2024. július 24., szerda

Lehetett számítani az ukrajnai olajtranzit korlátozására, csak a magyar kormány nem készült fel a helyzetre

A Szabad Európa honlapja

2024. július 24.

Jó reggelt kívánunk
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ledobták-e a magyar gazdaságra az atombombát az ukránok?
Az oroszok Ukrajna elleni háborúja óta benne van a pakliban, hogy a magyar–orosz olaj- és gázügyben más kerül a racionális, gazdasági megfontolások helyébe, amiből valószínűtlen döntések születhetnek. A magyar kormány úgy tesz, mintha az olajtranzit korlátozása váratlanul érte volna, pedig valójában nem készült fel a helyzetre.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy mindaddig, amíg Ukrajna nem oldja fel ezt a kérdést, addig az Európai Békekeretből származó, 6,5 milliárd eurónyi értékű fegyverszállítási ellentételezés kifizetését mindenki elfelejtheti mindenki. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy Magyarország már hónapok óta blokkolja ezt.

Tarr Zoltán: Nem azért jöttünk ide, hogy meggazdagodjunk
Fejenként félmillió forintot adományoznak havonta a fizetésükből rászorulókat segítő szervezeteknek a Tisza Párt EP-képviselői – mondta a Szabad Európának Tarr Zoltán delegációvezető, aki a tervei szerint ingázni fog Budapest és Brüsszel között. A református lelkészből lett politikus arról is beszélt, hogy nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek bevonásán, valamint a képviselőjelöltek kiválasztásán, hogy a lehető leghatékonyabb és legtisztességesebb kormányzóképes erőt tudják felmutatni a 2026-os országgyűlési választások előtt.

Kamala Harris összegyűjtötte a delegáltak többségének támogatását a jelöltséghez
Az amerikai sajtójelentések szerint gyakorlatilag mostanra biztossá vált, hogy a jelenlegi alelnök lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje a november 5-i választáson, miközben kampánya már az első napon több mint nyolcvanmillió dollárt gyűjtött össze, ami rekordnak számít.

Egy akkumulátor-összeszerelőt már átadtak Debrecenben, azonban a tiltakozó civilek nem adják fel a küzdelmet
A nyilvánosság bevonása nélkül adtak át egy CATL által bérelt üzemet, amelynek előzetesen a tervét sem jelentették be. A Debrecenben akkumulátorgyárat építő kínai cég már másodszor módosítja a környezethasználati engedélyét, de még mindig sok kérdőjel van a gyár vízigénye és a magzatkárosító hatású NMP-kibocsátása körül.

Pekingbe látogatott az ukrán külügyminiszter
Dmitro Kuleba tárgyalásainak fókuszában az áll, hogy miként segíthetne Kína véget vetni az utóbbi évek során igen szoros szövetségesévé váló Oroszország ukrajnai háborújának.

Az izraeli miniszterelnök szerint közel lehet a megállapodás a túszok kiszabadításáról
Benjámin Netanjáhú azt mondta a Gázai övezetben fogva tartottak családtagjainak, hogy immár közel lehet az érintettek hazajuttatását lehetővé tevő megállapodás. „Sajnos ez nem egyszerre fog történni, szakaszok lesznek. Azonban úgy hiszem, hogy előre tudjuk mozdítani a megállapodást” – jelentette ki.
 
Amit még tudni érdemes
Újabb 1300 embercsempészt engedett szabadon a kormány, de a börtönök így is tömve maradnak (HVG)
Az embercsempészek újabb körének elengedése sem hozott megoldást a börtönök zsúfoltságára. Folyamatosan nő a hűvösre tettek száma.

„Sztrájkolt? Azért kérdezem, hogy lázadó típus-e” – így faggatják a tanárokat az állami állásinterjúkon (Népszava)
Diszkriminatív és az egyenlő bánásmódról szóló jogszabállyal is ellentétes, ha valakit csak azért nem alkalmaznak állami intézményben, mert korábban elutasította a státusztörvényt.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

2024. július 23., kedd

Szakértő: Joe Biden visszalépésével szorosabbá vált az elnökválasztás az Egyesült Államokban

A Szabad Európa honlapja

2024. július 23.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Krekó Péter: „Joe Biden visszalépésével nőttek a Demokrata Párt esélyei”
Bárki lesz is végül a demokrata párti elnökjelölt, a választási esélyeik már attól javultak, hogy Joe Biden visszalépett – jelentette ki Krekó Péter az Elemző Extrában. A Political Capital igazgatója szerint ahogy az amerikai elnök visszalépését sem lehetett előre kiszámítani, úgy azt sem lehet biztosra venni, hogy Kamala Harris alelnök lesz az új demokrata jelölt.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy most minden szem Kamala Harrisre szegeződik, aki jelenleg az első számú esélyes a Demokrata Párt jelöltségének megszerzésére, azonban egyelőre közel sem biztos, hogy más nem fog versenybe szállni.

Tanárhiány – a látható tanári álláshirdetések is nagyon megugrottak
Meglehetősen nehéz megállapítani a magyarországi tanárhiány pontos mértékét, jellemzően az állam sem segít ebben. A Közszolgállás portálon található álláshirdetések alapján idén igencsak megugrott a tanárokat kereső hirdetések száma. Ebben a cikkben ezt mutatjuk be részletes ábrákkal.

Hiába a magyar elnökség, nem Budapesten ülnek össze az EU külügy- és védelmi miniszterei
Lehetőségként már korábban is felröppentek erről szóló hírek, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője bejelentésével azonban bizonyossá vált, hogy a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek augusztus végi informális találkozóját Brüsszelben rendezik meg.

Az MGYOSZ szerint felkészületlenül lépett be a Mol a hulladékpiacra
A gyáriparosok szövetsége szerint a Mol „profilidegen területre lépett”, emiatt sem működik rendesen a hulladékkoncessziós rendszer. A gyártók sokallják a hulladékkezelésért fizetett díjat, szerintük nincs arányban a szolgáltatással, és ezért adónak minősítik. Szerintük káosz van a hulladékpiacon, nincsenek megbízható adatok se.

Alelnökből a Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert
A párt tisztújító közgyűlésén alelnökké választották Radnai Márkot, a párt operatív vezetőjét, valamint Tarr Zoltánt, az európai parlamenti delegáció vezetőjét.

Egészségügyi államtitkár: Napi gyakorlat lehet hőségben a halasztható műtétek átütemezése
Kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, viszont egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége – állította Takács Péter, a kormány egészségügyi államtitkára a hőségben leállt kórházi klímák ügyében nyilatkozva.

NNGYK: Szamárköhögés miatt halt meg két csecsemő, de nincs országos járvány
Idén eddig 153 szamárköhögés-gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés. A laboratóriumi vizsgálatok részben még folynak, 65 esetben megerősítették, 37 esetben nem támasztották alá a diagnózist. Két, az otthonából kórházba szállított, védőoltást még nem kapott csecsemő esetében igazolódott, hogy halálukat a szamárköhögés és annak következtében kialakult szövődmények okozták.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán elaludta a magyar autósokat fenyegető olajválságot, amikor Kijevben és Moszkvában béketurnézott (HVG)
A magyar kőolajimport harmada a Lukoiltól származik, ám Kijev kitiltotta az orosz vállalatot a vezetékrendszeréből, ellehetetlenítve a tranzitszállítást. A helyzet nagyjából akkor élesedett, amikor Orbán Viktor Kijevben és Moszkvában békemissziózott, de nincs nyoma, hogy tárgyalt volna az ügyben.

1452 milliárd „dugipénzt” találtunk a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj-körnél – de ez nem minden (Válasz Online)
Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER csúcsfejeihez, Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, illetve Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – szúrta ki a lap a 2023-as évről szóló pénzügyi jelentésekben.

Ellenzi az agrárminisztérium, hogy állatparkkal, nemzeti parki igazgatósággal adjanak magánkézbe Lázárék egy kastélyt (24.hu)
1949-ben államosították a Csáky-Bolza kastélyt, amely 75 évvel később ismét magánkézbe kerülhetne. Természetvédelmi egyesületek levélben keresték meg az Építési és Közlekedési Minisztériumot, véleményük szerint az ingatlan eladása nyilvánvalóan ellentétes a kastélytörvény céljaival.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

2024. július 22., hétfő

Úgynevezett újságírók klubja – kerekasztal-beszélgetés

Pressburger Csaba, Gyurkovics Virág Tómó Margaréta és Öreg Dezső

2024. június 15.

A zentai közéleti piknikeken minden alkalommal beszélgetünk a médiánkat érintő aktuális ügyekről. Most három téma is akadt:

– az MNT nemrég elfogadott médiastratégiája

a Kishegyesen megtartott I. Délvidéki Médiatalálkozó és

Pásztor Bálint újságírókat becsmérlő(?), fenyegető(?) Facebook-bejegyzése.

Értelmezni próbáltuk a médiastratégiában szereplő „kisebbségi erkölcsiség” és „keresztény értékrend” fogalmakat, megbeszéltük, hogy van-e létjogosultsága az újságírók és a politikusok kötetlen kvaterkázásának, végül pedig a VMSZ elnökének nagy visszhangot kiváltó, a választási eredményeket elemző és egyúttal a független újságírók teljesítményét kétségbe vonó posztját ítéltük meg, különbözően.

Mindeközben nagyon sokszor elhangzott Kabók Erika neve, aki kollégánk, mentorunk, „anyánk” volt, most pedig ő a VMSZ politikai cenzúrájának megtestesítője a Magyar Nemzeti Tanácsban mint a médiával megbízott illetékes.

A résztvevők (jobbról balra):

  • Öreg Dezső, az Újvidéki Rádió egykori főszerkesztője
  • Tómó Margaréta, a Szabad Magyar Szó szerkesztője
  • Gyurkovics Virág, az Átlátszó Vajdaság főszerkesztője és
  • én mint moderátor.

A videó kizárólag a Patreon-oldalunkon regisztrált nézőink számára elérhető. A regisztráció egyszerű és ingyenes, a munkánk támogatása továbbra is opcionális.

PCs
https://www.patreon.com/posts/ugynevezett-108532692?utm_campaign=patron_engagement&utm_source=post_link&token=eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJyZWRpc19rZXkiOiJpYTI6NTA0MWZkYjMtY2YwYS00OTliLWE2NTQtMTY1M2ViM2FkODllIiwicG9zdF9pZCI6MTA4NTMyNjkyLCJwYXRyb25faWQiOjEyMDU5NDkyNH0.g89UnMSHckABsHasqBD1RgU_VUKd9s02rZb3fBzfKeE&utm_id=fde3987f-a01c-4947-9bb8-c71c72c6cca0&utm_medium=email

Elemző: Orbán Viktor alábecsülhette az EU-s reakciókat, példátlanul széles front épült fel vele szemben

A Szabad Európa honlapja

2024. július 22.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Hegedűs Dániel: Ezekben a hetekben kiderül, hogy Orbán leáll-e, vagy tovább provokál
A külpolitikai elemző szerint az elmúlt két hét eseményei korábban soha nem látott mértékű tagállami frontot építettek fel Orbán Viktorral szemben, aki alábecsülhette az európai uniós reakciókat. Magyar Péter külpolitikája egyelőre zavaros, többször is kibeszélt az Európai Néppárt közös irányvonalából.

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől, Kamala Harrist ajánlja maga helyett
Az amerikai elnök bejelentette, hogy kiszáll a 2024-es választási kampányból, miután a pártján belül is egyre többen szólították erre fel, aggódva a győzelmi esélyei miatt. Joe Biden Kamala Harrist nevezte meg utódjának a demokraták elnökjelöltjeként.

A visszalépéssel Kamala Harris alelnök került a reflektorfénybe, így ő lehet az első színes bőrű nő, akit az egyik nagy amerikai párt elnöknek jelöl. Erre ő a legesélyesebb jelenleg, bár sok minden bizonytalan, és más indulók is felbukkanhatnak még.

Nem az áramfogyasztási rekord, hanem a kezelési módja az igazán meglepő
A júliusi kánikula nemcsak a nyári áramfogyasztási csúcsot írta felül kétszer az utóbbi napokban, hanem a korábban ilyen esetekben használatos kezelési módszereket is. Noha az nem most vált egyértelművé, hogy merre lenne az előre, de továbbra sem abba az irányba haladunk.

Lakner Zoltán: Orbán Viktor negatív viszonyítási pont lett az Európai Unióban
Orbán Viktor olyan helyzetbe kormányozta magát, amelyben az az Ursula von der Leyen mögötti széles koalíció összetartó ereje, hogy a magyar miniszterelnökkel szemben határozzák meg magukat – közölte Lakner Zoltán. Az Elemzőben beszélünk az EU-elnökségről, Orbán Viktor körutazásáról és Magyar Péter szavazási stratégiájáról is.

Az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára eközben ugyancsak Orbán Viktort bírálta az egyesült államokbeli Aspenben rendezett biztonságpolitikai fórumon, sajnálatosnak nevezve a magyar kormányfő legutóbbi amerikai útja során hozott döntéseit.

Így tekerte ujja köré Ursula von der Leyen a parlamenti többséget
Amikor öt évvel ezelőtt felbukkant szinte az ismeretlenség homályából, nem volt ember, aki fogadott volna arra, hogy tíz évet fog lehúzni az Európai Bizottság fejeként. Ursula von der Leyen az első nő a brüsszeli testület élén, s 1958 óta csupán a negyedik elnök, aki duplázhat. Előtte ez csak honfitársának, Walter Hallsteinnek, a legendás francia Jacques Delors-nak és a sokak által már elfelejtett portugál José Manuel Barrosónak sikerült.

Trendi lett a madárvédelem – Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője
Mi az oka annak, hogy az utóbbi bő tíz évben nyaranta kétezer tonnával több szúnyog, bögöly, légy és egyéb rovar keseríti meg az életünket? Miért lett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a világ egyik legjobban és legbeágyazottabban működő civil szervezete? Kik azok a ritkaságvadászok? Szelfi Orbán Zoltánnal, a szervezet szóvivőjével.

Tovább növekedett az Orbán-birodalom Alcsúton
Alcsútdobozon ezúttal az arborétum és a golfpálya szomszédságában vett 8,6 hektár (nagyjából 86 ezer négyzetméter) földet id. Orbán Győző. A miniszterelnök édesapja 20,25 millió forintot fizetett a június végén szerzett területért. Ugyanaz volt az eladó, mint több korábbi földszerzésénél.

A szerb atomenergia-program is geopolitikai vetélkedés tárgya lehet Kína, Oroszország és a Nyugat között
Az energetikai diverzifikáció és az orosz kőolajfüggőség enyhítése érdekében Szerbia szakítani kíván több évtizedes politikájával, amely tiltja az atomerőművek építését az országban.

Nem szűnő fájdalom egy évtizeddel a maláj utasszállító lelövése után
Tíz évvel a Malaysia Airlines MH17-es járatának lezuhanása után Oroszország ukrajnai háborúja még nagyobb területen tombol, további áldozatokat követelve és egyre erősebben aláásva a nemzetközi rendet. A küzdelem az igazságért folytatódik, de a veszteség fájdalma „olyasmi, amin soha nem lehet túllépni”.
 
Amit még tudni érdemes
A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat (G7)
Szijjártó Péter az elmúlt években tucatnyi helyen egyeztetett különböző gázipari együttműködésekről. Az orosz gáz nagy részét már akkor is ki lehetne váltani, ha ezeknek a lebeszélt ügyleteknek csak a fele megvalósulna. Kivéve persze, ha a magyar fél valamiért ragaszkodik a Gazpromhoz, ez esetben viszont erősen kérdéses, mit kezdünk ennyi gázzal.

Földönfutókon spórol az Orbán-kormány, az ukrán menekültek háromnegyede veszítheti el a lakhatási támogatást (Népszava)
Az ok egy hamarosan életbe lépő rendelet.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org