2023. július 28., péntek

A legjobb forgatókönyv alapján sem valószínű, hogy még idén megnyílnak az EU-s pénzcsapok

  A Szabad Európa honlapja

2023. július 28.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ősszel döntő szakaszba lép Orbán európai uniós pókerjátszmája
Ugyan az Európai Bizottság sem állt mindig feladatának magaslatán, a magyar térfélen a politikai akarat hiánya lehet a legvalószínűbb oka annak, hogy Magyarország az elmúlt hét hónapban miért nem volt képes elérni a közösségi pénzcsapok újranyitását. Cikkünkben rekonstruáltuk, mi is történt az elmúlt több mint fél évben.

Speciális megoldással juthat Ukrajnába a molos dízel döntő része
Az orosz inváziós kísérlet kezdete óta Ukrajna komoly üzemanyagimportra szorul, különösképpen gázolajból, már csak azért is, mert a harckocsik és a hasonló nehéz katonai eszközök jellemzően óriási dízelfogyasztók. Az import egy részét a Mol biztosíthatja, főleg a Slovnafton keresztül. Ám úgy tűnik, hogy a dízel döntő részét nem is piaci módon adhatják el, hanem valamilyen egyéb alkuk keretében.

Változtak a felvételi ponthatárok tavalyhoz képest, de a tíz legmagasabból kilenc idén is a Corvinusé
Összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre, mintegy 27 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Az emelkedés mögött az állhat, hogy a kormány könnyített a bejutás és a diplomaszerzés feltételein: eltörölték a központilag meghatározott minimumponthatárokat, már nem központi előírás az emelt szintű érettségi, és a diplomaszerzéshez sincs szükség feltétlenül nyelvvizsgára. Grafikán mutatjuk meg, hogy tavalyhoz képest hogyan változtak a ponthatárok. Pontszámokat tekintve a csúcstartó idén is a Corvinus, nappali alapképzéseken a tíz legmagasabb ponthatárból kilencet ez az egyetem jelölt meg.

"Nincs még egy ilyen tagállam" – az Európai Bizottság a magyar rendeleti kormányzásról
Bár vannak pozitívumok is benne, összességében mégis elmarasztaló értékelést fogalmaz meg az éves jogállamisági jelentés Magyarországról. A korrupcióellenes vagy a médiapluralizmus érdekében tett intézkedések hiánya a kifogások között szerepel a dokumentumban, amely több egy újabb paksaméta papírnál. Erről is beszélt állandó brüsszeli tudósítónk podcastsorozatunk legfrissebb részében.

Gulyás Gergely: Elküldtük az első számlákat Brüsszelnek
A kormány mintegy 76 milliárd forint kifizetését várja az Európai Bizottságtól, miután elküldték az első számlákat az igazságszolgáltatási mérföldkő készre jelentése után – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

Jelentős áttörési kísérletbe kezdett az ukrán hadsereg délkeleten
Elemzők szerint fokozott sebességbe kapcsolt Ukrajnában a védelmi erők ellentámadása a megszálló orosz csapatok kiszorítása érdekében. Több más területen is megerősítette katonai jelenlétét az ukrán hadsereg, azonban a haditechnikai eszközök összevonásának fókuszpontja egyértelműen a Zaporizzsjai terület.
 
Amit még tudni érdemes
Kis atomerőműveket árul a Rolls-Royce a magyar kormánynak (Válasz Online)
Idén már féltucatnyi tanulmányutat szervezett a Rolls-Royce magyar hivatalnokoknak és energetikai szakértőknek, hogy bemutassák fejlesztés alatt álló portékájukat: a kis moduláris atomerőművet.

Csak betanított munkához szerez képességeket az általános iskolában a gyerekek 40 százaléka (HVG)
A diákok kompetenciamérésének eredményei azt mutatják, hogy a távoktatás komoly károkat okozott a felkészültségben. Ráadásul az is kiderült, hogy a tanulók digitális készségei továbbra is gyengék.

Hiába keringenek a húsosfazék körül a NER-lovagok, nem pörög a budavári ingatlanpiac (Népszava)
Nem érte el célját a Fidesz által áttolt lakástörvény-módosítás. Eddig mindössze négy budavári önkormányzati ingatlan bérlője kapott vételi ajánlatot.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése