2023. július 6., csütörtök

Tovább bővül az Orbán-család hatvanpusztai birtoka

 A Szabad Európa honlapja

2023. július 6.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor édesapja

Az elmúlt hetekben újabb földterületeket (több mint 25 hektárt) szerzett Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Bálint – derül ki a földhirdetményekből. A területek a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon találhatók, a szerződéskötést ellenjegyző ügyvéd Vörös József volt, aki a miniszterelnök gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozónak a bizalmasaként is ismert.

A pénz hatalma: Brüsszel kissé jobb jogállami bizonyítványt állított ki a magyar kormánynak
Az elmúlt egy évben nem romlott, sőt az uniós nyomásgyakorlás folyományaként az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően kis mértékben még javult is Magyarország jogállami teljesítménye az Európai Bizottság által szerdán bemutatott éves jelentés szerint. Az EU-n belül már egyedül az Orbán-kormány működteti veszélyhelyzeti üzemmódban az egész országot.

Egészségügyi közgazdász: A CT- és MR-államosítástól senki sem fog hamarabb meggyógyulni
Pénteken benyújtották, kedden pedig már meg is szavazták a módosítást, amelynek értelmében jövő novembertől majd csak állami szolgáltató végezhet közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatot, kiszorítva a magánszolgáltatókat. Szigorítanak a gazdasági társaságként működő önkormányzati szakrendelőknél is, miután államosításuk egyelőre nem sikerült.

Mi lesz, ha most mégsem fordul vissza, miután nekiment a falnak? Orbán és az EU új migrációs megállapodása, II. rész
Cikkünk második részében azzal foglalkoztunk, hogy az EU hogyan tolja a kibocsátó országokba való visszaküldés terhét is saját határain túlra, a pufferzóna országaiba – ami egyébként részben megfelel az Orbán-kormány régi követelésének. Megnézzük azt is, hogy milyen mozgástere maradt a magyar kormánynak most, amikor menekült- és migrációs politikájának minden elemét jogszerűtlennek ítélte az EU bírósága, az új szabályozást pedig mereven elutasítja Magyarország.

Miért nincsenek Szoboszlai Dominikok? Mit tudna a magyar foci állami pénzeső nélkül?
Hiába a taorendszer, az új csapatbusz, a kifogástalan edzőpálya, a fiatal magyar focisták egyelőre alig robbantak be. Hogy fejlődött a miniszterelnöknek oly kedves foci az Orbán-rendszer elmúlt tizenhárom évében? Soha nem látott állami milliárdokkal támogatta és segíti most is a labdarúgást a kormány, de látszik-e ez az eredményeken? Erről készített videóriportot a Szabad Európa tényfeltáró műsorában Kuczogi Jakab – ő volt most a Sztoriban vendége.

Belső vizsgálat indult a honvédségnél a szolnoki kiképzésen bántalmazott katonanők ügyében
A sértetteket és a feltételezett elkövető(ke)t is meghallgatta egy katonai vizsgálóbizottság két hete annak a tavalyi gyakorlatnak az ügyében, amelynek során két női katona is megsérült. Az esetről először lapunk írt. A szintén Szolnokon történt szexuális zaklatás ügyében ugyanakkor továbbra sincs semmilyen fejlemény, az érintett katonanőt kirúgás fenyegeti.

Recski sárlavina: gyorsan felmentette a rendőrség Kósa Lajos barátjának bányáját a felelősség alól
Recsken attól féltek, hogy ha bányát nyitnak pont a falu felett, rájuk omolhat a felhalmozott föld egy esőzés után. Nyár elején nagyjából ez is történt. Tordai Bence képviselő feljelentését viszont az egri rendőrség két hét után elutasította, megállapították, hogy a bánya biztosan nem hibás, a nagyjából ötven ember házát elmosó sárlavina minden elvárható gondosság mellett is elháríthatatlan volt.

Magyar György, a károsultakat képviselő ügyvédi iroda vezetője ezzel szemben arról beszélt a Szabad Európának, hogy a rendőrség objektív szakértői vélemény nélkül nem jelentheti ki, hogy a sárlavina nem vezethető vissza emberi mulasztásra vagy bármilyen jogsértésre.
 

Amit még tudni érdemes
Ácsi katódgyár: a lélegeztetőgép-bizniszből ismert vállalkozóé volt az építési telek egyik fele (Telex)
A belvárosi ingatlanmutyikból és a soha nem használt lélegeztetőgépek méregdrága raktározásáról ismert Schimicsek Tibor cégének tulajdona a földterület egyik fele, ahol a kínai Huayou katódgyárat építene Ácson.

Luxusingatlanból lőnek majd az EU-ra Orbánék (Népszava)
A kormányzati érdekérvényesítés és az illiberális ideológia terjesztésének központja lesz a Brüsszelben közpénzből vett épület.

Kutyaszorítóba kerültek Matolcsyék, újabb nyomást helyezhet az EU az országra (24.hu)
A Magyar Nemzeti Bank bődületes mértékű vesztesége főként a 2017 óta folytatott „magas nyomású” gazdaságpolitikából eredeztethető, hiszen jelentősen túlfűtötték a gazdaságot, főként szuperolcsó hitelekkel és nyakló nélküli állampapír-vásárlásokkal.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése