2019. június 21., péntek

Danilo Kiš felesége megtiltotta a szabadkai hatalomnak, hogy visszaéljen a férje nevével

Danilo Kiš felesége megtiltotta a szabadkai hatalomnak, hogy visszaéljen a férje nevével
Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke

Danilo Kiš özvegye, Mirjana Miočinović nyílt levélben szólította fel a szabadkai városvezetést, hogy ellenvetés nélkül vonja vissza azt a döntést, hogy az ismert írónak posztumusz díszpolgári címet adományoz a városnapi díszülésen.
A színháztudománnyal foglalkozó Miočinović azt írta Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének, a Szerb Haladó Párt tagjának, hogy ő és a városi képviselő testület „összeegyeztethetetlen ellentéte mindannak, amit Danilo Kiš munkásságával és életével képviselt” – írja a Nova Ekonomija.
„Éppen ezért az Önök motivációja tiszteletlen, és az a céljuk, hogy visszaéljenek Danilo Kiš nevével, amit egy politikai párt egyre alantasabb céljainak az elérésére szeretnének felhasználni. Ez a párt, amelynek Ön is tagja, a destruktív munkásságával, többek között a kultúrának is hatalmas károkat okozott” – olvasható Miočinović levelében.
A teatrológus arra figyelmeztette a városvezetést, hogy amennyiben a kérését nem teljesítik, úgy a bírósághoz fordul, ugyanis ő a törvényes örököse Kiš munkásságának is.
Miočinović azt írta, hogy a kérésének morális, művészi és ideológiai természetű a motivációja, mivel szerinte Laban, valamint a városi képviselő-testület egyetlen egy kritériumnak sem tesz eleget, amely azon alapul, hogy ők dönthetnek a megbecsültség alapján odaítélendő kitüntetésekről.
A cikk egy ideig fent volna a Grad Subotica honlapon is, azonban onnan igen gyorsan – ismeretlen okok miatt – eltávolították.
Mint ismeretes, a szabadkai városi képviselő-testület június 18-án fogadta el a Városi Tanács javaslatát, amely szerint 2019-ben kiemelkedő és időtálló életművéért, amellyel hozzájárult Szabadka város tekintélyének növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt, Szabadka posztumusz díszpolgári címet adományoz Danilo Kiš írónak.
A kiemelkedő alkotásokért és tevékenységekért, amelyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka város tekintélyének, anyagi és szellemi értékeinek növeléséhez, PRO URBE díjat adományoznak
  1. Danijela Andrašić okleveles defektológusnak,
  2. Gyivánovity Róbert, franicia nyelv- és irodalomtanárnak,
  3. Nyers Józsefnek, a műszaki tudományok doktorának.
2019. június 21. [16:22] 
https://szabadmagyarszo.com/2019/06/21/danilo-kis-felesege-megtiltotta-a-szabadkai-hatalomnak-hogy-visszaeljenek-a-ferje-nevevel/

Nyílt levél Bogdan Labannak, Danilo Kiš díszpolgársága miatt

Verujemo da je odluka da se Danilo Kiš proglasi počasnim građaninom Subotice pokušaj da se njegovo ime i rad zloupotrebe radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, koje ne zastupaju ništa od vrednosti prema kojima je živeo i stvarao Kiš. Pranje biografija, ličnih i stranačkih, duboko je neetički čin koji vređa delo našeg velikog pisca.
OTVORENO PISMO SKUPŠTINI GRADA SUBOTICE
Na 23. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj 18. juna ove godine, odbornici su jednoglasno doneli odluku o dodeli zvanja Počasni građanin piscu Danilu Kišu. Kako je u odluci naglašeno, ovo zvanje Kišu je dodeljeno „za trajno i istaknuto životno delo kojim se doprinosi podizanje ugleda Grada Subotice u zemlji i inostranstvu“, a ono se – u ovom slučaju – dodeljuje posthumno. Komisija za dodelu zvanja i priznanja formalno je uputila ovaj predlog Skupštini grada Subotice i to, kako zakon nalaže, nakon dobijene saglasnosti od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Međutim, iz obrazloženja ove odluke saznajemo da je njen predlagač Bogdan Laban, gradonačelnik.

Mi, dolepotpisani, smatramo da je neprimereno i neprihvatljivo donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Labana, koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela. Naprotiv, sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske osnovnim Kišovim svetonazorima.

Zbog toga verujemo da je odluka da se Danilo Kiš proglasi počasnim građaninom Subotice pokušaj da se njegovo ime i rad zloupotrebe radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, koje ne zastupaju ništa od vrednosti prema kojima je živeo i stvarao Kiš. Pranje biografija, ličnih i stranačkih, duboko je neetički čin koji vređa delo našeg velikog pisca.

Zato se pridružujemo gospođi Mirjani Miočinović, nosiocu autorskih i intelektualnih prava na celokupno Kišovo delo, u njenom zahtevu da se ova odluka poništi. Taj zahtev prenosimo u celosti i on čini sastavni deo ovog otvorenog pisma:

„Gospodinu Bogdanu Labanu, gradonačelniku Subotice
Beograd, 19. jun 2019.

Gospodine Gradonačelniče,

Kao testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na delo i ličnost Danila Kiša (na osonovu rešenja Drugog opštinskog suda u Beogradu br. 0-864/ od 14. 9. 1990) zahtevam od Vas i Skupštine grada Subotice da se bespogovorno povuče odluka donesena 18. o.m. kojom se Danilu Kišu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada. Moj je zahtev motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode. Smatram, s pozicija sopstvenih uverenja, da Vi, gospodine Gradonačelniče i Vaš skupštinski sastav ne zadovoljavate nijedan kriterij na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti. Vi ste, u svojoj ukupnosti, nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom. Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi. Ukoliko moj zahtev ne bude uvažen, obratiću se Sudu sa zahtevom da spreči da se Vašom odlukom naruši ugled jednog velikog pisca i omalovaže moja zakonska prava.

Mirjana Miočinović

P.S. Kako je e-mail komunikacija pravno i sudski validna, ovo svoje pismo šaljem na taj način.“

Potpisnici otvorenog pisma:
(podise podpore poslati na: mia.davidzaric@gmail.com ali nelatonkovic@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése