2023. október 31., kedd

Szakértő: politikai okai lehetnek az akkugyár-beruházásoknak, ezekhez semmi nem adott Magyarországon

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 31.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az autólobbi Magyarországon erősebb, mint Németországban – Axel Friedrich az akkugyárakról
Politikai, szabályozási és anyagai okai is lehetnek annak, hogy Magyarországon tömegesen valósulnak meg akkumulátoripari beruházások, miközben semmi nem adott az akkumulátorgyártáshoz – mondta a Szabad Európának adott interjúban a német szövetségi környezetvédelmi ügynökségnél több mint húsz éven át dolgozó Axel Friedrich. A nemzetközileg elismert szakember szerint az autóipar lobbiereje Magyarországon erősebb, mint Németországban, a magyar kormány pedig különösen bőkezű.

Ezrével ragadhatnak Szlovákiában a migránsok
Rengeteg menekült és bevándorló jutott át sikerrel a magyar–szlovák határon, ahol – Magyarországgal ellentétben – egyből a rendőröket keresték. A helyiek szerint nagy baj nem történt eddig, azonban a közbiztonság romlik, és a közelgő hideg a migránsokat is veszélyezteti. A héten északi szomszédunkban jártunk a Szabadon stábjával, hogy megtudjuk, mi lesz azokkal a menekültekkel, akik Magyarországon még átjutottak, de a záródó határok miatt Szlovákiát már nem biztos, hogy el tudják hagyni.

Kecskeméti fideszes körhöz kerül a Nemzeti Vágta állami támogatásának jelentős része
Egykori fideszes országgyűlési képviselő (jelenleg polgármester) és testvére, valamint a kormánypárttal kitűnő viszonyt ápoló művészek és vállalatvezetők is fellelhetők a Nemzeti Vágta szervezésében részt vevők között. Valamint persze néhány érdekes szerződés és „közbeszerzés”. A magyar lovassport állami támogatásának visszásságait bemutató cikksorozatunk harmadik része.

Több mint százezer szavazóval zárulhat az alternatív oktatási népszavazás
Vácon ellopták a sátrukat, a közterület-felügyelők is akadékoskodtak, illetve az időjárás sem kedvezett a hétfőn lezárult, nyolc napon keresztül tartó alternatív oktatási népszavazásnak. A 7IGEN elnevezésű alternatív népszavazást szervező Egységes Diákfront és aHang szerint átlépheti a százezret a résztvevők száma.

Megkezdődnek a bírósági meghallgatások a Donald Trump kizárását célzó keresetek ügyében
Új szakaszba lép az eljárás, amelynek célja az előző amerikai elnök eltiltása a következő évi választástól az alkotmány felkelési záradéka alapján, amelynek értelmében nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen.

Izrael kiterjesztette a szárazföldi hadműveletét Gázában
Az izraeli hadsereg alakulatai hétfőn mélyebben behatoltak az övezet északi és középső részén, míg az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a légicsapások miatt veszélyben vannak a kórházak, ahol a sebesültek mellett menedéket kereső civilek tízezrei tartózkodnak.

A figyelmeztetések ellenére több helyen is tüntettek Iránban egy diáklány halála után
Kormányellenes demonstrációkat tartottak több városban is az iszlám köztársaságban, miután nemrég vitatott körülmények között meghalt a 16 éves Armita Garavand egy hónap kómában töltött idő után, sokak szerint a rettegett erkölcsrendészet tagjainak verése következtében.
 
Amit még tudni érdemes
„Csak szétkenjük a baktériumot az egész kórházban” – miért terjednek a veszélyes kórházi fertőzések Magyarországon? (Direkt36)
„Ma nincs következménye, ha egy osztályon egy orvosnak több szeptikus szövődménye van. Szégyen, hogy Magyarországon ilyen sokan halnak bele szepszisbe. És ez szörnyű halál” – mondta Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd szakorvos, aki gyakran beszél nyilvánosan a kórházi fertőzések elleni harc fontosságáról, és rossz véleménnyel van a magyar infekciókontroll színvonaláról.

Állami támogatásból vett dobogókői telket a Kitörés túra szervezője, de senki sem árulja el, hol épül fel a turistaház (24.hu)
A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet nem csupán 70 millió forint turisztikai támogatást kapott, de a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő is segítette őket 85 millió forinttal.

Kényszerpályára került a vita a kormány és Brüsszel között az uniós forrásokról (Portfolio)
Most már gyakorlatilag csak politikai hibák vezethetnek oda, hogy legalább a kohéziós forrásokat ne oldják fel a közeli jövőben. Csakhogy ehhez a limithez már elég közel volt Orbán Viktor kínai találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint újabb, Brüsszel ellen megfogalmazott kijelentései.

A Hamász terrortámadásának magyar állampolgárságú áldozata is van (Hetek)
Egy másik magyar-izraeli tinédzserlányt és édesanyját is elhurcolt Gázába a Hamász. A szintén magyar-izraeli édesapáról sajnos a támadás óta nincs hír, őt eltűntként tartják számon. A hozzátartozóktól úgy értesült a lap, hogy a terrortámadásnak magyar állampolgárságú áldozata is van. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2023. október 30., hétfő

ELŰZNI A MEGFÉLEMLÍTŐ RENDSZEREKET!

A VMSZ közösségrontó hatalmi központ!

„Minden rendszer megbukik egyszer”...
Mandiner


El, el, de meddig? (Fotó: Pixabay/SZMSZ)

A bejelentések szerint Szerbiában december 17-én választások lesznek. A hatalmon lévő pártok médiasötétségben tartják az országot, ilyen feltételek mellett a május óta tartó ellenzéki megmozdulásoktól nagyon nehéz változásokat remélni.
A választási feltételek nemhogy javultak volna, hanem még rosszabbodtak is. A Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) hatalmi szövetsége foggal-körömmel ragaszkodik a hatalmon maradáshoz.
A kisebbségi, magyar közösség számára még nehezebb lett az áttörés. A VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) – magyarországi pénzekből – közösségrontó, a közösséget megosztó hatalmi központként működik évek óta.

A vajdasági magyarok vagy beletörődtek a kiszolgáltatottságba, vagy szedték a sátorfájukat és emigráltak (70.000-en így döntöttek az elmúlt 10 évben). Aki itthon maradt, tisztában van vele, hogy itt karriert építeni csak a VMSZ iránti lojalitással lehet, nem pedig szakmai tudással, szorgalommal.
A törtetési vágy, vagy a kényszerű behódolás, a félelem vezérli mindazokat, akik még mindig a VMSZ sorait díszítik. Pedig már közel a pillanat, hogy összedől a kártyavár! A pásztori párt aljas politikai módszerei elfogadhatatlanok, vállalhatatlanok! Aki ott segédkezik, elárulja a vajdasági magyar érdekeket, szégyent hoz a saját fejére.
A délvidéki/vajdasági magyar közösség egyszerre hármas diktatúrát szenved: a vučići, pásztori és orbáni bűnszövetkezetben gyalázat részt venni! A következményekért felelni fognak a szekértolók abban a pillanatban, ahogy megtörténik a hatalomváltás. Az átvilágítás elkerülhetetlen!

A közéletből hirtelen eltűnt Pásztor István autokrata pártvezérnek a meghosszabbított keze fia, Bálint, a VMSZ elnöki posztjának várományosa, valamint élettársa, Lovas Ildikó (aki Milošević Mirájának[1] és Causescu Elenájának szerepét ismétli a kis vajdasági magyar történelemben). Nekik köszönhető intézményeink mindennapos mobbingolása. Szervezeteinket kiskorúsították, az értelmiségi réteget kiirtották, a párbeszédet, vitát eltiporták. Mi ez, ha nem a megfélemlítésen alapuló diktatúra? A történelem legsötétebb korszakainak egyikét éljük ismét, ki tudja, hányadszor.
Legújabb bizonyíték erre az MNT a 2024-2029-re tervezett tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiáról tartott októberi alibi-közvita. Az MNT vezetésének esze ágában sincsen olyan stratégiát készíteni, amely a tárgyilagos, az újságírói szakma és etika szabályai szerinti tájékoztatás feltételeit biztosítaná[2]
Fremond Árpád MNT-elnök nem is rejti véka alá, hogy kirekesztik az engedetleneket: „A mi politikai beállítottságunk szája íze szerint készült el ez a stratégia, azok kerültek bele, akikkel együtt tudunk működni. […] Ha én azt gondolom, hogy bizonyos portál nem közösséget építő tevékenységet folytat, akkor az nem kerül be a stratégiába.”[3]
A közösséget megosztó idézet jól mutatja, hogy az MNT-ben fogják meghatározni, ki a magyar, ki nem. Nem az egész magyar közösségnek, hanem csak azoknak az érdekeiért küzdenek, akik a testület jelenlegi (VMSZ-es) összetételét megszavazták. Ezek pedig számbelileg bizony jócskán kisebbségben vannak, ha az egész vajdasági magyar választótestületet nézzük. Mi lesz, ha megszólal a hallgató többség? Amelynek a Facebook-kommentekből ítélve egész más a véleménye, mint a VMSZ-t lájkoló, kitartott nyájnak.
Az MNT-nek sikerült azt is kiharcolnia a médiatörvény-vita során, hogy az újságok szerkesztőségeinek ne legyen titkos szavazati joguk az főszerkesztő megválasztásában. Számtalan ilyen „sikert” könyvelhetnek el – saját szégyenükre.
A junior Pásztor a Facebookon még dicsekszik[4] is azzal, hogy – az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elvárásai ellenére –, a Szerb Haladó Párttal együttműködve (október 26-án) sikerült olyan tájékoztatási törvényt elfogadtatni a szerb képviselőházban, amelyik tovább mélyíti a médiasötétséget!

Szeptember 23-án Kontrapunkt lakoma címmel értelmiségi találkozót tartottak Óbecsén[5], de a szervező, Orcsik Roland író arra panaszkodott, hogy sokan el se mertek jönni, utána pedig fagyos csönd következett, összesen két kommentező cikk[6] született. Megállapítva, hogy ez nem sok jót árul el a vajdasági véleményszabadság színvonaláról. De itt nemcsak a vélemény szabadsága, hanem az élet normalitása forog kockán. A pásztori hatalom sikeresen feudalizálta, megfojtotta úgy az állami intézményeket, mint a civil szférát, szó szerint mérgezett lett nemcsak a vizünk, hanem a közéletünk is.
– Itt, Vajdaságban van egy fölső cenzúra és egy öncenzúra, ami megmutatkozott az esemény látogatottságán is. Nem problémátlan erről nekem beszélni, mert nem itt élek, kisebb kockázatot vállalok a véleményemmel. A Vajdasági Magyar Szövetség szinte totalitárius módon bontotta le a demokratikus intézményeket, és a Prosperitati-támogatásokon keresztül a gazdasági szférát is uralja, emiatt a magánmecenatúra sem működhet. Megértem, ha emiatt nem meri valaki nyíltan vállalni a kritikát, ám azt fájlalom, hogy alig van próbálkozás – nyilatkozta Orcsik Roland[7].
Amíg azonban a VMSZ-szájíz dominál, addig marad ez a világ. Mindennapos lesz, hogy Pásztor István, vagy élettársa, Lovas Ildikó csak úgy „odatelefonálgat”, „odaszólogat” a vajdasági színházakba, szerkesztőségekbe, díjosztó bizottságokba, és az alattvalók máris izzadnak, igazodnak, korrigálnak. Különben jön a megtorlás, az ember nem kap munkát, nem működnek együtt vele, felmondatják az albérletét, nem kap donációt, nem kap díjat, kiüldözik az országból a családját, stb.

Német László, Belgrád magyar nemzetiségű katolikus érseke a Vatikánban tartott búcsúszentmisén így nyilatkozott: „Hála Istennek, ma nincs háború országunkban, és mégis micsoda állapotok uralkodnak! Nincs társadalmi párbeszéd, az országunk minimum két táborra szakadt, rengeteg a sárdobálás, és a legjobb fiataljaink – és nem csak ők – elhagyják az anyaországot” – mondta a főpap[8].
Az érsek beszédét Perintfalvi Rita Publik magyar katolikus teológus, író, egyetemi oktató így kommentálta: „Úgy tűnik, hogy Magyarország népe csendes és erőszak nélküli forradalmat vív az egyre inkább totalitáriussá váló orbáni rezsim ellen. S ez a csendes forradalom idővel szépen lassan romba dönti majd az országot: mert eltűnnek a fiatalok, közülük is a legtehetségesebbek és ezzel elveszik a jövő”[9]. Tegyük hozzá: Ez Szerbiára is egyaránt vonatkoztatható!
A kilencvenes évektől kezdve mostanáig rengeteget szenvedett vajdasági magyar közösség létszámában és erejében is folyamatosan leépült. Elszegényedett, elbátortalanodott, a politikától megundorodott. Úgy tűnik, sajnos, hogy jövőjét nem a szülőföldjén maradásban, hanem inkább az elköltözésben, a „csendes forradalomban” látja.

A december 17-re bejelentett választások – amennyiben hatalomváltásra kerülne sor – új lehetőség lenne talán a közösség újbóli építkezésére.
Jó hír, hogy a „Szerbia az erőszak elleni” tiltakozások körül összegyűlt ellenzéki szervezetek október 26-án „egyezségre jutottak a választásokon való közös fellépésről”[10]. Csak a szerbiai ellenzék hatalomra kerülése és a magyar ellenzéki szervezetek összefogása, valamint a választásokon való együttes fellépése segítheti elő a magyar közösségnek a politikai közönyből való „felébredését”! A megfélemlítő rendszereket azonban csak akkor tudjuk elűzni, ha a közösség tagjai megszabadulnak a félelemtől és részt vesznek a választásokon!
Tudjuk mi, hogy „minden rendszer megbukik egyszer”, csak nem mindegy, hogy mikor és milyen árat kell fizetni érte!
A megfélemlítő rendszereket el kell űzni!

BOZÓKI Antal
__________
[1] Bővebben lásd A mi Miránk c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. február 18. 15:44
[2] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Sajt%C3%B3, 2023. október 16. 9:43, és https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16.
Lásd még: Elutasították a Szabad Magyar Szóval és a Családi Körrel kapcsolatos észrevételeket. https://szmsz.press/2023/10/26/elutasitottak-a-szabad-magyar-szoval-es-a-csaladi-korrel-kapcsolatos-eszreveteleket/, 2023. október 26. 13:56

[3] Tómó Margaréta. Fremond: A mi politikai beállítottságunk szája íze szerint készült el ez a stratégia.
https://szmsz.press/2023/10/09/fremond-a-mi-politikai-beallitottsagunk-szaja-ize-szerint-keszult-el-ez-a-strategia/2023. okt. 9. 16:56

[4] Pásztor Bálint. https://www.facebook.com/drpasztorbalint, 2023. október 26. 12:44

[5] Bővebben az Értelmiségi „lakoma” Óbecsén c. írásomban. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. szeptember 27. 10:46, és
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15814, 2023. szeptember 28.

[6] Fehér Rózsa: Kontrapunkttal kell kitörni a buborékból. https://szmsz.press/2023/10/07/kontrapunkttal-kell-kitorni-a-buborekbol/, 2023. október 7. 10:11

[7] Uo.

[8] A teljes beszédet itt lehet meghallgatni: Német László érsek a Vatikánban: Micsoda állapotok uralkodnak Magyarországon?! https://gulyasagyumedia.hu/2023/10/08/nemet-laszlo-ersek-a-vatikanban-micsoda-allapotok-uralkodnak-magyarorszagon/, 2023. október 8.

[9] Uo. Lásd még a „CSENDES FORRADALOM” c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Napl%C3%B3, 2023. október 20. 11:07, és https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15879, 2023. október 21.

[10] Opozicija okupljena oko protesta „Srbija protiv nasilja“ postigla dogovor o zajedničkom nastupu na izborima [A „Szerbia az erőszak elleni” tiltakozások körül összegyűlt ellenzéki szervezetek egyezségre jutottak a választásokon való közös fellépésről]. https://www.danas.rs/vesti/politika/opozicija-okupljena-oko-protesta-srbija-protiv-nasilja-postigla-dogovor-o-zajednickom-nastupu-na-izborima/, 2023. október 26. 22:36

Politológus: ha Orbán Viktoron múlna, az orosz kapcsolat nem lenne kampánytéma

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 30. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

 
Kéri László: Orbán beszédei hemzsegnek a zagyvaságoktól, de fel vannak építve
A politológus szerint amennyiben Orbán Viktoron múlna, Vlagyimir Putyin és az orosz kapcsolat nem is lenne kampánytéma, ez ugyanis a legkevésbé megmagyarázható a Fidesz-tábor számára. Aláhúzta: bár a kormányfő beszédei velejéig zagyvák, és hemzsegnek a belső ellentmondásoktól, fel vannak építve, és komplex álvalósággá állnak össze.

A Corvinus kirúgott docense: Meg akartak szabadulni tőlem, mert veszélyben érezték magukat
Lényegében két el nem küldött e-mailre hivatkozva bocsátották el rendkívüli felmondással Ádám Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét, aki egyik hallgatója levizsgáztatása ügyében indított etikai vizsgálatot egyetemi vezetők ellen idén év elején. Az oktató várhatóan munkaügyi bíróságon támadja meg elbocsátását.

Az EU-tagállamok vezetői megfúrták az Európai Bizottság pénzügyi javaslatát
Az európai uniós költségvetési felülvizsgálatról tartott első állam- és kormányfői vita rámutatott a közel százmilliárd eurós brüsszeli javaslat tarthatatlanságára. Ötórás megbeszélést követően az Európai Tanács naprakésszé tette álláspontját az izraeli helyzetről, „humanitárius célú szünetek” beiktatására hívva fel Gázában, és egy békekonferencia közeli megtartását sürgetve.

Borkai Zsolt: Kamukéró a korrupcióra épített kampány ellenem
„Kamukéró” – így válaszolt Borkai Zsolt arra, hogy voltak-e korrupciós ügyei. Szerinte Győr visszasírja az ő 13 éves polgármesterségét. Nem fél a Fidesztől, és nem készül lejáratókampányra.

Megszereztük: csak az olimpiáról nincs szó az „olimpiai lovasprogram” szerződésében
A Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában álló Lovassport Nonprofit Kft. a saját szerződésében ismerte el, hogy teljes mértékben közpénzből finanszírozzák az olimpiai lovasprogramot, miközben a nyilvánosság előtt arra hivatkoztak, hogy az állami támogatás „elvesztette közpénzjellegét”. Hab a tortán, hogy mint megtudtuk, a szövetség hétmillió forintos kötbér megfizettetésével fenyegeti azokat, akik bármilyen gazdálkodási adatot (így közérdekből nyilvánosat is) nyilvánosságra hoznának a szervezettel kapcsolatban.

Negyedszázada óvja a fővárosi állatkert lakóinak egészségét – interjú Sós Endre állatorvossal
Dr. Sós Endre, a fővárosi állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója már több mint 25 éve óvja az állatkert lakóinak egészségét, és arról számolt be, hogy nincs két egyforma napja, mindegyik tartogat valami új kihívást, amit varázslatosnak tart. Hivatása mellett arról is beszélt, hogy elvállalná-e az állatkert vezetését, és ha korlátlan anyagi lehetőségei lennének, milyen fejlesztéseket hajtana végre a főváros szívében elterülő, idén 157 éves állatkertben. Interjú.

„Magyarországon állami szociálpolitikát nem tudunk felmutatni” – Interjú a Van Esély Alapítvány kuratóriumi elnökével
Egy nagylelkű mérnök házaspár adományából jöhetett létre huszonhárom éve a Van Esély Alapítvány, amely szervezet anyagi, tárgyi segítséget és személyre szabott mentorálást nyújt olyan embereknek, akik megpróbálnak kiemelkedni a hajléktalanlétből. A kuratórium elnöke, Breitner Péter arról beszélt a Szabad Európának adott interjújában, hogy miként próbálják lehetőségekhez juttatni pályázóikat.

Gázai konfliktus: a háborúnál is nagyobb kérdés, hogy mi lesz utána
Semmi jele nincs annak, hogy mi a terv a Gázai övezettel a háború után, Izrael inváziójának nincs világos kivonulási stratégiája. Az arabok attól tartanak, hogy a konfliktus eszkalálódik. Joe Biden figyelmeztette az izraelieket a szeptember 11. után elkövetett amerikai hibákra.

Egy másik cikkünben arról írtunk, hogy bár az amerikai elnök kételyeinek adott hangot a gázai vezetés által a halottak számáról közzétett adatok kapcsán, több nemzetközi humanitárius szervezet is jórészt pontosnak és hagyományosan megbízhatónak tekintik ezeket.

Hűség mindenekfelett – Hszi engedelmesség iránti igénye állhat több kínai miniszter eltávolításának hátterében
A kínai védelmi és külügyminiszter menesztése kapcsolatban lehet azzal, hogy Hszi Csin-ping elnök maximális engedelmességet követel, illetve rövid úton megszabadul minden lehetséges riválisától a kommunista párton belül – közölték elemzők.
 
Amit még tudni érdemes
Na, kit találtunk az ország legtitokzatosabb, hat Margit-szigetnyi rémprojektje mögött? (Válasz Online)
Soha nem látott méretű ingatlanfejlesztés előtt nyitotta meg az utat a kormány Soroksáron és Gyálon. Az érintett földek birtokosai csillagászati haszonnal adhatják tovább az ingatlanjaikat a fejlesztőknek. A főbb nyertes két-három család és a Földber Kft. lehet; utóbbiba tavaly szállt be a Tiborcz-kör egyik legaktívabb magántőkealapja.

Egyre több a vendégmunkás, pedig nem munkaerő-, hanem bérhiány van Magyarországon (Népszava)
Idehaza mostanra elfogyott a munkaerő, miközben sorra jelentik be a többezer foglalkoztatottra igényt tartó fejlesztéseket. A B-terv megszületett: jöjjenek a vendégmunkások.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2023. október 27., péntek

Lázas egyeztetés kezdődött az EU-val a magyar igazságszolgáltatási reform elfogadtatásáról

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 27. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Igazságszolgáltatási reform: az elmarasztaló EP-jelentés ellenére van esély a megállapodásra
Lázas egyeztetés kezdődött a magyar igazságszolgáltatási reform elfogadtatásáról – mondta brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán podcastsorozatunk friss részében. Szerinte az Európai Bizottságot a hétéves költségvetés félidei felülvizsgálatának egyhangú lezárása is sürgeti, a magyar felet pedig a megegyezés lehetősége motiválhatja.

Amerikai nagykövet: „Soha nem dolgoztam orosz oligarcháknak, és soha egyetlen rubelt sem fizettek nekem”
A Magyar Nemzet előző heti cikkében súlyos vádakkal illették David Pressmant, a szerző megnevezése nélkül publikált írásban szereplő állításokat pedig forráskritika nélkül vette át a teljes kormányközeli média. A budapesti amerikai nagykövet elutasította a napilapban megjelent híreszteléseket, amelyek szerint pénzt fogadott volna el Mihail Prokhorov orosz oligarcha bizalmi emberétől.

Szijjártó Péter Minszkben: a miniszter ismét a békét hangsúlyozta az autokrata vezetők társaságában
A külgazdasági és külügyminiszter felszólalt az „Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások az átalakuló világban” című konferencián Belarusz fővárosában. Aljakszandr Lukasenka tekintélyelvű vezető már sokadszorra látja vendégül Szijjártó Pétert, aki elmondása szerint boldogan fogadta el a meghívást, és felkészült az emiatt várható kritikákra is.

Hamis illúziók és a magyar akkumulátorvalóság – Éltető Andrea válasza Kaderják Péternek
A Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője adott interjút a Szabad Európának nemrég, amelyben a magyarországi akkumulátoripar mostani helyzetéről és jövőjéről beszélt. Az interjúban elhangzott több kijelentést is vitat Éltető Andrea, a KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, akinek válaszcikkét az alábbiakban közöljük.

A szlovák miniszterelnök nem támogat az újabb ukrajnai katonai támogatást az EU-csúcson
Az újonnan kinevezett Robert Fico első európai uniós csúcstalálkozóján nem támogatja sem az újabb katonai segélyeket Ukrajnának, sem pedig a további szankciókat Oroszország ellen.

Brüsszelben tárgyalt Szerbia és Koszovó vezetője
Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő Brüsszelben tárgyalt az Európai Unió vezető tisztségviselőivel kapcsolataik normalizálásáról, egy hónappal a Koszovó északi részén fegyveres szerbek által elkövetett gyilkos merénylet után.

Rövid rajtaütéssel készítette elő a terepet Izrael a szárazföldi hadművelet előtt Gázában
Az izraeli haderő rövid ideig tartó szárazföldi támadást indított a Gázai övezet északi részén csütörtökre virradóra. Több katonai célpontra csapást mértek, hogy előkészítsék a terepet a régóta levegőben lógó szárazföldi invázió előtt.

Az örmény miniszterelnök bízik a békemegállapodásban Azerbajdzsánnal
Örményország reméli, hogy a következő hónapokban sikerül békemegállapodást kötni és diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Azerbajdzsánnal – jelentette ki Nikol Pasinján, miután az azeri hadsereg a múlt hónapban bevonult a vitatott Hegyi-Karabahba, aminek nyomán a terület mintegy 120 ezer fős örmény lakosságának nagy része az anyagországba menekült.
 

Amit még tudni érdemes
Nem engedik a kínaiak Orbánnak, hogy nyugati cégek fejezzék be a Budapest-Belgrád építését (Telex)
Nem ment bele Hszi Csin-ping Orbán Viktor javaslatába, amelynek alapján a kínai alvállalkozó helyett egy arra képes nyugati cég telepíthette volna a Budapest-Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit és vonatbefolyásoló rendszerét – írta a portál a VSquare friss hírlevele alapján.

Radó Péter a magyar oktatásról: Visszatértünk az 50-es, 60-as évekhez (Qubit)
Az oktatáskutató szerint a magyar iskolának sosem volt aranykora, de olyan rossz időszak sem volt soha, mint ami 2011 és 2015 között létrejött. „Előtte minden diszfunkció ellenére nagyjából megfelelt az oktatás a kor szakmai paradigmáinak, most viszont visszatértünk az 50-es, 60-as évekhez” – mondta.

A legtöbb pedagógusnak másodállást kell vállalnia (Népszava)
Sok pedagógus kényszerül arra, hogy az iskolai tanítás mellett más munkákkal egészítse ki a fizetését – derült ki lapunk és a PDSZ közös felméréséből.

Felére esett a hasznosított hulladék, cserébe megtolta az inflációt a Mol hulladékkezelő rendszere (G7)
A rendszer fenntartása a vállalatok és a fogyasztók számára nemcsak drágább, de egyelőre úgy tűnik, hogy még rosszabb is lehet a hulladékgazdaság szinte minden eleme, csökkenhet a visszagyűjtött és az újrahasznosított hulladékok mennyisége, illetve aránya is.
 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org