2023. július 5., szerda

Akár a magyar EU-tagság szakítópróbájává is válhat a migrációs megállapodás ügye

 A Szabad Európa honlapja

 2023. július 5.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Mi lesz, ha most mégsem fordul vissza, miután nekiment a falnak? Orbán és az EU új migrációs megállapodása, I. rész
Bár az EU új migrációs paktuma tele van a magyar kormány korábbi követeléseivel, Orbán Viktor mégis folytatja a totális elutasítás politikáját. Két részben bemutatjuk az EU miniszteri tanácsa által már elfogadott új tervezetet, és számba vesszük a magyar kormány magatartásának lehetséges okait. Ez a kérdés akár EU-tagságunk szakítópróbájává vagy annak előkészítésévé is válhat.

Megszavazta a státusztörvényt az Országgyűlés kormánypárti többsége
A tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit 134 igen és 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés, míg az egyszerű többséget igénylő részeket 136 igen és 58 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyta jóvá a parlament. A státusztörvény 2024. január 1-jétől lép hatályba. A szavazás idején civilek tiltakoztak a törvényjavaslat ellen a Kossuth téren.

Berzsenyiből távozó tanár: Úgy éreztem magam, mint egy bántalmazó kapcsolatban
Öt pedagógus is távozik a tanév végével a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. Egyikük, Mezei Mónika történelem–latin szakos tanár a státusztörvény elfogadása előtti napon adott interjút a Szabad Európának döntése okairól. A munkaterhelést, a szakmaiság hiányát és az új státusztörvényt tartja a legsúlyosabb problémáknak, és csak a negyedik a rossz fizetés.

Hulladékügy: Megérkezett a Mol, az ország nagy részén lefagyott a rendszer
Július 1. óta nem lehet leadni a papírhulladékot Szombathelyen sem. Az átvételi helyet működtető cég weboldalán azt írják, egészen addig szünetel a hulladék átvétele, amíg nem kapnak központi átvételi árakat a MOHU Zrt.-től.

Egy másik cikkünkben is e témával foglalkoztunk, arról számolva be, hogy demonstrációra készülnek a fémkereskedők: teherautókkal vonulnak a Mol-székház elé, miután a vállalat azt ígérte, hogy a lakosság semmit nem fog érzékelni a koncessziós rendszerből, pedig sokkal bonyolultabb lett megszabadulni a hulladéktól. A fémhulladékkal foglalkozó telephelyek egy része nem nyitott ki, ezzel is tiltakozva az új rendszer ellen. A SPAR-ban megszüntették az aludobozok visszaváltását.

Emmanuel Macron meggyengült az utóbbi napok zavargásai nyomán
A francia elnöknek normális körülmények között is együtt kellett működnie más pártokkal a sajátján kívül, az utóbbi napok eseményei következtében ugyanakkor szinte lehetetlenné vált a kormányzás az egyébként is megosztott országban.
 
Amit még tudni érdemes
Újabb európai uniós támogatást buknak az alapítványi egyetemek (HVG)
Az alapítványi egyetemeken az Erasmus és a Horizont után már a COST Akció pályázatok is mehetnek a levesbe. A folyamatban lévő együttműködésekből is azonnali hatállyal rakják ki az intézményeket.

Luxusházat vett Brüsszelben a kormány, csak a felújítása bő kétmilliárd forintba kerül (Népszava)
A műemlék jellegű, XVIII. századi épület a belga főváros egyik legelegánsabb részén fekszik. Az ügyben a lap tíz kérdést küldott a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, de a tárca egyikre sem válaszolt.

Liszt Ferenc forog a sírjában – a kormány beintett a Zeneakadémiának (Válasz Online)
A megjelent pályázati kiírás viszont nemcsak hogy köszönőviszonyban nincs az egyetem vezetése által javasolttal, de rögtön ki is zárja a szenátus jelöltjét a versenyből.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése