2024. május 31., péntek

Lesz-e reakció a magyarok ellen irányuló nyílt jogsértésre?

Lesz-e reakció a magyarok ellen irányuló nyílt jogsértésre?

2024. május 31. 10:49 

Kezdjük nagyon röviden a tények ismertetésével: a Szerb Vasút Foglalkozás-egészségügyi Intézet újvidéki kirendeltségében a következő magyar nyelvű felirat fogadja a polgárokat:

„Tisztelt ügyfeleink,

Megkérnénk önöket, hogy akik nem beszélik Szerbia hivatalos nyelvét (szerb), hogy hivatalos szerb-magyar fordító kíséretében jelenjenek meg!”

Magyarra lefordítva: az intézet semmibe veszi a hatályos törvényeket, nem érdekli, hogy Újvidéken a magyar nyelv is hivatalosnak számít, s mindezt azzal tetőzi, hogy nyílt jogsértést követ el, felszólítva – a mondat végére felkiáltójelet téve – a polgárokat, hogy ők oldják meg ezt a helyzetet, vagyis fizessenek a saját zsebükből egy tolmácsnak órabért, aki majd hajlandó lesz velük várakozni és ügyintézni.

Lehet és fel is kell háborodni ezen a feliraton, amely nyílt jogsértés a vajdasági magyarok ellen, és a már jól ismert, az egy évszázaddal ezelőtti retorika („Beszélj államnyelven!”) újbóli megjelenése.

„Az azonban bizonyos, hogy a viszonylag magas kisebbségvédelmi standardok ellenére a kétezres évek Szerbiájában a jelenlegi de jure és de facto állapot messze elmarad a valamikori, valóban többnyelvű szocialista valóságtól” – olvasható a Testvéries többnyelvűség, többnyelvű testvériség: a nemzetiségi nyelvhasználat jogi dimenziói és gyakorlati színterei 1945 és 1989 között című tanulmányban, amelyet Beretka Katinka írt (A tanulmány A jugoszláviai magyarok eszme- és politikatörténete 1945–1989 című kiadványban jelent meg, szerkesztette Losoncz Márk és Rácz Krisztina).

Ugyanebben a tanulmányban található a következő mondat is: „2017-től kezdve például azért nem fordítják teljes egészében Vajdaság AT Hivatalos Lapját valamennyi kisebbségi nyelvre, mert a »a fordítószolgálat nem győzi a Hivatalos Lap teljes tartalmának fordítását«.”

Tisztelt közösségvezetők, akik ott ülnek az asztalnál, ahol a döntéseket hozzák, akik reggeltől estig harcolnak a jogainkért, most lehet és kell is reagálni, lépéseket tenni. Remélem, ez mielőbb megtörténik, azonban addig is lenne nekem egy kérésem: ezt a fantasztikus szinten levő szerb és magyar baráti viszonyt – ami már-már olyan történelmi magasságokban jár, hogy arra már, hiába oly gazdag a magyar nyelv, jelzőket se találni – no, ezt a hihetetlen jó viszonyt nem lehetne visszaállítani arra a korábbi szintre, amikor a zentai rendőrségen még voltak magyar ékezetek, amikor az embereknek nem kellett hivatalos fordítóval érkezniük egy olyan intézménybe, amely egy olyan város területén található, ahol a magyar is hivatalos nyelvnek számít? Talán, ha ez sikerülne, még az is megtörténhetne, hogy a csókai önkormányzatnak is lenne magyar nyelvű honlapja (a községben a magyarok száma 3835, a szerbeké 3470), és talán még a Vajdaság AT Hivatalos Lapját is lefordítanák valamennyi kisebbségi nyelvre…

  

https://szmsz.press/2024/05/31/lesz-e-reakcio-a-magyarok-ellen-iranyulo-nyilt-jogsertesre/

Idegenek nem ajándékozhatnak nekünk demokráciát.
Stranci nam ne mogu pokloniti demokratiju.
Miroslav Aleksić

Furcsa, milyen kevés szükséges, hogy boldogok legyünk, és még furcsább, hogy gyakran éppen az a kevés hiányzik.
Čudno je, kako je malo potrebno da budemo srećni i još čudnije, kako nam često baš to malo nedostaje.
Ivo Andrić

A tegnap piros betűs volt. Még egy vereséget ünnepeltünk győzelemként.
Juče je bilo crveno slovo. Slavili smo još jedan poraz kao pobedu.
Dobrivoje Antonić

A gazdaság szolgálja az embert, nem az ember az gazdaságot.
Ekonomija služi čoveku, a ne čovek ekonomiji.
Itt az emberek csak arról beszélnek, hogy ki kit csapott be.
Ovde ljudi samo pričaju ko je kome podvalio.
Dragoslav Avramović

Egyes résztvevőknek sikerült érdemi üzeneteket megfogalmazniuk a köztévé vitájában

A Szabad Európa honlapja

2024. május 31.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

"Orbánt egy kínai gyártósoron rakták össze orosz lehallgatókészülékkel” – megvolt a vita a köztévén
A Fidesz EP-listavezetője pártja már ismert szlogenjeit mondta vissza a köztévé választási műsorában, míg az ellenzéki listavezetők kihasználták az alkalmat, és olyan kritikákat fogalmaztak meg a kormány elmúlt tizennégy évéről, amit az M1 nézői eddig ritkán hallhattak a csatornán.

Lengyelország már kifelé tart belőle, Magyarország leragadt az elején
Bár az Európai Parlament rendkívül kritikus a magyar kormánnyal szemben, és hasonló szigort várna el az Európai Bizottságtól is, saját háza táján mégsem hatékony: hat éve indult Magyarország ellen a hetes cikk szerinti eljárás, és az első fázisból azóta sem jutott tovább. Podcastunk az okokat keresi.

MotoGP helyett ipari parkot, gokartpályákat és egyetemi központot építenének Hajdúnánáson
A sajtóhoz eljutott tervek szerint a kormány a Debreceni Egyetem vagyonkezelésébe adná a meghiúsult motorversenypálya területét. A dokumentum alapján a kisajátított földek korábbi tulajdonosai június 30-tól visszavásárlási joggal élhetnének. A Miniszterelnökség szerint a kormány nem tárgyalta ezt az előterjesztést, de a dokumentum létezését nem cáfolták.

Szexuális zaklatás és bántalmazás a szolnoki katonáknál – alig történt valami az áldozatok érdekében
Koszovói szolgálatra küldték és pénzjutalomban részesítették azt a szolnoki katonai parancsnokot, aki ellen szexuális zaklatás gyanúja miatt folyik belső vizsgálat és büntetőeljárás – tudta meg a Szabad Európa. A hadgyakorlaton női katonákat bántalmazó parancsnokoknak sem kellett még semmilyen szankcióval szembesülniük.

Nyolcszáz venezuelai menekült bukkant fel az I. kerületi választói névjegyzékben
Az I. kerületi választói névjegyzék szerint nyolcszáz embert jelentettek be egy mindössze 77 férőhelyes idősek otthonába, a többségük venezuelai menekült, akik így elvileg szavazhatnak az önkormányzati választáson. A kerületben legutóbb kevesebb mint 150 szavazattal nyert az ellenzéki polgármester. A fideszes jelölt, Böröcz László szerint a menekültek elleni ellenzéki uszításról van csak szó.

Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség a Mészáros Lőrinc cégéről írt cikkünk kapcsán
Vadai Ágnes azután fordult írásbeli kérdéssel a legfőbb ügyészhez, hogy megírtuk: valótlan tartalmú átadás-átvételi jegyzőkönyvek alapján vehetett át egy vasúti beruházást az állam Mészáros Lőrinc cégétől.

Az izraeli hadsereg ellenőrzése alá vont egy stratégiai területet Rafahnál
A zsidó állam bejelentette, hogy átvette az ellenőrzést a Gázai övezet és Egyiptom határán húzódó, 14 kilométer hosszú földsáv felett, elvágva a térségben található csempészalagutakat.

Ukrajna akár százezer darab lőszerhez is hozzájuthat júniusban egy cseh kezdeményezés keretében
A prágai kormány tájékoztatása szerint Ukrajna ötven-százezer tüzérségi lövedékhez juthat következő hónapban a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezésnek köszönhetően.
 
Amit még tudni érdemes
Az információmegosztás hiánya lehetett az egyik oka, hogy nem tudták kivédeni a külügy elleni orosz hekkertámadást (444)
A hatékony kibervédelem alapja a hazai és nemzetközi információmegosztás, a központi koordináció megléte. Úgy tűnik, a gyakorlatban ma mindkettő hiányzik, erre következtet Szabó Hedvig altábornagy nyilvánosságra került leveléből Frész Ferenc, az állami kibervédelmi központ korábbi vezetője.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

A VMDK a legerélyesebben elítéli az újvidéki székhelyű Szerb Vasút Foglalkozás - Egészségügyi Intézet gyakorlatát

Közlemény 
 
Nem beszél szerbül? Hozzon magával hivatalos szerb-magyar fordítót!
A felirat az intézet tolóablakánál (Facebook)
Óbecse, 2024. 05. 31. 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a legerélyesebben elítéli az újvidéki székhelyű Szerb Vasút Foglalkozás - Egészségügyi Intézet gyakorlatát, mi szerint azok, akik nem beszélik az állam hivatalos nyelvét, azok hivatalos szerb-magyar fordítóval jelenjenek meg a tolóablakuknál ügyintézésük során! 

A VMDK ezt súlyos sértésnek és durva  diszkriminációnak tartja, hiszen Újvidéken a magyar nyelv egyenrangú, hivatalos használatban lévő nyelvnek számít! 
Ezen felül törvénytelen követelés is, hiszen az ide vonatkozó törvények szerint nem az ügyfél köteles fordítót, illetve magyarul is beszélő ügyintézőt biztosítani, hanem annak a szervnek,ahová a polgár fordul! 

A VMDK felszólítja Fremond Árpádot, az MNT elnökét, Juhász Bálintot a Tartományi Képviselőház elnökét,  valamint a tartományi polgárjogvédő (ombudsman) kisebbségi jogokkal megbízott helyettesét Nyilas Mihályt, ítéljék el az esetet és azonnal cselekedjenek a nyelvhasználati törvény betartatásának érdekében! 

Ellenkező esetben ezt is a „soha jobb” szerb-magyar barátság és a haladókkal való koalíciós kényszer gyakorlati megnyilvánulásának fogjuk elkönyvelni. 

VMDK Press

Forrás:
 

Nem beszél szerbül? Hozzon magával hivatalos szerb-magyar fordítót!

Nem beszél szerbül? Hozzon magával hivatalos szerb-magyar fordítót! 
A felirat az intézet tolóablakánál (Facebook)

2024. május 31. 8:47 

Akik nem beszélik Szerbia hivatalos nyelvét – ami a szerb, hivatalos szerb-magyar fordítóval jelenjenek meg – ez a felirat áll a Szerb Vasút Foglalkozás-egészségügyi Intézete tolóablakán, s nem, nem Közép-Szerbiában, hanem a tartományi székvárosban, Újvidéken.

Vajdaságban összesen több mint 25 kisebbségi közösség él, és nemcsak a szerb a hivatalos nyelv, többek között Újvidéken sem.

A helyi önkormányzatokon kívül a magyar nyelv hivatalos használatát a Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma is szavatolja, mely kizárólag a tartományi közigazgatásra, tartományi intézményekre és tartományi közvállalatokra vonatkozik, áll a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos Nyelv- és Íráshasználati stratégiájában.

Újvidéken egyébként az államnyelv, vagyis a szerb mellett a magyar, a szlovák és a ruszin is hivatalos használatban számító nyelvnek számítanak.

Amennyiben nyelvi jogsértést tapasztal, jelentse azt a Magyar Nemzeti Tanács Zsebtükör szolgáltatásán keresztül.

https://szmsz.press/2024/05/31/nem-beszel-szerbul-hozzon-magaval-hivatalos-szerb-magyar-forditot/

2024. május 30., csütörtök

A háború kitörését követően a Fidesz képviselői markánsan Moszkva és Peking pártjára álltak az EP-ben

A Szabad Európa honlapja

2024. május 30.

Jó reggelt kívánunk!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Political Capital: Kimutatható a fideszes EP-képviselők orosz- és Kína-barátsága

Az ukrajnai háború előtt a magyar EP-képviselők pártállástól függetlenül következetesen támogatták a Kreml-kritikus javaslatokat, az inváziót követően azonban a Fidesz delegáltjai már markánsan Moszkva és Peking pártjára álltak, szakítva a korábbi gyakorlattal – derül ki a Political Capital friss kutatásából.
 

Körösényi András: Orbán Viktor volt pont olyan, mint most Magyar Péter

A politikatudós úgy látja, hogy a közmédiás EP-listavezetői vita megrendezése komoly változást jelez, s a kampányszakemberek azt gondolhatják, hogy inkább vitatkoznak Magyar Péterrel, hátha meg lehet fogni. Orbán Viktor nem nyilvános eseményeken kampányol: lehet bármekkora rutinja, de akármikor megdobhatják paradicsommal.
 

„Nem volt világos, hogy milyen alapon utasít a kancellár bármire” – elindult a Corvinusról elbocsátott tanár munkaügyi pere

Május 29-én volt az első tárgyalás a Corvinusról tavaly, egy vizsgabotrány után elbocsátott tanár, Ádám Zoltán munkaügyi perében. A bíróság meghallgatta a felperest, és az alperes képviselői is kérdezhették az ügyről Ádámot. A következő, július eleji tárgyaláson az egyetem megbízott rektorát, Szabó Lajost is meghallgatják majd. A kirúgott tanár önkormányzati képviselőjelöltként indul a júniusi választáson.
 

Úgy „meggyorsították” ötmilliárd forintból a Szeged–Röszke vasút fejlesztését, hogy csak 2025 végén lesz kész a szerződés szerint

2023. október 23-án akarta átadni Szijjártó Péter a felújított Szeged–Röszke vasutat, de erre máig nem került sor. Átnéztük a beruházás kivitelezői szerződéseit, és érdekes, a V-Hídnak kedvező, az adófizetők számára hátrányos módosulásokat találtunk.
 

Házkutatást tartottak egy európai parlamenti dolgozónál orosz befolyásolási kísérletek ügyében

A rendőrség átkutatta az érintett alkalmazott otthonát, valamint brüsszeli és strasbourgi irodáját is. Az eljárás része az orosz befolyásolási kísérletek ügyében indult nyomozásnak.
 

Svédország további több mint egymilliárd eurós katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A stockholmi kormány 1,3 milliárd euró értékű segítségnyújtási csomagot jelentett be, továbbá azt is, hogy felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, ugyanis a fókusz most az amerikai gyártású F–16-osok hadrendbe állításán van.
 

Vlagyimir Putyin egykori testőrét nevezte ki az orosz államtanács titkárává

Az orosz államfő a nemrég a Kreml tanácsadójává választott Alekszej Gyumint nevezte ki a közhatalmi szervek munkájának összehangolására létrehozott testület élére. 


Amit még tudni érdemes

Több száz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületben, ha akarnak, szavazhatnak is (Magyar Hang)

800 magyar származású venezuelait jelentettek be egy egyébként 77 férőhelyes idősotthonba az I. kerületben. Az önkormányzati választás miatt ez érdekes lehet, hiszen ezek az emberek, ha akarnak, szavazhatnak is. Márpedig egy kevesebb mint 3000 fős körzetben a 800 voks akár döntő is lehet.
 

Hiába állítja Szijjártó, az EU nem akar és nem is tud kötelező európai sorkatonaságot bevezetni (Telex)

Szándék sincsen erre, de az Európai Uniónak amúgy sem lenne semmiféle joga kötelező sorkatonaság bevezetésére. A biztonság- és védelempolitika túlnyomórészt nemzeti hatáskör.

Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2024. május 29., szerda

Orbán Viktor következetes: Magyarország mindig a gyilkosok oldalán áll


Ács Dániel

Május 28., 20:23

Slobodan Miloševiċ volt jugoszláv elnök tárgyalásán, 2005 június 1-jén levetítettek egy videót. A felvétel 1995. július 15. és 19. között készült. Az látható rajta, ahogy szerb katonák Trnovo falu határában, Srebrenicától nem messze hat hátrakötözött kezű, a félelemtől lebénult fiút és férfit rángatnak le egy teherautóról. A szerbek a foglyokat először egy árok partjára fektetik, majd felállítják őket, és négyet hátulról lelőnek. A még élő kettővel az árokba dobatják a holttesteket, majd velük is végeznek. „Mindjárt lemerül az akku, de ti csak dolgozzatok”, mondja a kamerás. „Ez beszart” – mondja az egyik szerb katona. „Mit remegsz, a kurva anyádat” – rúg bele egyik, még élő áldozatába egy katona. A szerb katonák és rendőrök hasonló körülmények között végeztek a több mint 8000 bosnyák férfival.

A magyar kormány tagadja a srebrenicai népirtást, tagadja a második világháború utáni legsúlyosabb tömegmészárlást, és megtagadná az ártatlan áldozatoktól és rokonaiktól, hogy az ép ésszel felfoghatatlan tragédiájukra emléknappal emlékezzen a világ. Csak így lehet értelmezni, hogy Magyarország május 23-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén Észak-Koreával, Nicaraguával, Belarusszal, Szíriával, Kínával és Oroszországgal együtt nemmel szavazott arra a javaslatra, hogy hivatalosan is népirtásnak minősítsék az 1995-ös bosnyák fiúk és férfiak ellen elkövetett tömeggyilkosságot és a nagyjából 20 ezer nő ellen elkövetett nemi erőszakot. A magyarok, ahogy sok más ország tette, tartózkodhattak volna, ha csupán arról lenne szó, hogy az időzítést nem tartják megfelelőnek a javaslatra, de nem, mi az egyértelmű tagadást választottuk.

 

Állókép a később feliratozott Skorpiók videóból: „Ha elcseszed a filmet, te leszel a következő!” – fenyegetik tréfásan a kamerát kezelő katonát társai, miközben a kivégzőhelyre kísérik a hat srebrenicai civil menekültet. Forrás: Lazar Stojanović: The Scorpions, A Home Movie (Blinken OSA Archívum, Filmtár)

A végül sikeres szavazásnak szimbolikus jelentősége volt. A Ratko Mladić vezette boszniai szerb alakulat bűneit a hágai Nemzetközi Bíróság már évtizedekkel ezelőtt mindenki számára elérhető bizonyítékok alapján népirtásnak minősítette, és ennek jegyében hozta meg ítéleteit. Orbán Viktor Srebrenica-tagadása Magyarországon nem okozott döbbenetet. Már csak azért sem, mert a magyar miniszterelnök nem csupán a szerb elnökkel ápol bensőséges baráti viszonyt, hanem a boszniai Szerb Köztársaság elnökével Milorad Dodikkal is, aki nyíltan tagadja a srebrenicai gyilkosságokat. Korábban úgy nyilatkozott, hogy: „Találjanak nekem egy embert, aki Srebrenicában halt meg”. 

 

Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren (Forrás: SNSDDodik Twitter)

Ebben, és a hasonló alapvető civilizációs, egyetemes emberi kérdésekben Orbán Viktor és csapata következetes: Magyarország mindig a gyilkosok oldalán áll.

Emlékezetes, hogy 2023 szeptemberében Alijev azeri elnök csapatai megtámadták Hegyi-Karabahot. Sokakat megöltek, és szinte mind egy szálig elüldözték az évszázadok óta ott élő örményeket, majd nekiláttak egy ősi keresztény kultúra minden nyomát eltüntetni a területről. Ebbe a templomok lerombolása is belefért. Miután Alijev elnök bevonult az erőszakkal kiürített Hegyi-Karabahba, és megtaposta a zászlójukat, Orbán Viktor meglátogatta és sok sikert kívánt az elnöknek a rombolás utáni újjáépítéshez, és mély tisztelettel gratulált a térség stabilizálásához: „Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!” 

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább! Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

https://444.hu/2024/05/28/orban-viktor-kovetkezetes-magyarorszag-mindig-a-gyilkosok-oldalan-all?