2023. július 10., hétfő

Elemző: „Az élelmiszerárak drágulása a várakozásoknak megfelelően mérséklődött”

 A Szabad Európa honlapja

2023. július 10.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Bár az infláció még mindig magas, egyre több termék lett olcsóbb a boltokban
A július hosszú idők óta az első hónap, amikor a Szabad Európa által figyelt termékek egyikének sem emelkedett az ára, az élelmiszerek esetében egyre több terméké csökken. Olcsóbb lett a beszerzés, és sokkal kevesebbet költünk, ezért az üzletek elkezdtek versenyezni a vásárlókért.

Szakértő: Ebben az országban gyakorlatilag nincs környezet- és természetvédelem
A Fertő, a Velencei-tó és a Balaton közül utóbbi van a legkevésbé természetközeli állapotban – mondta Padisák Judit limnológus, egyetemi tanár. A szárazföldi belvizek szakértőjével a Balatonról, az emberi természetről, oktatásról és civil kurázsiról is beszélgettünk a Szelfiben.

Az EU-ban mintegy kétmillió gyerek veszítheti el jogilag a szüleit, ha másik tagállamba utazik
Egy friss európai uniós javaslat értelmében könnyen előfordulhat, hogy egy azonos nemű pár, akik ott vállalnak gyermeket, ahol ez jogilag lehetséges, Magyarországra költözve több jogosultságra tesz szert, mint akik itt élnek, de a magyar jogszabályi korlátok között. A terv az, hogy ha egy tagállam elismeri a szülői jogokat, akkor annak a családnak minden tagállamban ugyanebben a státuszban kell maradnia.

Ruff Bálint: Kormányon belülről darálták le Varga Juditot
A kormányon belül keresendő az, aki szisztematikusan ledarálta Varga Juditot – vélekedett Ruff Bálint kampánytanácsadó. Az igazságügyi miniszter távozása mellett EU-s ügyekről, megszorításokról és a befagyott pártstruktúráról is beszélünk az Elemző adásában.

A történész szerint Orbán a „sunyi rókázással” üzent az ellenzéknek: Nem fogtok engem levadászni
Stefano Bottoni úgy látja: Orbán Viktor – Vlagyimir Putyinhoz hasonló módszerrel – rutinból kigúnyolta és megalázta Hadházy Ákost. Célja az volt, hogy félelmet, akár undort keltsen, s tudatosan hergelte a környezetében állókat, akik úgy viselkedtek, mint a falka, amelyik ráveti magát a prédára.

Nem blokkolhatná a magyar kormány az új NATO–Ukrajna Tanács összehívását
Az e heti vilniusi NATO-csúcson tartja alakuló ülését az ukrán elnök részvételével az új NATO–Ukrajna Tanács, amelynek felállítását a magyar kormány is támogatta. A szövetségesek még vitáznak arról, hogy milyen üzenetet küldjenek Kijevnek Ukrajna NATO-tagságának kérdésében.

„Adnak itt hitelbe drogot? Igen” – egy leszedált ország nemzeti drogstratégia nélkül
A varázsdohány és a „fehér”, vagyis a kristály letarolta a magyar vidéket. A borsodi Szendrőn már egy kocsma is bezárt, mert az emberek inkább drogoznak, mint isznak, az ugyanis sokkal olcsóbb, és nagyobbat is üt, mint a sör vagy a kevert. Arrafelé hitelbe is kapni kábítószert. Aki függő, mindent megtesz, hogy meglegyen az adagja. A város polgármestere azt mondta a Szabadonnak, hogy az elmúlt években megszaporodtak a megmagyarázhatatlan bűncselekmények.

Visszavont engedélyek a Balatonnál: Földváron és Világoson is fellélegezhetnek a civilek?
Egyelőre elkaszálta a hajózási hatóság a balatonvilágosi vízi banánozást. Az élménypark építése komoly helyi tiltakozást váltott ki, az újabb eljárásban már az érintett ingatlantulajdonosokat is meghallgatják. A balatonföldvári strandon épülő kikötő ügyében a katasztrófavédelem írásban is megerősítette, hogy visszavonták a vízjogi engedélyt.

Gyermekhíd Alapítvány: Minden kihívás ellenére is működünk tovább
Stabil, elfogadó érzelmi hátteret és támogató kapcsolatot próbál adni gyermekotthonban élő, sokszor többszörösen traumatizált gyerekeknek a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet néhány állandó munkatárssal és több tucat önkéntessel igyekszik legalább részben pótolni a családi hátteret azoknak a gyerekeknek, akiknek ilyen nem jutott. A Szelfiben Joó Beatrisszel, a Gyermekhíd Alapítvány operatív igazgatójával beszélgettünk.

„A Nyugat legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette észre, hogy a kínai kommunisták valódi kommunisták” – interjú Chenggang Xu közgazdásszal
A kínaiak jóléténél jóval fontosabb a kommunista párt egyeduralma, ezt sokan félreértették Nyugaton a gazdasági reformok kapcsán. Ma viszont, hogy Kína a kulcsfontosságú technológiák terén el lesz zárva a fejlett világtól, már nem lesz képes maga kifejleszteni ezeket. A magyarhoz hasonló kormányokat a kínaiak lefizették vagy megfélemlítették volna, de eddig kevés sikerrel. Az egyik legelismertebb kínai közgazdásszal, Kornai János tanítványával beszélgettünk.
 
Amit még tudni érdemes
Két lecke a szomszédok méregdrága rezsicsökkentéséről (Válasz Online)
Hogyan terelte a romániai rezsicsökkentés az Orbán-kormányt Putyin felé? Hogyan lehetséges, hogy a horvát állam 41 euróért veszi, majd 11 euróért eladja azt a gázt, ami végül 105 eurójába kerül Zágráb városának? A rövidlátó szabályozás ott is gondot okoz, ahol van bőven gáz a föld mélyén.

Bohózatnak tartják Karácsony magyarázkodását az 500 millióról az ellenzéki politikusok (Telex)
Számos kellemetlenséget okozhat még a főpolgármesternek a mozgalma rejtélyes támogatása: még a saját szövetségesei sem hiszik el neki, hogy adománygyűjtő ládákban, mikroadományokból szedett össze 506 millió forintot az előválasztási kampányára alapított 99 Mozgalom.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése