2024. április 29., hétfő

Elemző: Valami láthatóan nem működik most a Fidesz kampányában, és a kassza is üres

 A Szabad Európa honlapja

2024. április 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Ruff Bálint: Evés közben jön meg az étvágy
A lendület viszi most Magyar Pétert, és így a látott rajongás miatt indul a TISZA Párt az önkormányzati választáson is, de Ruff Bálint szerint ez nagyon kockázatos lépés, mivel a politikusnak kiszámíthatatlan és ismeretlen embereket kell maga mellé vennie. Az Elemzőben beszélünk még a főpolgármesteri kampánynyitókról, Orbán Viktor helykereséséről és arról, hogy kinek és kitől van félnivalója a június 9-i választáson.

Orbán és Hszi Csin-ping együtt jelentheti be, hogy a Great Wall Motors épít autógyárat Pécs mellett
A Szabad Európa információi szerint a kínai elnök azért is jön két napra Magyarországra, mert ebből az egyiken Pécsre látogat, hogy autógyár építését jelentse be. A szegedi példa alapján az kérdés, mekkora beleszólása volt a helyszín kiválasztásába a kormánynak. A Great Wall Motors terveiről már jelentek meg információk a magyar sajtóban, lapunknak most megerősítették, hogy valóban a kínai autógyártó épít üzemet Baranyában.

Húsz év EU-tagság: a csatlakozási tárgyalások kvázi kudarcként megélt sikere
Cikksorozattal emlékezik a Szabad Európa Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulójára. A Magyar Köztársaság 2004. május 1. óta az Európai Unió teljes jogú tagja. Podcastok, videók, cikkek, infografikák és fotógalériák segítségével idézzük fel a bővítés folyamatát és azt, milyen hatással volt a csatlakozás az országra, hogyan változott tagságunk megítélése az elmúlt húsz évben.

Közvélemény-kutatások igézetében – heti kampány-összefoglaló
Szűkül az olló a Fidesz – és nem az ellenzék, hanem – Magyar Péter között: mutatta a héten két publikus közvélemény-kutatás is. Kering a hír egy olyanról is, amely szerint szinte már váltópárti helyzetbe került a NER egykori építője.

Eörsi Mátyás: A demokrácia azt jelenti, hogy a hibák kijavíthatók
Csak Szent István döntése és a kereszténység felvétele ér fel jelentőségében Magyarország EU- és NATO-tagságával – mondja a külpolitikai elemző. Mindig gyanús, ha valaki a békéről szónokol – értékeli a kormányzati retorikát Eörsi Mátyás, aki furcsállja hazánk Kína-barátságát, amely szembemegy Donald Trump politikájával.

Márta verbálisan bántalmazó házasságban élt, nem tudott kilépni belőle, végül az AIDS vetett neki véget
Huszonnégy évvel ezelőtt kapta el a HIV-et a férjétől, aki nem tudott róla, hogy végstádiumú AIDS-e van. Már megtanult együtt élni a vírussal. Szerinte kis odafigyeléssel, rendszeres gyógyszerhasználattal nem nagyon változtatta meg az életét a betegség. Nagyinterjúnk Liebermann Mártával, a Retropajzs Egyesület egyik alapítójával.
 
Brüsszeli blog: Uniós jogi trükkök az orosz személyek feketelistán tartására
Az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszere jelentősen megingott az elmúlt hetekben – főleg azoknak az entitásoknak és személyeknek a listája, akikkel szemben a közösség vagyonbefagyasztást és vízumtilalmat rendelt el a több mint két évvel ezelőtti teljes körű ukrajnai invázió után.

Az amerikai támogatás segíthet Ukrajnának megállítani az oroszokat, de hetekbe telhet, mire eljut a frontra
Az, hogy az Egyesült Államok elfogadta az Ukrajnának szánt, 61 milliárd dolláros csomagot, egy lépéssel közelebb hozza Kijevet az új tűzerőhöz, amelyet azonnal a frontra küldenek, hogy megállítsák Moszkva legújabb támadásait. Az óra viszont ketyeg, Oroszország minden erejét beveti, hogy elérje megszállása eddigi legjelentősebb eredményeit a május 9-i évfordulóig, amikor Moszkva a II. világháborús győzelem napjára emlékezik. Kijevnek nincs más választása, mint várni az utánpótlásra.
 
Amit még tudni érdemes
A kampány első hetében a Fidesz ezerszer annyit költött a Facebookon, mint a DK (RTL)
Százszor annyit költött a Fidesz a kampány első hetében Facebook-hirdetésekre, mint a Momentum, és ezerszer annyit, mint a DK az RTL Híradó gyűjtése alapján.

Több mint egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC (Átlátszó)
Idei mintegy 4,25 milliárdos támogatásából az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárd forint közpénzt is költhetett a leginkább kampányindítóra emlékeztető magyarországi CPAC-re.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org     

2024. április 28., vasárnap

A Vajdaság „észak-szerbiai tartomány”, de a VMSZ-é maradt az elnöki szék a parlamentben

Juhász Bálint a tartományi képviselőház 33. elnöke. Kicsit több mint félórás vita után 81 igen, 28 nem szavazattal választották meg a tartományi parlament elnökévé, bár ellenzéki részről voltak kifogások

 

Juhász Bálint első beszédét – amelyet Pásztor István emlékének szentelt   először szerbül, majd magyarul mondta el, miután megválasztották a tartományi parlament elnökének (Forrás: Facebook, Juhász Bálint)

Avatar photo 

Éppen egy héttel ezelőtt találgattuk a BALK-on, hogy vajon mikor választják meg a tartományi parlament új elnökét és alelnökeit, és vajon mikor ér véget a február kilencedikén, vagyis pontosan hetvenhét nappal (cca 1800 órával) ezelőtt elrendelt szünet. Ez a szünet aztán, teljesen váratlanul, április 25-én, csütörtökön véget ért. Érdekes viszont, hogy sem a kormányközeli sajtó nem szellőztette meg, sem az ellenzék nem verte nagydobra, hogy végre lesz elnöke a vajdasági képviselőháznak, viszont cserébe Damir Zobenica, aki a szóbeszéd szerint a Szerb Haladó Párt egyik jelöltje volt a házelnöki posztra, a csütörtöki ülésen több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a Vajdaság „észak-szerbiai tartomány”.

Búcsú a multikultúrától

Az elmúlt hetekben nem először fordul már elő, hogy ennyire szemtől szemben, és kimondottan kendőzetlenül beszéljenek arról, hogy Vajdaságot már nem a multikulturalizmus határozza meg.

Vajdasági parlament

Nem telt el egy hónap sem azóta, hogy Igor Mirović távozó tartományi kormányfő – aki radikálisként kezdte, majd haladóként folytatta politikai pályafutását – az Instagram oldalán a Szabadkai Népszínház felújítása kapcsán azt írta, hogy a munkálatok két hónapon belül befejeződnek, majd hozzátette: Egy újabb jó hír a szerb Vajdaságból!!! A bejegyzés alatt két címke: „#kultura #srpskavojvodina” vagyis „#kultúra” és „#szerb Vajdaság”.

Ez a meghatározás nyilván „költői munkásságának” a része, a kruševaci – tehát nem vajdasági származású – volt kormányfő ugyanis verseket ír, több kötete is megjelent.

Az egyik kommentelő azt fűzte hozzá, hogy „ÉLJEN A SZERB VAJDASÁG”, egy másik viszont megjegyezte, hogy „Vajdaság Autonóm Tartomány, és nem szerb Vajdaság.”

A szerb Vajdaság retorikát folytatta aztán Damir Zobenica, miután az ellenzék képviselője Vajdaságról és annak jellegzetességeiről beszélt a parlamentben.

A horvátországi Pólából (Pula) származó Zobenica – aki tehát szintén nem vajdasági – ezt kikérte magának, és elmondta: örül annak, hogy a legutóbbi népszámláláson már 30 százalékkal kevesebben vallották magukat „vajdasági” nemzetiségűnek. Hangsúlyozta, hogy ő jobboldali, és azt is, hogy Vajdaság észak-szerbiai tartomány.

Zobenica 2008-tól erősíti a Szerb Haladó Pártot, és most neki jutott az a megtiszteltetés, hogy javaslatot tegyen a házelnök személyére.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 2004-ben született meg az az íratlan szabály, miszerint a tartományi parlament elnöke a legnagyobb kisebbség, vagyis a magyarok képviselője legyen, tehát a hagyomány folytatása, hogy ezt a posztot a VMSZ kapja meg, hiszen a magyarok többsége a VMSZ-re szavaz.

A kicsit több mint félórás vita után 81 igen, 28 nem szavazattal Juhász Bálintot választották meg a tartományi parlament elnökévé, bár ellenzéki részről voltak kifogások.

Miroslav Ilić, orvosprofesszor a Szabad Polgárok Mozgalmának képviselője elmondta, hogy bárki megfelelőbb lett volna a posztra, mint Juhász Bálint, aki a „magyar állam embere”.

– Bármelyik vajdasági magyar lehetne elnök a parlamentben, kivéve Juhász Bálintot, a magyar állam emberét, aki a rosszhírű Prosperitati Alapítvány vezetője, ez az alapítvány 300 millió eurót hozott Vajdaságba, az eredménye pedig hetvenezerrel kevesebb magyar

– mondta Ilić, aki szerint Juhász Bálint közvetlenül részt vett abban, hogy egyenlőtlenség alakult ki a magyarok és a többi nemzetiség között, a VMSZ tagjait pedig arra figyelmeztette, hogy azok, akik a Szerb Haladó Párt ölelésében vannak, előbb-utóbb eltűnnek. A szavazás kapcsán magyarul hozzátette: „Nem, nem soha!”

Pásztor Istvánt tekinti a mentorának

Juhász Bálint első beszédét Pásztor István emlékének szentelte, a beszédet először szerbül, majd magyarul mondta el. Kiemelte: nagy megtiszteltetés számára, hogy Pásztor Istvánt követheti a házelnöki poszton, akit a mentorának nevezett.

Hangsúlyozta, hogy négy év komoly és nehéz munka vár rá, de benne mindenki partnerre találhat. Szerinte nagymértékű toleranciára, egymás iránti tiszteletre lesz majd szükség.

– Amekkora öröm, ez ugyanakkora teher és felelősség is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Pásztor István, ha szabad úgy fogalmaznom, a mentorom utódaként neveztek ki. Szeretném a következő négy évben meghálálni a képviselők, de mindenekelőtt a választópolgárok, minden vajdasági polgár, és azon belül a vajdasági magyar közösség bizalmát

– mondta Juhász, miután letette a hivatali esküt.

Juhász Bálint a tartományi képviselőház 33. elnöke. Az alelnöki tisztségeket Damir Zobenica, Aleksandra Maletić és Nemanja Zavišić látják el, mindannyian a Szerb Haladó Párt tagjai. A negyedik alelnök Boris Novaković, a Szerbiai Szocialista Párt tagja.

A tartományi parlamentnek egyébként 120 képviselője van, ebből 66 mandátum a Szerb Haladó Pártnak, és a köré tömörülő koalíciónak jutott. Az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevet viselő tömörülés 30, a Vajdasági Magyar Szövetség 9, a Szerbiai Szocialista Párt 7, a Szerbiai Új Demokrata Párt és a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma összesen szintén 7 mandátummal rendelkezik, az Orosz Pártnak 1 képviselője van a parlamentben.

Juhász Bálint felemelkedése

Juhász Bálint Pásztor István mentoráltjaként” szép pályát futott be, már 2007-2011 között a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke volt, 2008-ban pedig Gál Kinga Európai Parlamenti képviselő irodájában volt alkalma az uniós intézményekkel és folyamatokkal ismerkedni.

Tisztséghalmozásban különösen nagyot alkotott, 2016 óta a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, 2019 óta a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke, 2022 decembere óta a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, mostani megválasztását követően pedig tartományi házelnök.

A VMSZ-szel ellenlábas VMDK (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége) ezért felszólította Juhászt, hogy valamelyik tisztségéről mondjon le, mert ha ezt nem teszi meg, akkor nem a megfelelő választás a tartományi képviselőház elnöki posztjára, amelyre Pásztor Bálint VMSZ-elnök jelölte.

– Nemcsak azért, mert egyszerre már két közhivatali pozíciót is betölt, hanem azért is, mert a Prosperitati Alapítványnak hasonló pályázatai vannak, mint a tartományi kormánynak, házvásárlásra, támogatásokra. Ezeken keresztül a Vajdasági Magyar Szövetség nagy befolyást gyakorolhat a magyar választókra, akiknek azt sugallhatja, hogy ha nem szavaznak rájuk, úgy támogatást sem kapnak

– áll a közleményben. A VMDK közleménye azonban némileg késve érkezett, mert Juhász Bálint a Facebookon bejelentette, hogy a kinevezés napjával lemondott a Prosperitati Alapítvány ügyvezetői megbízatásáról és Kishegyes Község képviselőtestületi elnöki tisztségéről, miután megválasztották a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnökévé.

https://balk.hu/2024/04/26/vajdasag-tartomany-parlament-hazelnok/

„Legyünk büszkék arra, hogy magyarok és szabadkaiak vagyunk!” (új magyar szervezet közleménye – felszólítása)

Az alábbiakban a Szabadkai Magyarok (alakulófélben levő) Egyesület közleménye olvasható:

Tisztelt Szabadkaiak!

Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy elérkezett az idő a cselekvésre és a hangunk megerősítésére. Nem tűrhetjük tovább a zsarnokoskodást és a parancsuralmi rendszert, amely elnyomja közösségünk szavát és aláássa értékeinket.

Hiszünk egy olyan jövőben, ahol minden ember életét tiszteletben tartják, és minden magyar ember élete is értéknek számít.

Ma már mindenkinek elege van abból, hogy anyanyelvünk használatát leértékelik és korlátozzák, miközben a hatalmi elit ehhez csendben asszisztál.

Hisszük, hogy gyermekeinknek joguk van egy biztonságos és virágzó jövőhöz szülőföldjükön.

Ma már mindenkinek elege van abból, hogy külföldi „elemek“ fenyegetik és veszélyeztetik őket, miközben a közösségünk tehetetlenül figyel. (Ne gondolja senki, hogy az illegális migrációk veszélye elmúlt.)

Hisszük, hogy elérkezett az idő a változásra. Meg kell állítanunk az oligarchák, újgazdagok rabló hatalmát, meg kell védenünk nemzeti vagyonunkat és jövőnket. Elég volt abból, hogy csak a hatalomhoz közel állók részesülnek támogatásokban, miközben a többség küszködik és szenved.

A mesterkedések, az elharapózott korrupció közvetlenül kihat mindannyiunk életszínvonalára, megélhetésére és emberi méltóságára. Teljes erőbevetéssel küzdünk majd a korrupció minden formája ellen.

Hiszünk abban, hogy mindenki számára biztonságos közösséget kell teremteni, ahol nincs helye az erőszaknak és az elnyomásnak.

Ma már mindenkinek elege van abból, hogy utcáinkon gyakran fegyverropogás hallatszik és a városunkat a bizonytalanság állandó árnyéka borítja be.

Hiszünk abban, hogy mindenki számára elérhető és megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani.

Ma már mindenkinek elege van abból, hogy egészségügyi intézményeinket elhanyagolják, miközben az egészségügy privatizációja zajlik, sokan pedig nem tudják maguknak megengedni a magánklinikákon való gyógykezelést.

Hiszünk abban, hogy Szabadka jövőjét közösen kell építenünk, nem engedhetjük meg, hogy városunkat kizsákmányolják és tovább rombolják.

Mindenkinek elege van abból, hogy politikai érdeknek rendelik alá városunk fejlődését és közösségünk jólétét.

Küzdeni fogunk a többségében magyarlakta városrészek, települések fejlesztéséért, amely az elmúlt évtizedekben szinte teljesen elmaradt. Nem normális, hogy a 21. században a szabadkai magyarok nagy része aszfaltutak és kanalizáció nélkül, a civilizációs minimum alatt éljen.

Alakuló egyesületünkhöz több civil szervezet, tekintélyes egyén csatlakozott. Ezúton felkérjük a VMDK-t és az MPSZ-t, mint hiteles, kizárólagos vajdasági magyar politikai érdekvédő szervezeteket, ezúttal is álljanak ki az igazi magyar érdekek mellett, csatlakozzanak hozzánk a valódi, erőteljes képviselet biztosítása érdekében Szabadkán.

Olyan közös politikai és közösségi platformot hozunk létre, ahol mindenki hangot adhat véleményének és problémáinak. Ahol mindenkit meghallgatnak, és ahol különbségeink erőforrásként szolgálnak.

Legyünk büszkék arra, hogy magyarok és szabadkaiak vagyunk!

Nagy Sándor, a Szabadkai Magyarok (alakulófélben levő) Egyesület koordinátora

Email: szabadkai_magyarok@proton.me

Szabadka, 2024. áprilisa

https://delhir.info/2024/04/28/legyunk-buszkek-arra-hogy-magyarok-es-szabadkaiak-vagyunk-uj-magyar-egyesulet-kozlemenye-felszolitasa/

2024. április 27., szombat

A mazochista gyónása: „Ha még egy életem lenne, Szerbiában szeretném leélni”!
Ispovest mazohiste: „Da imam još jedan život voleo bih da ga proživim u Srbiji”!

Nem hiszem, hogy győz a bűnözés elleni küzdelem. Mint mindig a többség győz!
Ne verujem da će uspeti borba protiv kriminala. Kao i uvek pobediće većina!

Nem vigasz, hogy a képviselőházunkban van néhány pszichiáter. A páciensek vannak többségben!
Nije nikakva uteha što naša skupština ima nekoliko psihijatara. Pacijenti su u većini!

Rade Jovanović

Magyar Péter: Orbán Viktor vagy bocsánatot kér, vagy lemond!

Magyar Péter: Orbán Viktor vagy bocsánatot kér, vagy lemond! 
Magyar Péter gyermekvédelmi tüntetést szervezett a Belügyminisztérium elé 
(Fotó: 444.hu/)

2024. ápr. 26. 19:10

Pénteken este 6 órára hívta híveit a Belügyminisztérium elé a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter, tájékoztat a 444.hu.

A portál beszámolója szerint a tüntetésen az Országos Közös Akarat képviselője, Szilágyi Kitti azt mondta, hogy a gyerekvédelmi rendszert kizsigerelték, a szakembereket megalázzák minden nap, a kormány képtelen ellátni a feladatait és megvédeni a gyerekeinket.

Egy országnak, egy nemzetnek feladata, hogy megvédje a gyerekeket, mert ez megmaradásának és fejlődésének alapvető kritériuma. Aki ezt nem képes megérteni vagy nem akarja, veszélyezteti közös hazánk jövőjét.

Szilágyi szerint a gyerekek érdeke pártállástól független, közös ügy, ez az ország valódi közös akarata. Európai szinten is kimagasló gyermek jólléti és jól léti rendszert kell kialakítani, de a parlamenti népjóléti bizottság ülésén elutasították a kezdeményezésüket. (Ezt nagy fütty kísérte.)

A gyeremkotthonok alulfinanszírozottak, nincs elég szakember – mondta Szilágyi. aki arra kérte a jelenlévőket, hogy képzeljék el, milyen lehet gyermekként éhezni, nincs kihez fordulni, segítséget kérni, mert nem védenek meg. A pedofília büntetése nem egyenlő a gyermekvédelemmel – közölte.

Harmadikként Magyar Péter következett: „Ma Magyarországon olyan kormány van, ami családbarátnak hazudja magát. Olyan kormány, ami kereszténynek hazudja magát. Olyan kormány, ami gyermekbarátnak hazudja magát. Olyan kormány, ami békepártinak hazudja magát. És olyan kormány, ami vidékpártinak hazudja magát.

Pont az ellenkezője igaz. Hazudnak reggel, hazudnak este, hazudnak minden hullámhosszon”

– kezdte beszédét. Azt mondta, a kormány semmibe veszi a családokat és a védtelen gyermekeket, háborút szít magyar és magyar, családos és egyedülálló, vidéki és fővárosi, fiatal és idős között.

„A kormány tagjai 2,5 hónap alatt nem jutottak el a bocsánatkérésig”. Arról beszélt, hogy katolikus iskolába járt, azt tanulta, hogy a kereszténység alap tanítása a megbocsátás, de ez csak ott lehetséges, ahol bocsánatot kérnek. Szerinte két eset van:

Orbán Viktor vagy bocsánatot kér, megnevezi a felelősöket és felelősségre vonja őket, vagy távozik a hivatalából.

Magyarországon ha egy gyermeket szexuális erőszakot él át, nem számíthat arra, hogy gyorsan és hatékonyan felelősségre vonják az elkövetőt, mondta, hozzátéve, hogy itthon a rendőrség csak akkor csipkedi magát, amikor már a nyilvánosság kényszeríti őket erre.

Magyar felidézte, hogy tavaly augusztusban egy gyerekotthonban egy nevelő szexet kérte azért, hogy segítsen egy kislány szökésében. Majd azt kérdezte, hogyhogy csak tavasszal, az erről szóló Facebook-posztja után történt meg az első tanúkihallgatás az ügyben, hogyhogy csak múlt héten tartóztatták le az elkövetőt? Mit csinált a rendőrség, a belügyminiszter, a kormány a bicskei történtek után, hogy ez megtörténhetett?

Kiderült, hogy a késve kihallgatott férfinek volt más áldozata is, egy kisfiút is bántalmazott szexuálisan.

Miért nem azonnal lépett a rendőrség, hogy ne folytathassa, amit tett? Mire vártak 8 hónapig? – kérdezte Magyar, majd folytatta: Milyen szörnyűségnek kell történnie, amiből tanul a rendőrség, amiből tanul Orbán, Pintér? A bicskei nem volt elég, ahol öngyilkos lett egy áldozat?

Magyar szerint könyvek becsomagolása helyett érdemi lépésekre lenne szükség, képzett, ilyen bejelentésekre azonnal intézkedő, felkészíttet rendőrségi egységeket kellene felállítani azonnal.

https://szmsz.press/2024/04/26/magyar-peter-orban-viktor-vagy-bocsanatot-ker-vagy-lemond/