2024. október 21., hétfő

Szerbia EU - integrációját a burjánzó korrupció hátráltatja

VMDK KÖZLEMÉNY

 

Kovács Elvira (Fotó: SZMSZ)

2024. október  20. 23:15 
 
Szerbia EU - integrációját nem Oroszország, hanem a burjánzó korrupció hátráltatja
Szerbia európai uniós jövője egyre inkább távolodni látszik, és vele együtt a jobb élet reménye is, amelyért annyi ember dolgozott és reménykedett. Amióta a Szerb Haladó Párt (SNS) és annak koalíciós partnere a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) együtt kormányoznak Szerbiában az EU-csatlakozási folyamata évek óta lassul, a szükséges reformok megrekedtek, és a külpolitikai harmonizáció is csupán részleges. 

Ebben a helyzetben a VMSZ képviselője, Kovács Elvira, aki az Európai Integrációs Bizottságot vezeti, próbálja elhitetni velünk, hogy minden rendben van, Szerbia nem hibás ezért a visszaesésért. Egyedül a balti államok és Hollandia akadályozzák Szerbiát Oroszországhoz fűződő viszonya miatt.

Pedig az EU jelentései is megállapítják azt, amit mi a mindennapokban tapasztalunk: Az állampolgárok pénzét elpazarolják, miközben évente 500 kilométernyi út, 7500 orvosi eszköz és 350 iskola megy veszendőbe a korrupció miatt. A fiatalok kénytelenek külföldön keresni a boldogulást, míg az itthon maradók azt látják, hogy az ország nem halad előre. A kisebbségi jogok védelme és a jogállamiság megszilárdítása, amelyek az európai értékek alapjai lennének, szintén stagnálnak. 

A VMSZ – SNS kormány miért nem vállalja a felelősséget ezért a visszaesésért? A VMSZ és Kovács Elvira miért nem hallatja a hangját, amikor az ország jövője forog kockán? 
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) határozottan követeli, hogy az EU-integrációért felelős szereplők, köztük Kovács Elvira is, álljanak ki az emberek érdekei mellett! Nem várhatunk tovább, mert az európai uniós tagság lehetősége elúszhat, ha nem történik változás most! 

Szerbia polgárai jobb életet érdemelnek, egy olyan jövőt, ahol gyermekeink nem külföldön, hanem itthon találják meg a boldogságot!

Óbecse, 2024.10.21.

Elemző: A kormány az átlagválasztót ijesztgetve próbál veszélyhelyzeteket megfogalmazni

 A Szabad Európa honlapja

2024. október 21.

Vasali Zoltán: Orbán Viktor elengedte az utcát. A szlovák kormány szigorítaná a nyelvtörvényt, a helyi kisebbségek lehetnek a kárvallottjai. Két ország, amely Oroszország következő célpontja lehet – sorsdöntő választások Moldovában és Georgiában.

Vasali Zoltán: Orbán Viktor elengedte az utcát
Így értékeli az elemző, hogy a kormányfő idén sem nyilvános rendezvényen emlékezik meg október 23-áról. Orbán Balázs szerepeltetését politikailag öngyilkos stratégiának tartja, azt pedig nyomasztó megközelítésnek, hogy Orbán Viktor háborús bűnösként állítja be nyilatkozataiban az EU-s vezetőket.

A szlovák kormány szigorítaná a nyelvtörvényt, a helyi kisebbségek lehetnek a kárvallottjai
Robert Fico kormánya visszahozná a nyelvfelügyelőket szélsőjobboldali kulturális minisztere javaslatára, és jelentősen szigorítaná a szlovák nyelv használatára vonatkozó előírásokat. Az ötlet hasonlít a Vladimír Mečiar és Ján Slota alatt hozott, a helyi magyarok lehetőségeit erősen korlátozó szabályokra.

Két ország, amely Oroszország következő célpontja lehet – sorsdöntő választások Moldovában és Georgiában
Két ország, amelyeknek egy részén orosz csapatok állomásoznak. Moldova és Georgia – korábbi nevén Grúzia –sorsdöntő választás előtt áll. Nyugat vagy Oroszország? – ez a választások tétje. Az Atlasz vendégei a Magyar Külügyi Intézet elemzői: Kránitz Péter a kaukázusi országok szakértője és Barabás T. János, a chisinaui magyar nagykövetség korábbi első beosztottja.

Egy másik cikkünkben pedig arról számoltunk be, hogy a moldovai rendőrség Oroszországban kiképzett provokátorokat tartóztatott le. Az egykori szovjet tagköztársaság hatóságai egy több mint száz főből álló hálózatot lepleztek le, amelynek fő célja zavargások szítása volt a közelgő választások után.

Az LMP-ből kilépett Csárdi Antal állítja, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid egyeztetett Rogán Antallal
A kilépési folyamat elindult nemcsak a pártból, hanem már az országgyűlési frakcióból is - írta közösségi oldalán a politikus, aki a 444-nek adott interjúban azt állította: bizonyítékokat látott arra, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid választási stratégiát egyeztetett Rogán Antallal.

Az orosz és a belarusz nagykövetet is meghívta a főváros a Béke fája elültetésére, emiatt többen bojkottálták a rendezvényt
Diplomáciai baki a Főpolgármesteri Hivatalban: a háború kitörése óta nem szokták meghívni a protokolleseményekre az orosz és a belarusz diplomatákat, most mégis ez történt csütörtökön. Az „adminisztratív hiba” miatt elnézést kértek.

Egy még nem létező űrlapon jelentkezhetnek a multik az adófizetésre
Magyarországon nem az állam mondja meg, hogy kinek kell fizetnie globális minimumadót, hanem a cégeknek kell jelentkezniük, ha úgy gondolják, hogy adóalanyok. Erre az év végéig van lehetőségük – amint elkészül a regisztrációs űrlap.

Székely Kriszta: A létezésem nyíltsága és mélysége eleve állásfoglalás
Pályázik a Katona József Színház igazgatói posztjára. Régóta gondolkodik a színházról tágabb értelemben mint rendező. Úgy látja, hogy egyre több fiatal kíváncsi az előadásaikra. Szeret nagyon korán kelni, mert rengeteg a feladat. Úton lenni szerinte sokszor izgalmasabb, mint megérkezni. Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője volt a Szelfi vendége.

A lengyel kormány az LMBTQ-emberek számára kedvező élettársi kapcsolatról szóló törvényt tervez
Lengyelország egy lépéssel közelebb került az LMBTQ-emberek élettársi kapcsolatának legalizálásához. A Donald Tusk vezette kormány törvénytervezetet tett közzé, amelyet a jogszabályért felelős miniszter történelmi napnak nevezett egy olyan országban, ahol a melegek jogai megosztó témának számítanak.

Mi az a THAAD rendszer, és miért telepíti az Egyesült Államok Izraelbe?
Az Egyesült Államok bejelentette, hogy THAAD fejlett rakétavédelmi rendszert telepít Izraelbe. Ezzel szakértők szerint a zsidó állam megerősítése a cél az esetleges iráni támadásokkal szemben.

A kockázatok ellenére is sokan segítik a rezsim célkeresztjébe került személyek családját Belaruszban
Miközben folynak a büntetőperek, és sokakat már el is ítéltek azért, mert belarusz politikai foglyokat támogattak vagy segítséget fogadtak el külföldi szervezetektől, a hatóságok által ellenségként kezelt személyek hozzátartozói továbbra sincsenek teljesen egyedül az országban.
 
Amit még tudni érdemes
A legjobb bérlő az Orbán-kormány: már 10 milliárdot hozott Schmidt Mária családi cégének ez az irodaházbiznisz (HVG)
Még négy évvel tovább marad az Agrárminisztérium abban az exkluzív irodaházban, amit a kormány még 2018-ban saját akkori biztosa, Schmidt Mária cégétől bérelt ki. A szerződést ugyanis csendben és verseny nélkül újrakötötték, méghozzá úgy, hogy havi 30 millióval még többet is fizetnek közpénzből.

Még több orosz gázt veszünk, pedig még „csatlóskedvezmény” sem jár rá (Válasz Online)
A magyar külügyminiszter büszkén jelentette, hogy az állami MVM kiegészítő kereskedelmi szerződést kötött a Gazprommal: azaz több és olcsóbb földgáz érkezik, mint ami a hatályos, 2036-ig érvényes szerződésből következik. Utánajártunk, hogy ez mennyire jó Magyarországnak. 

szabadeuropa@rferl.org 

2024. október 20., vasárnap

A Balkán népei végre megbékéltek. A rossz sorssal.
Narodi na Balkanu su se najzad pomirili. Sa zlom sudbinom.

A fejlődésért és a jobbításért, a válogatott szelektora mellett le kell váltani az elnököt is. Ja, a Futballszövetség elnökéről beszélek.
Zarad napretka i boljitka, pored selektora treba smeniti i predsednika. Ma, govorim o fudbalskom savezu.

A szakadék széléig vezettek bennünket, és most azt üzenik, bátran előre!
Doveli su nas do ivice provalije, pa sada poručuju, hrabro naprijed!

A tanulók táskáját túlterhelték. Tudják, hogy fontos a fiataloknak idejében eltörni a gerincét.
Đacima su pretovarili torbe. Znaju da je važno mladima na vreme polomiti kičmu.

A választásokon Ali babára szavazok, ő csak 40 rablót visz magával.
Na izborima glasam za Alibabu, on sa sobom vodi samo četrdeset razbojnika.

A világszínpadon van az amerikai póker és az orosz rulett. Tudni kell, melyik császárság felé fordulni, hogy ne legyen telitalálat!
Na svjetskoj sceni su američki poker i ruski rulet. Treba znati kom se carstvu okrenuti, a da se ne ostvari pun pogodak!

Az életünk igenis nehéz, ezért könnyű föld vár ránk.
Život nam jeste težak, ali nam se zato smiješi laka zemlja,.

Az mondják, hogy a harmadik világháború lesz az első és a második hosszabbítása. Féel, hogy nem lesz, aki a tizenegyeseket rúgja.
Kažu da će Treći svjetski rat biti produžetak Prvog i Drugog. Bojim se da penale neće imati ko da puca.

Az idő mindenről ítélkezik.
Vrjeme svemu sudi.

Egyesek az oroszokat szeretik, mások az amerikaiakat, de mindannyian elmentek… Németországba!
Jedni vole Ruse, a drugi Amere, a svi odoše u… Njemačku!

Ha a ceruzával a választásokon bűncselekményt követsz el, a büntetés legalább négy évig tart.
Ako olovkom na izborima napravite zločin, kazna vam traje najmanje četiri godine.

Ha évekig kényelmes fotelben ülsz, az problémát okozhat a székrekedéssel.
Ako godinama sjediš u udobnoj fotelji, to ti može stvoriti probleme sa zatvorom.

Három évtizeddel a háború után is az üres gyomrokat nacionalizmussal töltik.
I tri decenije nakon rata, prazne stomake hrane nacionalizmom.

Hogy nyugodtan aludjanak, a politikusok a választások előtt megszámolják a bárányaikat.
Da bi imali miran san, političari pred izbore broje svoje ovce.

Jugoszlávia a Hófehérkére hasonlított. Ez most a hét törpére!
Jugoslavija je ličila na Snežanu. Ovo sada na sedam patuljaka!

Minél többet bányásszák a lítumot, annál több sírt is ásnak. Ugyan, fontos, hogy valamit csinálnak.
Što se bude više kopao litijum, više će se kopati i rake. Ma, važno je da se nešto radi.

Nézzék meg a félnyolcas híradót és világos lesz, hogy öt perc múlva tizenkettő.
Pogledajte dnevnik u pola osam i biće vam jasno da je pet do dvanaest.

Dinko Osmančević

2024. október 19., szombat

A zombori JKP „Zelenilo” igazgatója lemondott,

 VMDK közlemény

Első ellenzéki győzelem Zomborban: Hivatali visszaélés gyanúja miatt lemondott a VMSZ-SNS által támogatott igazgató!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elégedetten jelenti, hogy Zomborban koalíciós partnereinkkel közösen elértük első ellenzéki győzelmünket! 
A JKP „Zelenilo” igazgatója lemondott, miután kiderült, hogy a közvállalat dolgozóit saját hétvégi házának építésére használta. Ez a korrupciós botrány mély felháborodást keltett a polgárok körében, és rávilágított az átláthatóság, valamint a felelősségre vonhatóság szükségességére.

Ez a győzelem csupán az első lépés az igazságosabb helyi hatalomért folytatott küzdelmünkben, amely Zombor polgárainak érdekeit védi. Köszönjük a támogatást, és folytassuk együtt ezt a harcot egy tisztességesebb jövőért!

Óbecse, 2024. október 19.
office@vmdk.org.rs