Így néz ki a hat objektum építési terve
A Szabad Magyar Szó is közölte néhány napja a hírt, miszerint a szabadkai Gerontológiai Központ részeként migráns családok elhelyezésére hat házat építenek Szabadkán. Emlékeztetőül, íme ez a hír:


Szabadka: Menekültcsaládok elhelyezésére építenek házakat


Szabadka: Menekültcsaládok elhelyezésére építenek házakat


| 2017. április 23. |

A hír megjelenését követően szinte pillanatok alatt hatalmas lett a felháborodás a szabadkai lakosság körében, főként a szóban forgó Március 27. utca környékén élők tiltakoztak a megoldás ellen. Az ügyben mindeddig csend volt, a meglepő fordulatra pénteken, a hosszú hétvége előtti napon került sor, ugyanis a Vajdasági Magyar Szövetség egy terjedelmes közlemény keretében tudatta ország-világgal, hogy aláírásokat gyűjt a megoldás ellen.
A közlemény best of részei:
A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete a leghatározottabban elítéli ezt a retorikát, ezt a döntést és arra biztatja a szabadkai polgárokat, minél nagyobb számban írják alá azt a petíciót, ami ellenzi, hogy Szabadkán a migránsok számára családi házak épüljenek(…) A valósággal semmilyen viszonyban nincs az a fajta politika, amivel Ivanišević úr  érvel. A városunkon áthaladó migránsáradat negatív és a polgárok biztonságára, a közrendre veszélyes tapasztalatot hagyott hátra(…)A szabadkaiak mindig is büszkék voltak arra, hogy nyitott és befogadó városban élnek.”
Tisztázzuk: az építkezés urbanisztikai terve a szabadkai önkormányzat építésügyi titkárságán tekinthető meg. Szabadkán az alpolgármester (Horvát Tímea) és a képviselő-testület elnöke (Bunford Tivadar) is a VMSZ városi szervezetének tagjai, amely szervezet ezt a közleményt aláírta.
Ráadásul, Bunford Tivadar tavaly júniusban a Magyar Szónak Lehetőségek keresése címmel adott interjújában többek között elmondja, hogy „a három legsúlyosabb – a polgármesteri, az alpolgármesteri és a városi képviselő-testület elnöki – tisztség közül kettő a mienk, a VMSZ adja az alpolgármestert és a városi képviselő-testület elnökét.”
Miután a VMSZ országos, tartományi és helyi szinteken is folyamatosan azt hangsúlyozza, mennyire kiváló és konstruktív az együttműködésük a Szerb Haladó Párttal, illetve – hogy Bunfordot idézzük – Szabadka három kulcspozíciójából kettő az övéké, felvetődik a kérdés, miért nem tudták érvényesíteni akaratukat. Igaz, hogy Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ egykori igazgatója, jelenlegi államtitkár nem a haladó párt tagja, na de Vučić mindannyiuk főnöke. Ha pedig így van, akkor Pásztorék miért nem interveniáltak „családon belül” a kormányfő-államfőnél? Ehelyett gyakorlatilag saját maguk ellen gyűjtenek aláírásokat, hiszen „a három legsúlyosabb tisztség közül kettő” birtokában  a petíciót a VMSZ szabadkai aktivistái gyakorlatilag a VMSZ szabadkai önkormányzati tisztségviselői ellen gyűjtik.
, 2017. április 28.
http://szabadmagyarszo.com/2017/04/28/a-vmsz-sajat-maga-ellen-gyujt-alairasokat/