2017. február 28., keddAmikor látom, hogy ki van a központban, számomra világos, hogy miért forgunk körbe.
Aleksandar Čotrić

A VMSZ asszisztálása mellett minden háborús uszító utcát fogni kapni Szabadkán

Megtörtént Szabadka második számú szégyene: Brana Crnčević hivatásos háborús uszítóról, Milošević, Karadžić, Mladić bajtársáról utcát neveztek el Palicson.

Az első szégyen az volt, amikor tavaly szeptember 1-én a nagyszerb sovinizmus egyik zászlóvivője, Matija Bećković a város díszpolgára lett.
Magyar szempontból és a délszláv háborúk áldozatainak, elüldözöttjeinek szempontjából a legnagyobb szégyen mégis csak az, hogy a VMSZ a mai szavazáskor tartózkodott. Ez a gyávaság és megalkuvás szomorú példája. Mi következhet még ezután?
Az már csak hab a tortán, hogy az utcanevekkel foglalkozó bizottságban is van véemeszes és még nem hallottuk, hogy hangosan tiltakoztak volna. Tartózkodtak a bizottságbeli szavazáskor (subotica.com), amivel lehetővé tették, hogy a javaslat átmenjen.
A mai képviselő-testületi ülés előtt volt némi csúsztatás is, hiszen a felvezető anyagokból azt lehetett kiolvasni mintha a nemzeti tanácsok (a magyar és a horvát) erre a javaslatra (Brana Crnčević) az áldásukat adták volna.
Mint a mai ülésen kiderült, ez nem így volt. Legalább valami.
A javaslat ellen csak a Demokrata Párt és a Mozgalom a Polgári Szabadkáért szavazott. Mindemellett a Demokrata Párt szóvivője elég furcsán indokolta meg a döntésüket, hiszen azt is mondta, hogy ha ez 10 vagy 20 év múlva történik meg, akkor már „senki sem emlékezne ezekre a részletekre és az írói munkássága tanúskodna róla”. Mármint a háborús uszítóról.

2017. február 27., hétfő

Zentai „jó napot”-ra senćanski „da, kažite”

 Elbeszélünk egymás mellett?

<span class="entry-title-primary">Zentai „jó napot”-ra senćanski „da, kažite”</span> <span class="entry-subtitle">Elbeszélünk egymás mellett?</span>

– Jó napot. Elektrovojvodina?
– Da, kažite.
– Meghibásodást sz…
– Kažite.
– Meghibásodást szeret…
– Kažite.
– Meghibásodást szeretnék…
– Daću vam kolegu…
* * *
– Jó napot. Egészségház?
– Dobar dan!
– Az érdekelne, hogy…
– Šta želite?
– Magyarul mondhatom?
– Kažite.
– Mađarski razumete?
– Ne.

Ezek a párbeszédek nyolc hónappal azután „valósultak meg”, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség összebútorozott a Szerb Haladó Párttal, s egy ideje közösen irányítják azt a várost, amelynek mintegy 80 százaléka magyar nemzetiségű.
Azóta nagyon sok „jó” dolog történt: végnapjait éli a cukorgyár, ami miatt több család költözött el a városból vagy maradt fizetés nélkül, folyamatosak a problémák a városi fűtés árával, minőségével, megfizettetésével, leváltották a szociális központ és a gyógyszertár igazgatóját…
A legutóbbi pedig az, hogy abban a városban, ahol VMSZ-es a polgármester (Ceglédi Rudolf), a közigazgatás vezetője (Sarnyai Rózsa Edit), a kkt alelnöke (Pataki Tibor), ott a legutóbbi képviselő testületi ülésen a haladó párti beterjesztő (Popov Danilo) vonta vissza a rendeletjavaslatát, mert a szerb szövegből érthetetlen magyar mondatokat alkottak a fordítók. Kell-e ennél nagyobb pofon a VMSZ-nek az általa agyondicsért, minden magyar lelkét a szívén viselő, Aleksandar Vučić vezette koalíciós partnertől? Nem kell, de még kapni fog, ebben mindenki biztos lehet, és az lehet, még ennél is fájóbb lesz.
Kétszáznegyven nap kellett, hogy a fenti párbeszédek megtörténjenek és a magyar nyelv a legfelső szinten, a város döntéshozó szervében megszégyenüljön.
Most már a vak is láthatja, és az is, aki nem akarja: ennek bizony a fele sem tréfa…
Surányi Zsolt  
2017. február 26.

http://szabadmagyarszo.com/2017/02/26/zentai-jo-napot-ra-sencanski-da-kazite/

2017. február 26., vasárnap

Ki kit képvisel?A magyar emberek érdeke olyan valakit támogatni, akit már láttunk akcióban, aki a magyar közösség irányába konkrét lépéseket tett, s ez Vučićról mindenképp elmondható.
Pásztor István,  a Tartományi Képviselőház és a  Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
Magyar Szó, 2017. február 25. 5.

Poziv Mađarima, Slovacima, Rumunima, Rusinima, Ukrajinacima da nikada više ne glasaju za one koji su im nudili sendviče i put u jednom pravcu.
Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba
Danas, 24. februar 2017. 4.

Felhívás a vajdasági magyarokhoz, szlovákokhoz, románokhoz, ruszinokhoz és ukránokhoz, hogy soha többé ne szavazzanak olyanokra, akik nekik szendvicseket és egy irányba való utat ajánlottak.
Branislava Kostić, a Vajdasági Klubb elnöke
Danas, 2017. február 24.  4.

A Magyar Szó igazgatója szerint a délvidéki magyarok "divatból" vándorolnak el


Csütörtökön tartotta legutóbbi ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A tanácskozás során a pénzügyi tervek és a beszámolók elfogadásáról döntöttek a küldöttek. 
Az ülésen előterjesztették az MNT által társ alapított (és a szakmai szervezetek közül csak a VMSZ pártközlönyeiként emlegetett) médiaházak jelentéseit is.
 
Így Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója is beszélt a lap tavalyi eredményeiről. 
A beszámolójában Ökrész kifejtette, hogy a Magyar Szó igyekezett bemutatni azokat a helyi magyarokat, akik itthon igyekeznek boldogulni. Szerinte ez azért volt kiemelten fontos, mert a délvidéki magyarságnak szinte már "divathóbortjává" vált, hogy elvándorolnak a szülőföldjükről. 
"A lapban közölt írások azt igyekeztek bemutatni, hogy a már szinte divattá váló elköltözés helyett, sokan itthon keresnek és találnak megoldást családjuk boldogulására.” - mondta el Ökrész, az MNT ülésén. 
 
okresz-rozalia-kivandorlas-magyar-szo
Nem először hallani hasonló véleményeket. Az Ökrész által igazgatott lapban a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Pásztor István beszélt arról, hogy a délvidéki magyaroknak "büdös a munka"  és ezért mennek külföldre. 
– Ha az igazi véleményemet kellene kimondanom, nem nagy sikert aratnék azokkal a mondatokkal. Tény az, hogy jórészt a megélhetés miatt vándorolnak ki az emberek, de bizony azt is látni kell, hogy ott olyan munkákat vállalnak el, amelyeket itthon hetykén visszautasítanak. 
Vagyis, Pásztor szavai szerint olyan munkát vállalnak el a délvidéki magyarok nyugaton, ami itthon esetleg "büdös lett volna nekik", és emiatt (Pásztor szavai szerint) "hetykén" elutasítják azokat. Magyarán, a VMSZ elnöke az okokat nem abban látja, hogy a délvidéki magyarok tömegei a létminimum alatti mélyszegénységben élnek.
Így aztán nem meglepő, hogy Ökrész Rozália, aki egyébként korábban többször indult már a választásokon a VMSZ színeiben, (így például 2014-ben a párt köztársasági képviselőjelöltjei között is szerepelt) azonos véleményen van Pásztor Istvánnal. 
 
A legnagyobb vajdasági, magát magyarnak mondó párt vezetője és az egyetlen magyar nyelven megjelenő szerbiai napilap igazgatója tehát közös véleményen van az elvándorlásával kapcsolatban, de kérdés, hogy ebben a kérdésben hogyan vélekednek azok a délvidéki magyarok, akik külföldre kényszerültek? 
 
Ha Önnek van véleménye és szeretne üzenni a saját "divathóbortjáról" vagy "hetykeségéről", akkor küldje el véleményét a  szerk@delhir.rs drótpostacímre. 
 
Közzétette: Szerkesztő 2017. február 25. szombat, 12:37

A jócskán túlfizetés minősített esete

Avagy: az első igazi vajdmagyar korrupciós botrány?

 

Bódis Gábor
Bódis Gábor

Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: vagy egy utcahossznyi ingatlanról van szó vagy a szerbiai és a magyarországi aranytartalékok egy részét ott tárolják.
A Novosti, majd több más szerb és magyar nyelvű médium számolt be arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség 1,2 millió euróért vásárolt magának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Prospretiteti Alapítványnak székházat. Ennek az írásnak a megjelenéséig a VMSZ nem szólalt meg az ügyben. Ez elég sajnálatos, mert ugyanis, ha a Novosti információja pontos (márpedig ezt nem olyan nehéz leellenőrizni), akkor Pásztor Istvánnak és társainak kötelessége beszámolni arról, hogy milyen pénzből vásárolta az ingatlant. Lehet ugyanis, legyünk naivak, hogy összeadta a párt, a tanács és az alapítvány vezetősége a pénzt és saját zsebből fizettek annak a vállalkozónak, akinek eddig a tulajdonában volt a cím szerint a Fasizmus Áldozatainak teréhez tartozó, ám fizikailag inkább a Zombori úton levő ház.
Ha tehát nem áll fenn az a feltételezés, hogy magánvagyonból került ki a szabadkai viszonylatban hatalmas összeg, akkor arra kell gyanakodnunk, hogy közpénzből vették meg a lifttel is ellátott egyemeletes épületet.
Márpedig ha közpénz is forgott az ügyben, akkor a vevő elvtársaknak be kellene számolniuk arról, hogy kinek a pénzéről  (magyarországi vagy szerbiai adófizető polgárok) van szó.
1 millió 200 ezer euró nagyon nagy összeg, már Manhattanben, a Central Park közelében is lehet egy vityillót venni ezért a pénzért. Persze, senkinek az esze ágában sincs a sivár New York-ot a Zombori út bájaival összehasonlítani.
Tudomásunk szerint Szabadkán az ingatlanárak 300, a legjobb esetben 400 euró per négyzetméter körül mozognak. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: vagy egy utcahossznyi ingatlanról van szó, vagy a szerbiai és a magyarországi aranytartalékok egy részét ott tárolják.
Tekintettel arra, hogy a fentebb említett két magyarázat a logika elemi szabályaiba ütközik, azt kell feltételeznünk, hogy a jócskán túlfizetés minősített esete valósult meg.
Egyes, egészen rosszindulatú egyének ilyenkor persze a stadion-, kisvasút- és más egyéb csacskaságok építésével példálóznak, de ez a Naplótól távol esik.
Csak azt kívánnánk (akárcsak a magyar nemzet), hogy Pásztor István, mindannyiunk megnyugtatására kielégítő választ adjon a felmerült kérdésre: „Odakle lova?“
De az is jó, ha csak megcáfolja az 1,2 millió eurós hírt.
És ezzel befogná a száját a választási fáradtságba tespedt szerbiai közvéleménynek.
 

2017. február 25., szombat

Amikor a többség argumentummá válik, a kisebbség nehezen jut szóhoz.
Dušan Rankov Lončar

Választások nem lesznek minden szinten. De biztosan minden szinten aluliak lesznek.
Draža

A politikai kalandorokról

A politikai kalandorokról

Öntsünk tiszta vizet a pohárba. A VMSZ azért támogatja Aleksandar Vučić államfői jelölését, mert az a VMSZ érdeke. Ez nem közösségi érdek, nem magyar érdek, még csak nem is erkölcsi kötelessége a pártnak Vučićot támogatni az államfői versenyben. Ez csupán egy valamivel több mint 50 ezres támogatottsággal bíró magyar kisebbségi párt érdeke.
Ennek a pártnak 4 képviselője van a szerb parlamentben, illetve 4 államtitkára. Túl kevesen vannak ahhoz, hogy a 250 honatyából álló képviselő házban önállóan valamit tegyenek a közösség érdekében, így az egyetlen lehetőségük, ha csatlakoznak – ez esetben a hatalmi többséghez – valakikhez, hogy ott érvényesíteni tudják akaratukat.
Az emberek jó része, a magyar emberek jelentős része elégedetlen, egyre nehezebben tud megélni fizetéséből, a politika már nem érdekli őket, ,,az úgy is az lesz, amit ők akarnak” – féle hozzáállás, és az ,,én szavazatom úgysem számít’’— magatartás egyre erőteljesebb. Az elvándorlás fokozódik, a falvak elnéptelenednek, az emberek nem mernek vállalkozni, a közszféra sem vonzó már, hiszen ott is leépítések vannak, és a fizetéseket is csökkentették, a pártalapú foglalkoztatás talán most a legerőteljesebb.
A VMSZ pedig hárít. Hárít, amikor emberek keresik fel őket és számon kérik tőlük az elvándorlást, a rossz gazdaságot, a pártalapú foglalkoztatást. Ők ilyenkor csak vonogatják a vállukat, a leggyakoribb válaszuk: ,,Ez nem tartozik a hatáskörünkbe, ilyen az ország. Mi egy kis párt vagyunk’’.
Meggyőződésem, hogy ha a VMSZ ismerné a felelősség fogalmának valódi jelentését, akkor az elnökválasztáson nem azt az embert támogatná, aki ilyenné tette az országot. A Szerbiában uralkodó minden rosszért sokáig lehet az előző kormányt, a Soros- és külföldi bérenceket, meg még ki tudja kiket felelőssé tenni, de a tény az, hogy a Szerb Haladó Párt öt éve kormányozza ezt az országot. Öt éve minden felelőssség Vučić pártjáé. És csak a vak nem látja, hogy ez az ország azért tart ott ahol, mert dilettáns- áldiplomások, áldoktorok ,,kormányoznak”. A szándék lehet, hogy nemes, de az elmúlt évek bebizonyították, hogy teljesen alkalmatlanok.
A VMSZ ezeknek a szekerét tolja. És amikor Pásztor István azt mondja, hogy közösségi érdekből kell támogatni a haladókat, akkor tulajdonképpen a magyar közösség ellen követ el merényletet. Igen merényletet. Mert ahhoz, hogy az emberek, a fiatalok otthon érezzék magukat a szülőföldjükön nem Vučićra lenne szükségük. Olyan valakire, aki a leginkább felelős az ország minden nyomorúságáért.
Ma a politikai kalandor az, aki a Szerb Haladó Párt mellett teszi le a voksát, csak azért, hogy a saját kicsinyes érdekeit érvényesíteni tudja. Még öt év haladó „stabil kormányzás’’ és akkor valóban nem lesz már miről beszélni…
Barczai Dávid
 ,


2017. február 24., péntek

Az MNT/VMSZ több mint egy millió euróért vett székházat?

Ezt a Novosti állítja, amely azt írja, hogy ezzel a magyarok Szerbia legdrágább házát vették meg.

A kérdés az, amennyiben igaz a Novosti állítása, hogy ugyan milyen épület ér meg Szabadkán 1,2 millió eurót, amikor tudvalevő, hogy az ingatlan árak a béka segge alatt vannak. A bulvár stílus mellett a cikkben több pontatlanság is van.
Íme a Novosti cikkének Szabadkára vonatkozó része:
Mađari kupili najskuplju kuću u Srbiji?
Subotica u četvrtak brujala zbog vesti da je u njihovom gradu prodata najvrednija nekretnina u našoj zemlji. Milionsku vilu, verovatno, kupio Mađarski nacionalni savet.
VEST da je u Subotici prodata najskuplja kuća u Srbiji i to za 1,2 miliona evra, kao eho je odjeknula bačkom ravnicom! U četvrtak gotovo da nije bilo čoveka koji se nije zapitao koja je to kuća i ko je njen vlasnik. Kako saznajemo, reč je o stambenom objektu u katastarskoj opštini "Donji grad", površine više od 400 kvadratnih metara, a spekuliše se da je reč o novom sedištu Mađarskog nacionalnog saveta.
U javnosti se mogu čuti razne spekulacije ko bi mogao biti vlasnik papreno plaćene nekretnine, a komentari najčešće vode ka kući na Trgu žrtava fašizma u samom centru grada, koja bi uskoro trebalo da postane novo sedište Mađarskog nacionalnog saveta i Fondacije "Prosperitati". Ovu informaciju, međutim, niko u četvrtak nije želeo zvanično da nam potvrdi. Ali ni da opovrgne. Izvesno je jedino da će krovno telo mađarske nacionalne manjine u Srbiji uskoro promeniti svoju adresu, a vrlo brzo će se saznati da li će ona zaista biti u najskupljoj kući u državi.
A Napló tudomása szerint a VMSZ már korábban nyilvánosságra hozta, hogy ez lesz az új székháza. Hogy ide költözik a Prosperiteti is, nem túl izgalmas hír. Az a terv is ismeretes, hogy a megüresedő Magyar Házba költöznének a VMSZ/MNT propaganda médiumai (Magyar Szó, Hét Nap).
Szabadkán köztudott tény, hogy a Fasizmus Áldozatainak terén levő épület Zoran Francišković tragikus körülmények között elhunyt vállalkozó (meg családja) tulajdona volt. Azóta tulajdonváltásra került sor. Tehát a VMSZ/MNT valaki mástól vette vagy veszi meg az épületet.
A kérdés az, amennyiben igaz a Novosti állítása, hogy ugyan milyen épület ér meg Szabadkán 1,2 millió eurót, amikor tudvalevő, hogy az ingatlan árak a béka segge alatt vannak.

Hága: Bosznia kezdeményezte a szerb népirtás újratárgyalását

Hága: Bosznia kezdeményezte a szerb népirtás újratárgyalását

Bosznia-Hercegovina jogi csapata csütörtökön délután átadta a Hágai Nemzetközi Bíróságon a Szerbia ellen népirtás miatt indított per újrafelvételi kérelmét, közölte az N1 tévé. Az indítványt a bíróság iktatójában adják át, amely ellenőrzi a határidőkre vonatkozó technikai részleteket, ezt követően juttatják azt el a másik félnek, vagyis Szerbiának, hogy nyilatkozzon annak tartalmáról. Erre 3-6 hónap áll rendelkezésükre, ezután válaszolhat rá Bosznia, a teljes revízió, amennyiben annak helyt adnak, évekig eltarthat.
Bakir Izetbegović a boszniai elnökség bosnyák tagja Szarajevóban úgy nyilatkozott, hogy nem volt rá szükség, hogy ez a testület a perújrafelvételről véleményt mondjon, hiszen azt megtette korábban, 2004 októberében. Az elnökség három tagja komolyan összeszólalkozott az ülésen, a horvát Dragan Čović elhagyta azt, a szerb Mladen Ivanić azzal vádolta a bosnyákokat, hogy válságot robbantottak ki, míg Bakir Izetbegović azzal vágott vissza, hogy a válságot azok okozták, akik népirtást követtek el.
Ilyen előzmények után került az ügy Hágába, ez a lépés minden bizonnyal elmélyíti a Bosznián belüli konfliktusokat, de kihat a régió stabilitására is. A témáról egy nappal korábban Belgrádban Aleksandar Vučić és Tomislav Nikolić egyeztettek a boszniai szerbek képviselőivel, ez alkalommal a szerbiai kormányfő azt mondta, a két ország kapcsolatai visszatértek a kilencvenes évekbe.
Az ügyről a Szabad Magyar Szónak február 10-én Várady Tibor nyilatkozott, aki korábban Szerbiát, majd Jugoszláviát képviselte Hágában. Mint mondta:, „Ismernem kellene azokat a tényeket (vagy állításokat), amelyekre támaszkodik a perújrafelvételi kérelem. Nem tudom eleve kizárni, de nehezen tudok elképzelni ilyen tényt. A politikai háttér egyértelműbb. Sajnos az utóbbi időben ismét színre léptek az etnikai csörték, és ez lépéseket is befolyásol. Ha egy bosnyák politikus nem tesz meg egy jogilag lehetséges (ha nem is ígéretes) lépést, ellenfelei azzal vádolhatják, hogy ő vetette el az igazságtétel esélyét.“


http://szabadmagyarszo.com/2017/02/23/haga-bosznia-kezdemenyezte-a-szerb-nepirtas-ujratargyalasat/,
2017. február 23.


A sajtót követni kell, mint ahogy az is követ minket.
Srba Pavlović

2017. február 23., csütörtök

Provokáció: Palicson utcát neveznek el Branislav Crnčević mélyszerb soviniszta íróról, a radikálisok volt tagjáról?!

a crncevic02A szabadkai városi képviselő-testület következő ülésén nagy valószínűség szerint megszavazza, hogy a palicsi Víkend-telep ezentúl Branislav Crnčević megboldogult író nevét viselje.
Az utcák elnevezésével foglalkozó szabadkai bizottság javaslatáról van szó, amelyet lelkesen támogatja a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság.
A kezdeményezés a Magyar és a Horvát Nemzeti Tanács elé (is) kerül. Kíváncsian várjuk, hogy az MNT milyen indoklással fogadja majd el ezt a katasztrofális javaslatot. A horvátok, akik nem a Szerb Haladó Párt talpnyalói, minden bizonnyal nemet mondanak az említet utcanév-valtoztatásra.
Két évvel ezelőtt a haladók egy esernyő alá akarták söpörni Szabadka város összes művelődési egyesületét, mégpedig Branislav Crnčević kultúrszövetség név alatt.
Ilija Maravić, a szabadkai haladók elnöke akkor azzal érvelt, hogy ez a megoldás azért lenne megfelelő, mert így biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznének a hagyományos városi rendezvények és fesztiválok. Kijelentette, erről az ötletről már egyeztettek a VMSZ-el, a szocialistákkal és más kisebb pártokkal is, amelyek állítása szerint nem emeltek kifogást egy ilyen ernyőszervezet létrehozása ellen.
A VMSZ ezt a közleményében kikérte magának, nem értett egyet az akkori kezdeményezéssel. Azóta persze sok minden megváltozott. 
Vajon hogyan szavaznak majd a VMSZ tanácsnokai a szabadkai VKT néhány nap múlva sorra kerülő ülésén? Lenyomják-e (a haladókkal és a szocialistákkal együtt) a zömében magyarlakta Palics torkán Crnčević sötét szellemét? Vagy legalább ebben az esetben felemelik a hangjukat az itteni magyarok és horvátok újabb megaláztatása ellen?
Ki volt Branislav Crnčević?
A délvidéki Antalfalván született íróról, újságíróról és politikusról van szó, aki gyakran szónokolt a Nagy-Szerbiáról, előszeretettel alkalmazott háborús uszító retorikát.
Hírhedt barátja volt Slobodan Miloševićnek és Vojislav Šešeljnek. A Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt védőbeszédet mondott Radovan Karadžić mellett. Először a Szerb Radikális Párt fanatikus tagja volt, majd részt vett annak bomlasztásában és a semmivel sem jobb Szerb Haladó Párt létrehozásában. Öt éve halt meg.
Az alapinformáció és a kép a subotica.com-tól származik, a többi adat és a vélemény nem
K. P.

Kapcsolódó írás:

SKUPŠTINA GRADA U PONEDELJAK O PREDLOGU DA BRANA CRNČEVIĆ DOBIJE ULICU NA PALIĆU

http://maglocistac.rs/skupstina-grada-u-ponedeljak-o-predlogu-da-brana-crncevic-dobije-ulicu-na-palicu/
A nép, amelyik erősen kötődik a hatalomhoz, láncokban végzi.
Zoran Doderović

Az Amnesty International SzerbiárólAz Amnesty International emberjogi szervezet 159 országban vizsgálja az emberi jogok helyzetét. A 2016/17 évi jelentésének Szerbiára vonatkozó részében ez is olvasható:

„A szerbiai kormánypárti média továbbra is támadja a független újságírókat, a polgárjogi aktivistákat és az ombudsman hivatalát. Az 1990-es években történt háborús bűnök bírósági eljárásai továbbra is állnak, mert nem nevezték ki a háborús bűnökkel foglalkozó új ügyészt. Belgrádban történt néhány erőszakos kilakoltatás. Az országban rekedt, az Európai Unióba utazó menekültek pedig az alapvető védelmet sem kapják meg.

A Radomir Marković, az állambiztonsági szolgálat volt főnöke és három tisztje elleni, Slavko Ćuruvija 1999. áprilisi meggyilkolása miatti eljárás is elhúzódik, mert nem jelennek meg a bíróságon a koronatanúk.”SERBIA
Pro-government media continued to smear independent journalists and human rights defenders, as well as the Ombudsperson’s Office. Prosecutions of crimes under international law committed during the armed conflict in the 1990s remained stalled. Several forced evictions took place in Belgrade. Refugees and migrants stranded in Serbia on their way to the EU lacked access to protection and essential services.

Proceedings against Radomir Marković, former head of state security, and three former security service officers for the murder in April 1999 of journalist Slavko Ćuruvija were stalled as a key witness failed to appear at court


Az Amnesty International elmarasztaló éves jelentése a világról – és Magyarországról
http://infovilag.hu/hir-36413-az_amnesty_international_elmarasztalo_ev.html [Amnesty International Report 2016/17. The State of the World’s Human Rights 317-318, https://www.amnesty.org/en/documents/pol10/4800/2017/en/], valamint Szerbia és Magyarország az Amnesty International tükrében.  http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=9438, 2017. február 22.

Az MNT vagyis a VMSZ jóváhagyásával. Gratulálunk.


Skupština grada u ponedeljak o predlogu da Brana Crnčević dobije ulicu na Paliću

“U postupku davanja prethodne saglasnosti na naziv ulice pribavljena i mišljenja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Hrvatskog nacionalnog veća”. Magločistač:
Odbornici Skupštine grada Subotice će na narednoj sednici gradske skupštine odlučivati o predlogu Komisije za davanje predloga za naziv ulica da ulica “Vikend naselje bb” u naselju Palić dobije naziv “Ulica Branislava Brane Crnčevića”.
Na predlog Komisije za davanje predloga za naziv ulica i trgova na teritoriji grada Subotice, odbornici Skupštine grada će u ponedeljak, 27. februara, odlučivati o tome da li će srpski književnik, aforističar, novinar, scenarista i političar Brana Crnčević dobiti ulicu na Paliću, nevedeno je u skupštinskom materijalu.
U obrazloženju Komisije navedeno je da je Komisija ovu odluku donela na sednici 21. oktobra 2016. godine i da su “u postupku davanja prethodne saglasnosti na naziv ulice pribavljena i mišljenja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Hrvatskog nacionalnog veća”.
Dodaje se da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu prethodno 23. januara dao saglasnost na predlog ove odluke.
Da podsetimo, mediji su sredinom 2015. godine pisali o eventualnoj mogućnosti da neka od ulica na Paliću dobije ime Brane Crnčević ali takva odluka tada nije predstavljena javnosti.
Brana Crnčević je bio dobar prijatelj bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Za predsednika Matice iseljenika Srbije izabran je 1990. godine. Bio je član SDS-a, i zagovornik nevinosti Radovana Karadžića pred Haškim Tribunalom. Po odlasku Vojislava Šešelja u Hag učlanio se u SRS, a nakon cepanja te stranke na dve političke opcije otišao je za Tomislavom Nikolićem u SNS. Brana Crnčević bio je član Senata Republike Srpske od 1996. godine i dobitnik Ordena Njegoša prvog reda. Preminuo je u aprilu 2011. godine u Beogradu.
Da podsetimo, književnik i akademik Matija Bećković, poznat između ostalog i po rasističkim izjavama prema hrvatskoj zajednici, izabran je sredinom jula 2016. godine u Skupštini grada za počasnog građanina Subotice.
(Magločistač)

2017. február 22., szerda

2017. február 21., kedd

Az MM szerint Saša Janković a legjobb választás

Maglai: Végre valakire és nem valaki ellen szavazhatunk

Az MM szerint Saša Janković a legjobb választás
Kókai Péter és Maglai Jenő a Magyar Mozgalom keddi sajtótájékoztatóján
A Magyar Mozgalom (MM) az elsők között támogatta Saša Janković polgári jogvédő köztársasági elnökjelöltségét. A vajdasági magyarok az elmúlt három évtizedben bizonyították, hogy megvan a józan ítélőképességük, dönteni tudnak jó és rossz, múlt és jövő között” – jelentette ki Kókai Péter a mozgalom keddi sajtótájékoztatóján.
Kókai Péter, az MM társelnöke hangsúlyozta: az MM nem fogja és nem is tudja a Szerb Haladó Párt jelöltjét, Aleksandar Vučićot támogatni. „Mindaz, amit Aleksandar Vučić tetteivel, politikájával képvisel homlokegyenest szemben áll mindazzal, amit a Magyar Mozgalom megalapításától kezdve vall és amiért küzd” – nyilatkozta a társelnök a VMSZ által támogatott köztársasági elnökjelöltről.
A mozgalom továbbá elítéli a társadalmi életet átható pártalapú foglalkoztatást, a repressziót, az elnyomást, a megfélemlítést és zsarolást, ami ennek a hatalomnak és szövetségeseinek szerves eszköztárát képezi – mondta Kókai, aki szerint a mostani kormányfő a sajtószabadság bizonyított ellensége, hiszen 1999-ben illetékes tájékoztatási miniszterként súlyos dinármilliókkal büntette a szabad sajtót és mindazon médiumokat, amelyek az akkor uralkodó miloševići kurzussal szembehelyezkedő hangot mertek megütni.
Kókai Péter szerint hosszú lenne az a lista, amely arról szólna, hogy miért nem Aleksandar Vučićot támogatják, de ehelyett inkább arról érdemes beszélni, hogy miért éppen Saša Janković a legjobb választás a vajdasági magyarok és Szerbia számára. „Szerbia politikai színterén megjelent egy olyan ember, egy olyan egyéniség, akinek a céljait, programját hallgatva önkéntelenül bólogat az ember, egyet tud érteni vele, vonatkozzon az a közélet megtisztítására, a jogállamiság működésére, az intézményrendszerre vagy a közhangulatra” – sorolta Kókai kiemelve Saša Janković vasárnapi belgrádi közgyűlésének egyik kulcsmondatát: legyen az állam az államé, nem pedig egy szűk csapatnyi emberé, Szerbia köztársaság, nem pedig baráti társaság.
A Magyar Mozgalom sajnálattal veszi tudomásul azt, hogy a VMSZ csatlóshelyzeténél fogva besorakozott a múlt erői, pontosabban Aleksandar Vučić mögé, ugyanakkor bíznak a vajdasági magyar szavazók bölcsességében – mondta az MM társelnöke. „A vajdasági magyar közösség az elmúlt három évtizedben kivétel nélkül minden alkalommal bebizonyította, hogy megvan a józan ítélőképessége, dönteni tud jó és rossz, múlt és jövő között” – hangsúlyozta Kókai Péter. Hozzátette: A vajdasági magyar szavazópolgár nem tud elfogadni olyan dajkameséket, amelyeket az utóbbi napokban hangoztatnak, miszerint Aleksandar Vučić megválasztása a vajdasági magyarság érdeke, hiszen ez csupán néhány ember önös érdeke.
Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért elnöke – aki nyilvánosan felszólalt Saša Janković Újbelgrádban megtartott kampányindítóján – rámutatott a jelenlegi szerbiai helyzet visszásságaira, az elvándorlás minden nemzetiséget egyaránt érintő problémájára, de arra is, hogy létezik kiút a válságból, van kire szavazni a közelgő köztársasági elnökválasztáson.
A mozgalom képviselői felszólították és kérik a vajdasági magyarokat és minden szerbiai állampolgárt, beleértve a Magyar Mozgalom szimpatizánsait és a VMSZ minden jóérzésű tagját, hogy tegyenek egy lépést önmaguk felszabadítása érdekében, nem kell félniük a pártfőnökök utasításaitól, hiszen a szavazófülkében nem látják azt, hogy ki hogyan voksol, ezért szavazzanak bátran a saját belátásuk, lelkiismeretük és bölcsességük szerint.
A jelöltek közül a korábbi polgári jogvédő, Saša Janković az, aki a legjobban ismeri Szerbia állapotát, az átlagember mindennapi gondjait, a csatornázástól kezdve a távfűtésen keresztül a gyermekét elvesztett édesanya fájdalmáig, hiszen ő az az ember, aki főállásban, lelkiismeretesen évek hosszú során át foglalkozott mindezzel – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Hosszú idő után közeleg a remény napja, amikor nem a rossz és a kevésbé rossz között tudunk majd választani, hanem szavazhatunk a legjobb jelöltre, hogy a remény valósággá váljon” – zárta beszédét Kókai Péter, a Magyar Mozgalom társelnöke.
Basity Gréta
2017. február 21. [14:55]

Küzdelem a szavazókért

Bódis Gábor
Bódis Gábor
 
Egy pártnak az a feladata (is), hogy buzdítson, reményt keltsen. És talán ebben az esetben (számomra hiteles szerb barátaimra is támaszkodva) azt mondhatom, hogy ennek van alapja.
A Vajdasági Magyar Szövetség ismét bátorságáról és következetességéről tett tanúbizonyságot: először kiállt Tomislav Nikolić mellett, majd miután az ostobán zsaroló államfő kapott két nagy pofont tanítványától, Aleksandar Vučićtól és elkotródott, Pásztorék azonnal az új elnökjelölt mellett tették le hálájuk voksát. Ki is lenne nagyszerűbb a szerb elnök (egyébként semmitmondó) bársonyszékének elfoglalására, mint a háborús uszító, újságíró sanyargató egomán? A VMSZ vezérkarának ez tök mindegy, mert a béka segge alól és kincses láda mellől a perspektivák beszűkülnek, a szem kitágul és a forintok/dinárok zenéje túlharsog minden józan ítélőkészséget. Ott a helyünk ahonnan jön a lóvé.
De azért ez a párt nem diktatórikus, mert nemcsak két személy döntött a pártállásról és nem is csak az elnökség, hanem a tanács is. A Prosperiteti áldása mindenkit elér.
A VMDP-ről csak azért teszek említést, mert az ő ragaszkodásuk Vučićhoz már nem politikai kategóriákban mérhető, hanem pszichopatológiában. Különben meg teljesen mindegy, hogy egy temerini kisebb asztaltársaság melyik védőangyalt választja magának. Inni enélkül is lehetne, de így talán magyarosan szomorúbb.
A Magyar Mozgalom ellenzéki pártként nem volt könnyebb helyzetben. Ezen az oldalon is van több megszállott és csaló, hiteltelen figura. Sőt, majdnem mind az. Egy volt külügyminiszter, aki annyira volt liberális és demokrata, hogy Šešelj is elszégyellhetné magát. Vagy a sok vacilláló pártelnököcske.
Nos, a mozgalmárok a volt jogvédő, Saša Janković mellett döntöttek és vezetőségük kollektíve el is utazott Belgrádba a kampány nyitóra. Maglai Jenő fel is szólalt. Beálltak a szerb demokratikus ellenzék soraiba. Ez nem kockázat mentes lépés.
Az impozáns kampányrendezvény díszletének részeként a binán (színpad) ott ült több tucat ember, akik közül többet személyesen is ismerek és ők azok, akik miatt úgy gondolom, hogy Szerbiában még van remény. És ha ők azt mondják, hogy a Janković OK, akkor nekik elhiszem.
De mit szól mindehhez a vajdasági magyar szavazó? Ha egyáltalán érdekli a dolog. Elhiszi Pásztoréknak, hogy Vučić már nem a régi gonosz, hanem megjavult, megtisztult, a Nyugat embere, a magyaroknak jót akar, beváltja minden ígéretét. Nem mellesleg Orbánt is szereti (I ja volim vas!). Meg viszont. Savamala meg sem történt, pártokrácia sehol (csak a mienk), az Informer és a Pink meg az RTS, RTV, Magyar Szó, Pannon  kormányfüggetlen médiumok. Dúl a sajtószabadság, amíg az újságírónők térdepelhetnek. Sőt: a szerbiai átlagfizetés csak látszólag a legalacsonyabb széles e rónaságon – egy sajátságos délibáb.
Vagy?
 „Mindaz, amit Aleksandar Vučić tetteivel, politikájával képvisel homlokegyenest szemben áll mindazzal, amit a Magyar Mozgalom megalapításától kezdve vall és amiért küzd.” (Kókai Péter)
Vagyis: „A mozgalom elítéli a társadalmi életet átható pártalapú foglalkoztatást, a repressziót, az elnyomást, a megfélemlítést és zsarolást, ami ennek a hatalomnak és szövetségeseinek szerves eszköztárát képezi.”
Ezért: „A vajdasági magyar szavazópolgár nem tud elfogadni olyan dajkameséket, amelyeket az utóbbi napokban hangoztatnak, miszerint Aleksandar Vučić megválasztása a vajdasági magyarság érdeke, hiszen ez csupán néhány ember önös érdeke.”
Konklúzió: „Hosszú idő után közeleg a remény napja, amikor nem a rossz és a kevésbé rossz között tudunk majd választani, hanem szavazhatunk a legjobb jelöltre, hogy a remény valósággá váljon.”
Vagyis Saša Janković.
Egy pártnak az a feladata (is), hogy buzdítson, reményt keltsen. És talán ebben az esetben (számomra hiteles szerb barátaimra is támaszkodva) azt mondhatom, hogy ennek van alapja.

2017. február 21.

2017. február 20., hétfő

„Elég volt a hamis diplomákból, a hazug európaiságból és a háborús uszításból”

 A magyar közösség túlnyomó többségének hiába kínálják fel a báránybőrbe bújt farkast azok, akik elveiket néhány fotelért eladták – mondta Saša Janković kampánynyitó rendezvényén Maglai Jenő
<span class="entry-title-primary">„Elég volt a hamis diplomákból, a hazug európaiságból és a háborús uszításból”</span> <span class="entry-subtitle">A magyar közösség túlnyomó többségének hiába kínálják fel a báránybőrbe bújt farkast azok, akik elveiket néhány fotelért eladták – mondta Saša Janković kampánynyitó rendezvényén Maglai Jenő</span>

Az utolsó helyig megtelt az újbelgrádi Sportcsarnok, ahol Saša Janković tartotta meg kampánynyitó rendezvényét, akinek jelölését az Apel100 nevű kezdeményezésbe tömörült több mint 100 szerbiai közéleti személyiség támogatta. 

 

A rendezvényen felszólalt nagyszámú közéleti személyiség, illetve pártok, mozgalmak, civil szervezetek képviselői, akik szintén a volt ombudsmant támogatják a választásokon. Az eseményre Szabadkáról is indult busz, jelen voltak a Magyar Mozgalom aktivistái, akik egy magyar nyelvű transzparenst is kifeszítettek, amelyet a tömeg többször is megtapsolt.
Dušan Teodorović akadémikus arról beszélt, hogy 2000-ben hiba volt elmulasztani az átvilágítást, hiszen ha az megtörtént volna, ma nem kellene Vučićról, Nikolićról és Šešeljről meg „mindazokról beszélni, akik meggyilkolták Szerbiát”.
Az egyik leglelkesítőbb beszédet Dušan Duda Ivković, a jugoszláv és a szerb kosárlabda legendája tartotta, aki megjegyezte, a jelenlegi hatalom egyértelműen a legrosszabb, amellyel együttműködött és megjegyezte, a helyszínen uralkodó pozitív légkörre lehet építeni egy új Szerbia alapjait.
Zoran Živković egykori kormányfő, az Új Párt elnöke elmondta, a politikusoknak pótvizsgára kell menniük, és most a megfelelő jelölttel véghezvinni azt, amit 2000 után elmulasztottak. Hozzátette, Saša Janković feladata lesz a lezuhant helikopter ügyét felderíteni, a Savamala negyedben történt rombolás ügyének a végére pontot tenni és felfedni, mi a helyzet a hamis egyetemi diplomákkal és mi is van Koszovóval. Felszólította az egyelőre határozatlan pártokat is, hogy álljanak Janković mögé.
Maglai Jenő, a Magyar Mozgalom ügyvivői testületének tagja magyarul köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, megvan az a kritikus tömeg, amely szakítani szándékozik mindazon jelenségekkel, amelyek elszegényítették az államot és reménytelenségbe taszították a polgárokat. Szerinte ma kizárólag a hatalom megőrzése fontos, a politika kizárólag egyetlen ember abszolút hatalmának és a körülötte lévő szűk kör kiváltságainak megőrzéséért vívott harccá alacsonyodott.
Azzal kapcsolatban, hogy a MM miért Jankovićot támogatja, elmondta, a magyaroknak keserű tapasztalataik vannak a korábbi időszakokból, ugyanis a kisebbségeket csak szavazóbázisként használták, aztán a peremre tolták.
Amellett, hogy politikai és társadalmi értékeink sokban azonosak Jankovićéval, egy hosszú távú együttműködés kezdetének tekintjük az elnökválasztást. A vajdasági magyarok az elmúlt időszakban mindig a megfelelő oldalon álltak. Ellenszegültek a háborús uszításnak, ott voltak 2000. október 5-én, és biztosak lehetnek benne, hogy ma, a félelemkeltés, a nehézségek és az elvándorlás ellenére is a magyarok a legnagyobb számban Jankovićot fogják támogatni – mondta Maglai, aki kitért a VMSZ Vučić melletti kiállására is.
Hiába kínálják fel nekünk a báránybőrbe bújt farkast azok, akik elveiket eladták néhány fotelért, a magyarok mindig felismerték a jövőbe vezető utat, ma is a legjobb jelöltet támogatjuk – mondta Maglai.
Tisztességes emberek vagyunk, nem pedig szolgák. Elég volt a megaláztatásból, miközben ők arról beszélnek, hogy Belgrád a vízen, addig Szerbia kenyéren és vízen él, elég volt a hamis diplomákból, a hazug európaiságból és a háborús uszításból – mondta beszédében Janković, akit mindvégig a tömeg ovációja kísért, felszólalását többször is tapsviharral és éljenzéssel szakították meg.
A jelölt kiemelte, a jelenlegi hatalomnak felelnie kell a nyugdíjak csökkentéséért, a hamis diplomák adásvételéért, a rombolásért, az újságírók megalázásáért, akik a helikopter lezuhanását és az árvíz körül ügyeket bolygatták.
Szerbia jelenleg a radikális Topalović család magánvállalata, mégpedig Vojislavé, Tomislavé és Aleksandaré” – mondta, célozva a Maratonfutók tiszteletköre című filmre.
Elég volt a megaláztatásokból, a félelemből, Szerbia nem egy haveri társaság hanem köztársaság – mondta a jelölt. 

http://szabadmagyarszo.com/2017/02/20/eleg-volt-a-hamis-diplomakbol-a-hazug-europaisagbol-es-a-haborus-uszitasbol/, 2017. február 20.


2017. február 19., vasárnap

A VMDP is Aleksandar Vučićot támogatja a szerbiai elnökválasztáson

Lehet még ennél is lejjebb?

A párt Vučićban látja azt a politikust, „aki az elmúlt évek során több olyan lojális gesztust is tett a magyarok irányába, amely a jövőre nézve biztató lehet”.
(...) „A VMDP-ben azt szeretnék, ha az elnökválasztáson Vučić győzne, és abban bíznak, hogy ez a győzelem fölényes lesz – hangsúlyozta pártja sajtótájékoztatóján Csorba Béla elnök. Elmondta, úgy véli, hogy az adott politikai helyzetben az SNS elnökének a jelölése a legjobb választás, mert az országnak meg kell szabadulnia azoktól a ballasztoktól, amelyek ahhoz a rossz értelmű nemzeti radikalizmushoz kötötték a szerb politikának egy részét, amely oly sok kárt okozott a szerbségnek és magának a szerb államnak is. Másrészt a VMDP-ben Vučićban látják azt a politikust, aki az elmúlt évek során több olyan lojális gesztust is tett a magyarok irányába, amely a jövőre nézve biztató lehet.“
Csorba eztuán felsorolta a "biztató" jeleket:
„A politikus arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy december végén levelet intézet Miloš Vučevićhez, Újvidék polgármesteréhez, melyben a VMDP által létrehozott emlékbizottság nevében támogatását kéri az 1944-es 45-ös magyar áldozatoknak szánt Makovecz-féle emlékmű megépítéséhez. Mint mondta, ez a kérdés különös jelentőséggel bír most, amikor a város arra készül, hogy 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. Válasz azonban máig nem érkezett a megkeresésre.“
Még egy:
„A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a VMDP nevében a pártelnök megkereste a temerini polgármestert és azt kérte tőle, hogy az egykori járeki haláltábor több mint 6.500 ártatlan német, magyar és más nemzetiségű áldozatának emlékhelyén felállítandó emlékmű ne csak a legnagyobb számban ott nyugvó német áldozatokra emlékeztessen, hanem a magyar áldozatokra is, mégpedig magyar nyelven is. Válasz egyelőre erre a megkeresésre sem érkezett – tette hozzá Csorba Béla, a VMDP elnöke.“
Ennyi. De azért biztató.


Kevésbé fontos, hogy honnan indultunk, fontosabb, hogy hova érkeztünk – mit és hogyan láttuk.
Predrag Matvejević (Mostar, 1932. október 7. – Zágráb, 2017. február 2.), bosznia-hercegovinai és horvát író, publicista, 2002 óta Bosznia és Hercegovina tudományos Akadémiájának a tagja    

A VMSZ Vučić mellett: Kutyából szalonna és a jó étvágy

A közösségi média felrobbant és vulgárisba csapott át a párt elnökválasztási állásfoglalása kapcsán

<span class="entry-title-primary">A VMSZ Vučić mellett: Kutyából szalonna és a jó étvágy</span> <span class="entry-subtitle">A közösségi média felrobbant és vulgárisba csapott át a párt elnökválasztási állásfoglalása kapcsán</span>
(Fotó: Tanjug, archív)

Pénteken délután jelent meg az online médiatérben a VMSZ közleménye, amelyből kiderült, a párt elnökségének döntése értelmében az előttünk álló elnökválasztáson Aleksandar Vučić kormányfőt, a Szerb Haladó Párt jelöltjét támogatják. Döntésüket három pontban indokolták: a kormányfő uniós elkötelezettségével, a jó szerbmagyar kétoldalú viszonyokkal és azzal, hogy a haladók – értékelésük szerint – tiszteletben tartják a két párt közötti koalíciós szerződést.
Annak ellenére, hogy ezzel a közleménnyel igazából a papírforma érvényesült, a közösségi média felrobbant a hír hallatán. A különböző hírportálok felületein szinte kizárólag elítélő kommentek jelentek meg, azok legtöbbje pedig olyannyira szenvedélyes és vulgáris, hogy el is tekintenénk ezek szó szerinti idézéséről. Többnyire nemzetárulásról, bizonyos testrészekkel való érintkezésről és emésztési zavarokról szólnak ezek a hozzászólások. Van köztük egy félreértett momentum is: nagyon sok kommentelő azon háborog, hogy Pásztor decemberben még Nikolićot támogatta, most meg már Vučićot. Igazából a pártelnök a Vajdasági RTV-nek azt mondta akkor, hogy a haladók jelöltjét fogják támogatni és egy másik kérdésre válaszolva állapította meg a szintén nagy felháborodást keltő tényt, miszerint „Nikolić a vajdasági magyarok számára jó elnök volt“.
Mindenképp említésre érdemes, hogy az egy szem napilap Facebook-oldalán inkább meg sem osztották a párt közleményét. A Szabad Magyar Szón egyik olvasó arról érdeklődik, hogy „ez ugye csak a VMSZ tagok számára kötelező”, de meg is kapta a felvilágosítást, hogy mivel titkos a szavazás, ezért még nekik sem. Azután, megjelenik a csetnik jelző és a valakik által korábban felfuttatott „Savez Vučićevih Mađara” megjelölés és persze a nemzetárulózás is. „A Pásztor famíliának semmi sem szent csak a pénz meg a hatalom!!!” – írja egy másik kommentelő. „Büszke vajdasági magyar vagyok, de az érdekeimet ne a Pásztorok és Vucsity támogatják, hanem majd én választom ki, hogy ki legyen az. A banditákból már nagyon sok van!!!” – írja egy újabb olvasó.
FB oldalunkon száz százalékban negatív kommentek jelentek meg.
Csak kicsivel jobb a helyzet a VajdaságMa hírportálon, ahol az oldal adminja egy adott pillanatban fel is kérte a hozzászólókat, hogy óvakodjanak az alpári megjegyzésektől, mert azokat el fogják távolítani.
Az SZMSZ-nél már említett vulgáris kommentektől eltekintünk ezúttal is, egy hozzászóló történelmi távlatokba helyezi véleményét: „Kasza volt az utolsó VMSZ elnök, akire még érdemes volt szavazni, amíg nem választották meg miniszterelnök-helyettessé. Sajnos az volt az a fordulópont, ahol a VMSZ behódolt Belgrádnak, így bármennyire is szerettem volna csak a mondat első felét leírni, kénytelen voltam az egészet.”
Egy másik személy a VMSZ döntésének következményeit boncolgatva megjegyezte: „Mit csinál a szél? FÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ! Mije van a fának? LEVELE!!!!!!!!!!!!!!!!!”
Itt a kommentáradatban két személy képvisel ellenvéleményt. Egyikük a Facebook-felhasználók előtt jól ismert zentai T. István, aki fáradhatatlanul hozzászól, copy-paste-el, vitatkozik és szívvel-lélekkel védi a mundér becsületét hosszú évek óta, szerinte egész egyszerűen nincs jobb jelölt, mint Vučić.
A Subotica.com hírportálon a párt közleménye szerbül jelent meg, itt megmutatkozott a szabadkai multikulturalizmus, ugyanis magyarul, szerbül egyaránt sorjáznak a vélemények, amelyek itt is jelentős részben negatívak. Néhányan Vučićot éltetik, míg egy kommentelő szerb nyelvű eszmefuttatása szerint „Amikor a háború során fenyegették Önöket, Magyarországra menekültek, mert féltek a Szerb Radikális Párttól (SZHP). Elfelejtették Šešelj, Tomo és Vučić nagygyűléseit Szabadkán, amikor a magyarokat Magyarországra, a horvátokat meg Horvátországba terelő vagonok már elő voltak készítve? Autonómiát követeltek Vajdaság északi részén, végül megtörték Önöket és a haladókat támogatják“.
A VMSZ-hez közeli oldalakon inkább csendes közöny uralkodik, mint egy vadnyugati filmben, ahol a szél néha átgörget az úton egy-egy ördögszekeret.
A párt FB-oldalán a felismerhető nevek lájkolták a bejegyzést, annak 15 megosztása van, aminek majdnem a fele a párt valamely helyi szervezete vagy ifjúsági fóruma. Egyetlen komment jelent itt meg, mely szerint „És addig is mi magyarok közben meg szépen lassan elvándorlunk a nagyvilágba.”
A párt által üzemeltetett trollportál egy saját szöveggel készült, Miért Vučić? címmel. A pártközleményhez képest itt annyit tesz hozzá a zsebek nevű szerző, hogy „A vajdasági magyarok szülőföldön maradásáért és boldogulásáért létrehozott Prosperitati Alapítvány pozitív diszkriminációra épülő támogatási rendszerét az SZHP nem kérdőjelezte meg.“
Ezzel kapcsolatban érkezett az egyik megjegyzés, miszerint „Majd hülye lenne kérdőjelezni, a támogatások biztos nyertese a szerb büdzsé, mivel a támogatási összeg 20 százaléka ÁFA formájában ott landol.“ A már említett T. István abbéli reményének ad hangot, hogy „Mindig vannak kivételek – Kutyából is lehet szalonna“, amihez egy másik aktivista jó étvágyat is kíván neki.
Ezt a bejegyzést egyetlen személy osztotta meg, mégpedig maga a portál főszerkesztője.
Nyilvánvalóan nem reprezentatív a közösségi média reakciója egy-egy hír kapcsán, de mindenképp elgondolkodtató, hogy zömében valós profillal facebookozó személyek névvel, arccal vállalják ilyetén véleményüket, ellentétben az olyan esetekkel, amikor látható, hogy központilag szervezett megosztási és kommentelési kampány történik, ami felveti a kérdést, miért nem próbálja a párt erélyesebben érvényesíteni az álláspontját?