„Ülj le, kutya! A seggedet szétrúgom. Az anyádat megb…om. A fiammal foglak szétveretni!”
Ezek a mondatok is hallhatók azon a hangfelvételen, ami hétfőn került nyilvánosságra az espresso.rs portál révén. A felvételen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és egy bizonyos Vladimir Polovina hangja hallható. Az utóbbiról annyi derült ki, hogy a belgrádi Építészeti Kar professzora és ő ragasztgatta Szabadkán azokat a plakátokat, amelyek a város polgármesterét bírálják Bogdane, bog je ljut (Bogdan, az Isten dühös) felirattal.
A Szabad Magyar Szó értesülései szerint Polovina, aki az egész atrocitást rögzítette, a felvételt több médium és politikai szervezet címére is elküldte. Az espresso.rs cikkéből (és a beszélgetés leiratából) az derül ki, hogy a a férfi a Szerb Haladó Párt szabadkai székháza előtt és a város más pontjain plakátokat ragasztott. Később egy meg nem nevezett szabadkai szállodábantalálkozott Labannal. Itt készült a felvétel, amelyen a hallhatóan ideges és agresszív szabadkai polgármester mintegy 13-14 percen át keresetlenül szidja és fenyegeti Polovinát, majd egy fiatalabb hang is megjelenik és pofonok is elcsattannak.
A polgármester egy város első emberéhez méltatlan hangnemben beszél Polovinával, kutyának nevezve, szétveréssel fenyegetve. „A megb…om az anyádat, szétrúgom a seggedet, pi…a vagy, egy senki” kifejezések többször is ismétlődnek. Laban azt vágja Polovina fejéhez, hogy a Ne davimo Beograd nevű mozgalom tagja, egy senki, egy drogos, akit ki fog csinálni, egy alkalommal azzal fenyegeti, hogy a fiával vereti meg.
Ami kiolvasható az elhangzottakból, az valami olyasmi, hogy Polovina valamilyen építési területtel kapcsolatos korrupciós ügyre vonatkozó adatokat adott át Labannak, aki ezeket nem továbbította az ügyészségnek.


A mindvégig indulatos Laban egy ponton nyíltan jóváhagyja Polovinának, hogy vételezzen mindent nyugodtan.
„Rögzíts csak mindent, amit mondtam. Itt van, vedd csak fel. Hogy nem szégyelled magad? Ne davimo Beograd és a sárga kacsa, jó helyen vagy. Te fogsz bennünket legyőzni? Kivel fogsz legyőzni?” – mondja a haladókra jellemző önelégültséggel Bogdan Laban.
Szeptember elseje Szabadka városnapja, ettől azért a polgárok szebb ajándékra számítottak a város első emberétől, akinek várjuk a magyarázatát és persze koalíciós partnerük a VMSZ elhatárolódását is egy ilyen primitív, fenyegetőző, radikális fellépéstől. Addig is, íme a felvétel, hallgassák meg:


2017. augusztus 28. [20:29]