2023. július 30., vasárnap

„…hogy mi folyik Csantavéren…”

 Eltávolították a vitát generáló táblákat Csantavér bejáratánál | SZMSZ  (Szabad Magyar Szó)

Fotó: Magločistač

„Figyeljetek nagyon, hozzánk az éjszaka betörtek, ékszert és készpénzt vittek el, amíg mi aludtunk!”

A két idézet egy friss Facebook-bejegyzésből származik, az egyiket Balla Tamás, a másikat Balla Edina írta a Csantavér régen és most nevű közösségi oldalon. Majd következett néhány hozzászólás a helybeliek részéről, akik hasonlóképpen arról számoltak be, hogy az ő házukat is feltörték, és leginkább pénzt meg ékszert vittek el a rablók.

Sok-sok történetet lehet hallani az utóbbi időben elkövetett betörésekről. A Nagytemető közelében lakó asszony esete: – Amíg a templomban voltam a vasárnapi szentmisén, az idő alatt kiraboltak, A kerten át jött be az illető, ezt onnan tudom, hogy nyitva hagyta az udvari kerítés kapuját, egy csavarhúzóval kifeszítette a becsukott, bezárt műanyag ablakot, és már bent is volt a lakásban. Az ablakon alig látható a sérülés nyoma, ami arra utal, hogy a tolvaj nyilván nem először végez ilyen „munkát”. Összetúrta a ruhákat a szekrényben, kirángatta, kiürítette fiókokat, és amennyi pénzt találta, elvitte. Az okostelefonom ott volt az ablak közelében, de az nem kellett neki. Az esetet nem jelentettem, nem látom értelmét.  

Egy család lakodalmat rendezett, és mialatt ők a bérelt lakodalmas teremben tartózkodtak, a felügyelet nélkül hagyott házukat kirabolták. Meg is lepődtek, amikor reggel hazaértek, és az üvegteraszt összetörve találták. A nagymamának tűnt fel, hogy a függönyt mozgatja a szél. A mellettük lévő épület már huzamosabb ideje lakatlan, abban több alkalommal is jártak már a tolvajok, onnan mentek át a szomszéd telkére. Hátul, a fürdőszoba ablakán bebújva jutottak be a lakásba, és a teraszon át távoztak.   

Egy férfi így számolt be a saját esetéről: – Nem volt senki a házban, egyedül élek. Reggel elmentem dolgozni, ugyanúgy, mint bármely másik napon. De aznap nagyon korán végeztem, már fél 9-kor otthon voltam. A kaput nyitva találtam. Elvitték a félretett pénzemet, amit kint Ausztriában kerestem.

Megesett az is, hogy egy egyedül élő idős emberre éjszaka, alvás közben támadtak rá. Szó szerint rátámadtak. Összeverték az arcát, olyan sérüléseket szenvedett, hogy nem is a szabadkai kórházban gyógykezelték, hanem Újvidékre kellett szállítani. A házon kamera, a lakásban riasztóberendezés is volt. Tőle is pénzt vittek el. És rejtélyes módon egy régi fényképet, aminek a szakasztott mását egy korábbi betörés alkalmával lopták el. Alighanem mindkét esetben ugyanaz lehetett az elkövető… Korábban is történt a faluban ehhez hasonló brutális támadás, akkor a szintén idős, és szintén egyedül élő, alvó Tallós Mátyásra törtek rá. Bántalmazták és a paplanba burkolva fojtogatták.

– Nagyon összevertek. Meg akart fojtani, le akart lőni. Kereste a pénzt, hogy adjam oda neki. Amikor megtalálta, akkor már nem ütött annyira – nyilatkozta akkoriban a Pannon Tévének.

– A mi udvarunkban birkatolvajok jártak. Hogy akadálytalanul bejussanak, két kutyát megmérgeztek. Egy zselészerű étel maradékát és egy óriási húsdarabot találtam az udvarban. Máig sem derült ki, hogy kik voltak az elkövetők – mondta egy másik férfi.. – (A családunk 100 évre visszamenőleg juhtenyésztéssel foglalkozik. Én is ebben a faluban születtem, itt nőttem fel, kiskorom óta a Csík-ér partján legeltettem az állatokat, és most nincs jogom arra, hogy állami földterületet, legelőt béreljek, mert szinte az egész völgyet egy olyan személy birtokolja, aki 30 évvel ezelőtt települt erre a vidékre. Úgy tudom, hogy 80 hektárnyi területet bérel. Ezzel ellehetetleníti mások munkáját. Nekem 100 birkám maradt a tavalyi rossz termés után, és csak nagy erőfeszítések árán tudtam őket megtartani. Nem termett kukorica, kevés volt a széna, és úgy néz ki, hogy az idei termés is katasztrofális lesz. Amennyit most kínálnak a jószágért – a birkáért 150 dinárt kilogrammonként élősúlyban, a bárányért pedig 350 dinárt –, annyiért nem érdemes eladni. Sajnos nincs kihez fordulni a panaszommal. Elkeserítő, hogy a magyar kisemberek vergődésével senki nem törődik.)  

Arról is az írás elején említett Facebook-oldalról értesülhettek a csantavériek, hogy egy helybeli (bankban dolgozó) biztonsági őr vállalja a házak felügyeletét olyan alkalmakkor, amikor az egész családnak el kell mennie otthonról: elsőáldozás, bérmálkozás, lakodalom vagy egyéb családi ünnepségek, illetve haláleset, temetés idején.

Visszatérve a címbeli idézetekre, Balla Edina azt írta: A posztnak a lényege az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mi folyik Csantavéren.

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése