2023. július 26., szerda

Jelentős összegeket fordít a kormány az európai közvélemény befolyásolására

 A Szabad Európa honlapja

2023. július 26.

Jó reggelt kívánunk!
 

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy angol nyelvű, jobboldali hírportál
Meghatározó hírportállá és az európai uniós jobboldal kulcsintézményévé szeretne válni a Fidesz-közeli The European Conservative. A folyóiratot kiadó cég a magazinra, az online hírszolgáltatás beindítására és a brüsszeli szerkesztőségére eddig nagyjából 1,6 milliárd forintot kapott egy alapítványtól, amely a magyar adófizetők pénzét költi.

John O’Sullivan: Orbán Viktor úgy tekint a háborúra, mint egy hurrikánra vagy lavinára
Jó példa lehet Oroszországgal kapcsolatban is a háború utáni időszakra nézve, ahogy a győztes nyugati hatalmak kezelték Németországot 1945-öt követően – szögezte le lapunknak adott interjújában John O’Sullivan brit konzervatív újságíró, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió volt alelnöke.

Fémkereskedők: Nem Brüsszel, hanem a következő generáció várja el a felelős hulladékgazdálkodást
Miután a kormány a Molnak adta a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, hatalmasat fordult a világ. Az eddig önállóan tevékenykedő cégeknek el kellett dönteniük: aláírnak vagy tönkremennek. Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke volt podcastunk vendége.

Rogán Antal hivatala három hónap alatt 21 milliárd forint értékben szerződött kommunikációra
Ismét a NER kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula vállalatai kaphatták a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól a kormányzati megbízásokat. A legnagyobb értékben, 4,6 milliárd forintért az MVM Csoport 2023–2025. évi komplex kommunikációs és rendezvényszervezési feladatainak ellátására szerződtek.

A Mercedes csak kézmosáshoz és a légkondikhoz használ majd vizet az akkumulátorüzemében
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. azt közölte, hogy nem tervezi akkumulátorcella-gyártó üzem létrehozását Kecskeméten. Egy nagyfeszültségű akkumulátorrendszerek beszerelésére szolgáló épületet hoznak létre, amelynek vízfogyasztása előreláthatóan napi 25-30 köbméter körül alakul majd, ami csupán csekély mértékben növeli a telephely jelenlegi vízfogyasztását. Kiemelték: a gyár új épületei zöldenergiával fognak működni, tetejükre nagyméretű napelemrendszert telepítenek.

Lépett a kerület, mert nagy múltú budai sportpályát érinthet az állami ingatlanok eladási hulláma
A II. kerületi MSZP-s polgármester a sajtóban megjelent hírek után úgy döntött, hogy helyi védelem alá helyezi a pasaréti Pénzügyőr sportpályát. A kerületi Fidesz-frakció vezetője, aki nemrégiben lett a Pénzügyőr Sportegyesület elnöke, tagadta az eladásról szóló híreket, és hangsúlyozta, hogy megmarad a sportpálya.

A kormány mégse ad pénzt a szegedi gyermeksürgősségi fejlesztésére
Nem lesz pénz a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi és Traumatológiai szárnyára. Egyelőre Gyulára vagy Kecskemétre kell vinni a környéken balesetet szenvedett gyerekeket. Az épületre 4,3 milliárd forintot szántak volna, azonban most forráshiány miatt egyszerűen megszűnt a szerződés. Összehasonlításképpen: a szeged-csanádi egyházmegye új, négycsillagos sportszállodája nemrég 3,8 milliárd forintra drágult az EU-s közbeszerzési értesítő szerint.
 
Amit még tudni érdemes
Törölték az óriási vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdáit a NAV adatbázisából, miután a Direkt36 cikket írt róluk (Direkt36)
A lap cikkének megjelenése óta a magántőkealapok teljesen eltűntek az állami adatbázisból. Törölték azokat is, amelyek korábban még szerepeltek benne.

370 milliót kaptak Dzsudzsákék a győri egyetemtől a cégükért (24.hu)
A győri Széchenyi István Egyetem kuratóriuma hagyta jóvá az üzletet, amelyben ekkor még tag volt a focista közeli barátja, Szijjártó Péter is.

Budapest nagyon mélyen van anyagilag, már mínusz 8 milliárdon áll a fővárosi működési hitelszámláló (Népszava)
Többet visz el az állam fővárostól, mint amennyit ad, kormányzati sarc nélkül tavaly jelentős működési többlet jött volna ki – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése