2023. július 14., péntek

Politikai (le)szereplések

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló (289.)

Sok alkalmunk volt. Sikerült mindegyiket elmulasztani.
Dobrivoje Antonić

Június 15.
Szégyenletes felszólalás!

 
Pásztor Bálint (Fotó: Képernyőfelvétel)

A szerb parlamentben az ellenzéki képviselők kezdeményezésére a Bratislav Gašić belügyminiszter leváltásáról folytatott vitában felszólalt Pásztor Bálint is a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőcsoportja nevében.
A VMSZ politikusa részvétét fejezte ki a tömegmészárlások áldozatai hozzátartozóinak. Mint fogalmazott, ezek „az ország békebeli történelmének legnagyobb tragédiái”[1]. (A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában május 3-án kilenc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét, további hét személy súlyosan megsérült, a Mladenovác környéki falvakban történt tömeggyilkosságban pedig 9-en meghaltak és legalább 13-an megsérültek.)

A belügyminiszter elleni bizalmatlansági szavazást illetően a frakcióvezető elmondta, „az általa vezetett képviselői csoport nem látja a jogalapját a belügyminiszter felmentésének. Nem világos ugyanis, milyen felelősség terheli a tárcavezetőt a közelmúlt tragédiáinak vonatkozásában”[2].
Pásztor „sokkal fontosabbnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a belügyminisztérium kötelékében sokkal nagyobb számban legyenek jelen a nemzeti kisebbségek tagjai. Rávilágított arra a tíz évvel ezelőtt módosított törvényre is, miszerint a rendőrség, illetve a tűzoltóság vonatkozásában a kettős állampolgárság nem zárja ki a munkavállalást”[3]. A Véemesz politikusa „reményét fejezte ki, hogy a részarányos foglalkoztatás elve ezen a területen is hatékonyan megvalósul” [4].
A junior Pásztor a VMSZ képviselőcsoportja nevében „teljes mértékben támogatta Bratislav Gašić belügyminisztert, mint ahogyan az Ana Brnabić által irányított teljes kormányt is”[5], ezért nem szavazták meg a bizalmatlansági indítványt[6].

A „politikus” ezúttal is „hozta a kötelezőt”. Szerb nyelvű felszólalásában megtalálható a VMSZ szégyenletes, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) a magyar közösségre hátrányos politikájának, kormányának és belügyminiszterének minden fenntartás nélküli támogatása. Olyan körülmények között is, amikor Belgrádban és a szerbiai városokban hétről-hétre tömegtiltakozások vannak a jelenlegi hatalom vezetői és intézményromboló politikája ellen.
A VMSZ, amikor természetellenes szövetségre lépett a SNS-vel – pontosabban a szenior Pásztor Aleksandar Vučić szerb önkényúrral – hatalombukás esetére, amire remélhetőleg nem sokáig kell már várni, megpecsételte a saját és a káderei sorsát!
A magyar közösséget is megszégyenítő beszédből az is kitűnik, hogy – „a tíz évvel ezelőtt módosított törvény” ellenére – a részarányos foglalkoztatás sehogy nem valósul meg a rendőrségi alkalmazottak és a tűzoltóság között sem. Ez azt is jelenti, hogy a képviselő – a túl hosszúra nyúlt mandátuma alatt – ez ügyben sem ért el semmit. Nem a rajzfilmekből ismert Calimero módjára kell mondani, hanem megvalósítani! Erre viszont már képtelen!


Június 21-23.
Előre magyarok, majd én hátra maradok!?

 
Fotó: Pannon RTV

Maglai Jenő, a város korábbi polgármestere, Szabadka Polgári Mozgalmának (PGS-SZPM) június 21-ei sajtótájékoztatóján (a SZPM nevében) „felszólította a szabadkaiakat, hogy szombaton (június 24-én – B. A.) 18 órakor menjenek el a Jadran elé tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben. Mint mondta, nem a Szabadka Polgári Mozgalma szervezi, ellenben teljes mértékben támogatja az erőszakellenes tiltakozásokat[7].

Két nappal később sajtóközleményben fordultak a nyilvánossághoz az erőszakellenes tüntetés szabadkai szervezői.
– Lépten-nyomon erőszakba botlunk: az utcán, a tájékoztatási eszközökben, a munkahelyen, az intézményekben. Ez a valóság május elején a lehető legszörnyűbb módon sújtott le ránk. Attól a pillanattól kezdve mindannyiunk számára világossá vált, hogy ez az ország örökre megváltozott. Nem várhatjuk, hogy elmúljon, mert a legrosszabb már bekövetkezett – írja egyebek mellett a közleményben, amelyet a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP), a Néppárt (NP) és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) városi szervezetei írtak alá.[8]
– Szabadka Polgári Mozgalma korábban közölte, hogy nem vesz részt a tiltakozó megmozdulás szervezésében, de teljes mértékig támogatja azt. Az ellenzéki képviselőcsoport arra kéri a polgárokat, hogy vegyenek részt a tüntetésen – írja a közleményt tartalmazó írás alatt[9].

A szabadkai tiltakozások szervezőinek közleményét Szabadka Polgári Mozgalma (amelyik nevében Maglai nyilatkozott) miért nem írta alá?
Maglai Jenő arra biztatta, „szólította fel a szabadkaiakat”, hogy menjenek el „tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben”. Nem veszünk részt a szervezésben, de ti csak menjetek el? „Szombaton a szabadkaiak is menjenek el tüntetni!” A
SZPM teljes mértékig támogatja azt – mondta.
Azt azonban
nem részletezte, hogy a tiltakozás „támogatása” miben nyilvánul meg. Elvi, szóbeli bátorításban, vagy a személyes részvételben is?  Nem mondta, hogy ő is elmegy tüntetni, hogy ott lesz!
Az ellentmondásos sajtóinformációból (amelyben a mozgalom rövidítése is téves – SZMP
[10]) sajnos nem derül ki, hogy a SZPM és a vezetői végül részt vettek-e a tiltakozáson, vagy otthon maradtak. Előre magyarok, majd én hátra maradok!?
Félős, tehetetlen ellenzékkel Szerbiában egyhamar nem lesz hatalomváltás!

BOZÓKI Antal

__________
[1] Pásztor Bálint: Kedves ellenzéki képviselők, önök épp most betonozták be a kormányt legalább 180 napra!
https://szmsz.press/2023/06/15/pasztor-balint-kedves-ellenzeki-kepviselok-onok-epp-most-betonoztak-be-a-kormanyt-legalabb-180-napra/, 2023. június 15. 19:52, és Pásztor Bálint. https://www.facebook.com/drpasztorbalint/videos/3505874009628305, 2023. június 15. 19:56.

[2] Dr. Pásztor Bálint: A részarányos foglalkoztatásnak a rendőrségen belül is meg kell valósulnia.
https://www.magyarszo.rs/hu/5263/kozelet/287725/, 2023. június 15. 18:29 >> 2023. június 16. 10:31

[3] Uo.

[4] Uo.

[5] Lásd az 1-es alatti cikket.

[6] Uo.

[7] Maglai: Szombaton a szabadkaiak is menjenek el tüntetni!
https://szmsz.press/2023/06/21/maglai-szombaton-a-szabadkaiak-is-menjenek-el-tuntetni/, 2023. június 21. 15:14

[8] „Találkozzunk szombaton este hatkor a Jadran előtt!” https://szmsz.press/2023/06/23/talalkozzunk-szombaton-este-hatkor-a-jadran-elott/, 2023. június 23. 15:22

[9] Uo.
[10] Lásd a 7-es alatti írást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése