2019. június 4., kedd

Trianon napján szavazott nemmel a Fidesz a határon túli magyarok autonómia ügyére

A Fidesz ismét nemet mondott az autonómiára.

 



A magyar Országgyűlésben ma bizottsági megbeszélés és vita folyt 2020 nemzeti összetartozás évvé nyilvánításáról. Ennek keretében Trianon századik évfordulójára készülve az Országgyűlés szorgalmazza olyan rendezvények, megemlékezések, oktatási anyagok és filmalkotások szervezését, amely erősíti a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozástudatát.
A mai ülésen Bencsik János, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője kezdeményezte, hogy az Országgyűlés támogassa a külhoni magyarság autonómiaküzdelmeit. A kormánypárti képviselők azonban leszavazták azt a módosító indítványt  mindenféle érdemi vita vagy válasz nélkül. 
A magyar kormánypárt kifogása az volt, hogy a délvidéki, erdélyi, felvidéki magyarok és más elszakított területen élők autonómia kérdései “nem illenek” bele a javaslatba.
Az autonómia mentes határozati javaslat  szövegét végül az összes jelenlévő párt képviselői (Fidesz, KDNP, Jobbik, MSZP) megszavazta.
“Szomorúnak tartom ugyanakkor, hogy a magyar kormány, amely rendszeresen vállal fel feleslegesen öncélú konfliktusokat Brüsszellel, most egy igazán fontos és szimbolikus nemzeti ügyben ismét nem volt elég bátor határozottan kiállni az autonómia ügye mellett.” – írja közösségi oldalán Bencsik János, az újabb elmulasztott autonómia melletti kiállás lehetőségről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése