
Mit mond erről Klemm József, a Vajdasági RTV igazgató-helyettese?
– Semmit.”
Ez azért rázós válasz, mert Klemm tudvalevőleg a VMSZ legmagasabb pozícióban levő embere a Vajdasági RTV-ben. Az összképhez tartozik, hogy Szakács sincs VMSZ-es háttér nélkül, hiszen anyósa a párt újvidéki főnöke.
„– Amennyit romlott a sajtónk helyzete az utóbbi időben, ugyanannyit javult is, mert a megszokott, hagyományos médiumok mellett az internetes tájékoztatás is megjelent, és ez ellensúlyozza a színvonalromlást. A hírportálok mellett a közösségi oldalakon is feltűntek olyan csoportok, amelyeknek határozott véleményük van a közéletről, s ezeket már nem lehet se központosítani, se a pártból irányítani.” (...)
„– A központi hírügynökségekből érkező anyagok sok mindent elárulnak. Azok iránymutatása, hangneme meghatározó, olykor egy-egy késleltetett anyag alapján is érdekes következtetéseket lehet levonni. Szembetűnő különbség a szerb és a magyar nyelvű tájékoztatás között nincsen. Amennyire jó a szerb ellenzéki sajtó, ugyanolyan jó a vajdasági magyar is. Az utóbbi időben valamiféle együttműködés is kezdődött, kialakult közöttük.” (...)
„Pannon Televíziót komoly összegekkel támogatja az anyaország, hogy azt állandóan fejlesztik?
– Minket nem támogathat anyagilag, mert mi állami intézmény vagyunk. Az MTVA-val való együttműködésről viszont nekünk is van szerződésünk, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy csak igen ritkán élünk ezzel a kapcsolattal.”
Szakács Áron válaszai tehát nem lehetnek a VMSZ-es vezetés ínyére és ezt a most már lemondott felelős szerkesztő is nagyon jól tudhatta. A még megmaradt piciny vajdmagyar sajtószabadság szempontjából elvárható lenne, hogy a Vajdasági RTV felelősei megszólaljanak az ügyben. Ha mernek.

2019. március 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése