2024. január 31., szerda

Aleksić: A Szerbia az erőszak ellen képviselői a parlamentből magyarázzák majd, hogyan lettek elcsalva a választások

 Aleksić: A Szerbia az erőszak ellen képviselői a parlamentből magyarázzák majd, hogyan lettek elcsalva a választások

2024. jan. 30. 22:05

Miroslav Aleksić, Szerbia Népi Mozgalmának elnöke, a Szerbia az erőszak ellen koalíció egyik húzóneve kedden közölte, hogy a koalíció tagjai „bemennek” majd az új összetételű parlamentbe, és mint mondta, onnan fogják elmagyarázni a polgároknak, hogy hogyan lettek elcsalva a választások.

Aleksić a Nova televíziónak nyilatkozva leszögezte, hogy a listát alkotó pártok és mozgalmak nem fogadják el azt a választási csalást, amiért a politikus Aleksandar Vučić rezsimjét tette felelőssé.

– Ők ellopták a mandátumokat, nekik nem jár annyi képviselői hely, ezért válasszal tartoznak Szerbia polgárainak arra a kérdésre, hogy miért lopták meg a választói akaratukat – mondta Aleksić.

Szavai szerint az, hogy február hatodikára hívták össze a parlament alakuló ülését, azt jelzi, hogy a „rezsim számára nem mindegy”, hogy mi lesz majd az Európai Parlament szerbiai választásokkal kapcsolatos február 8-ai állásfoglalásában.

– Az egy olyan szégyen folt lesz, ami a rezsimre hullik rá, nem pedig az országra. Egyenlőségjelet tenni az ország és Aleksandar Vučić közé egy olyan helyettesítő tézis, ami visszaélés. Ők egy párt, amely hatalmat gyakorol, de valójában inkább bitorolja a hatalmat – fogalmazott Szerbia Népi Mozgalmának elnöke.

Aleksić szerint nem várható, hogy a Szerb Haladó Párt megalakítja az önkormányzati hatalmat Belgrádban, hanem paravánként használja fel a Branimir Nestorović és listájuk között fennálló hamis vitát, hogy az év közepén megismételjék majd a fővárosi választásokat, a helyhatósági választásokkal egy időben.

Véleménye szerint a választási tervezőmunka főbűnösei Bratislav Gašić belügyminiszter, illetve a belügyminisztérium közigazgatási osztályának parancsnoka, Milan Stanić.

Aleksić emlékeztetett, hogy a belügyminisztériumhoz (MUP) több mint 20 kérelmet nyújtott be, hogy adjanak tájékoztatás, hány szerbiai állampolgár változtatta meg lakhelyét és jelentkezett át más városokból Belgrádba 2023. szeptember 1. és október 1. között, és hány külföldi kapott állampolgárságot.

Az ellenzéki politikus feltette a kérdést, hogy a MUP miért nem válaszolt kérelmeikre, ha „minden annyira tiszta és nem volt választási csalás, nem jelentették át az embereket törvényellenes módon”.

Aleksić felszólította az ügyészséget, hogy indítson nyomozást az elcsalt választásokkal kapcsolatosan, egyúttal úgy vélekedett, hogy Szerbiában az intézmények már nem a polgárokat és az államot, hanem Aleksandar Vučić rezsimjét szolgálják.

https://szmsz.press/2024/01/30/aleksic-a-szerbia-az-eroszak-ellen-kepviseloi-a-parlamentbol-magyarazzak-majd-hogyan-lettek-elcsalva-a-valasztasok/


„Választási bűnözéssel fújták fel a százalékokat a csalók, ezért nem merik megvárni az EP állásfoglalását”
„Választási bűnözéssel fújták fel a százalékokat a csalók, ezért nem merik megvárni az EP állásfoglalását”

2024. jan. 30. 20:52 

Azt követően, hogy a szerb parlament alakuló ülését február hatodikára hívták össze, Marinica Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke közölte, az Európai Parlament várható állásfoglalása miatt nem mert a hatalom eleget tenni az ellenzék kérésének, hogy az ülést február nyolcadika után tartsák meg.

Amint arról írtunk, a Szerbia az erőszak ellen koalíció hétfőn azt követelte, hogy a szerbiai képviselőház alakuló ülését azt követően tartsák meg, hogy az Európai Parlament állást foglalt a szerbiai választásokkal kapcsolatosan.

Kedden azonban olyan döntés született, hogy az ülést február hatodikára hívják össze. Az SSP alelnöke erre reagálva közölte, hogy a hatalom nem merte az ülést az ellenzék által javasolt időpontban megtartani.

– A „nem érdekel az Európai Parlament és annak a szerbiai választásokról szóló február 8-ai határozatá”–tól a „gyerünk gyorsan még azelőtt, február hatodikán alakítsuk meg”–ig. Tegnap kértük, hogy az ülést február nyolcadika utánra hívják össze. Nem merték. Azért, mert a csalók szervezett választási bűncselekmények által fújták fel a maguk javára a százalékokat – írta Tepić az X közösségi platformon.

https://szmsz.press/2024/01/30/valasztasi-bunozessel-fujtak-fel-a-szazalekokat-a-csalok-ezert-nem-merik-megvarni-az-ep-allasfoglalasat/

Nagy erőkkel zajlanak a tárgyalások, az EU26-ok szerint elfogadhatatlan a magyar javaslat

A Szabad Európa honlapja

2024. január 31.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Fő kívánságára nincsen fogadókészség, Orbánnak B tervre lehet szüksége
Az uniós partnerek politikai és jogi alapon is elutasítják Orbán Viktor javaslatát a négy évre szóló ukrán pénzügyi támogatás egyhangú évenkénti felülvizsgálatára, és – hacsak a magyar miniszterelnök nem enged végül ebből az igényéből – a február 1-jei rendkívüli EU-csúcs valóban fordulópontot jelenthet a hozzáállásban Magyarországhoz.

Hiába ígértük meg az EU-nak, nem lettünk kevésbé korruptak
Az elmúlt két évben több, Brüsszelnek tetsző intézkedést hozott a magyar kormány annak érdekében, hogy megkapja a beragadt EU-s pénzeket. Ennek ellenére a jogállamiság erősítése és a korrupció elleni küzdelem céljából hozott kormányzati lépések nem tűnnek túlságosan hatékonynak a Transparency International legfrissebb tanulmánya szerint.

PDSZ: Kiszúrtak az óvodapedagógusokkal, sokuknak alig nőtt a fizetése
A régóta pályán lévő, magasabb végzettségű óvodapedagógusok jártak a legrosszabbul, az ő emelésük nagyon messze van a bejelentett átlagos 32,2 százaléktól, maximum 10-15 százalékot kaptak, de sokan csak négy-hat százalékot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint.

Megválasztotta vezetőségét az új OBT: az elnök korábban fellépett Handó Tünde kinevezettjeivel szemben
Megtartotta alakuló ülését az új Országos Bírói Tanács, a bírák maguk által megválasztott, a bíróságok igazgatásában – az előző OBT és az EU fellépése nyomán - komoly jogosítványokat szerzett testülete. Az új elnök Szabó Péter, a Győri ítélőtábla bírája lett, akinek van múltja a bírák korábbi függetlenségi harcában, és mostani beszédében is kiemelte a bírói függetlenséget és az EU "oszthatatlan értékeit". A leköszönő OBT-elnök függetlenségpártiságra motiváló, míg a többi közjogi méltóság és hivatásrendi vezető az együttműködést hangsúlyozó beszédet mondott. A Kúria elnöke egy kicsit brüsszelezett.

Az EU lépett: Ukrajna javára fordítaná a befagyasztott orosz eszközök nyereségét
Az Európai Unió országai úgy döntöttek, hogy jóváhagyják a megállapodástervezetet annak a profitnak a tartalékolásáról, amely az ukrajnai háború megtorlásaként zárolt, több száz milliárd euró értékű orosz jegybanki eszközökből származik.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy kijevi tájékoztatás szerint Oroszország az év eleje óta csaknem ezer rakétát és drónt lőtt ki Ukrajnára.

A kötelező katonai szolgálat visszaállítását fontolgatja Szerbia
Szerbia a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését fontolgatja – közölte Aleksandar Vučić elnök a Balkánon és Európa más részein tapasztalható feszültségekre hivatkozva.
 
Amit még tudni érdemes
Egy pályakezdő pedagógus többet fog keresni, mint egy húsz éve pályán levő egyetemi oktató (444)
A közoktatásban dolgozó pedagógusok béremelésével az eddiginél is méltatlanabb helyzetbe kerülnek az állami egyetemi oktatók, akik egy részének még a 300 ezer nettót sem éri el a fizetése.

Évről évre kevesebbet tudhatunk meg Orbánék vagyoni helyzetéről (Telex)
„A hazai vagyonnyilatkozati rendszer jelenlegi formájában elavult, nem működik megfelelően, és nem éri el a törvényben meghatározott céljait” – írta jelentésében az Integritás Hatóság.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2024. január 30., kedd

Rendben van-e ez atyám?

 Lehet, hogy egy firka erről: madár és szöveg

2024. január 30. 10:01
 
(magánvélemény)
◼️ Sokáig gondolkodtam ezen. Erkölcsi dilemmáim, tépelődéseim is voltak.
◼️ Ha az e világi egyházi vezetők, a vajdasági magyarság „hagyományos egyházainak” papjai, püspökei ilyen nyíltan beállnak egy politikai opció szekértolójának, akkor ők most melyik urat szolgálják?
◼️ Aki nem támogatja azt a politikát, politikai opciót, annak már nincs is helye a közösségben? Nem hívő? Nem vajdasági magyar? Mehet-e a templomba, misére, istentiszteletre jó szívvel, belső békével, jó érzéssel? Járjon-e egyáltalán?
◼️ Mint mindenre, itt is a Szentírás adta meg a választ.
◼️ Ezért imádkozzunk értük. Ne az e világi, vélt „hatalmasokat” szolgálják, hanem azt az Urat, aki igazából számít.
👇
 

Szerbia: A demokrácia mint álca

Szerbia: A demokrácia mint álca


A szerb elnök számára a demokrácia csupán homlokzatul szolgál. Úgy állítja be, hogy az országot szüntelenül ellenségek fenyegetik, de szerencsére ellenáll nekik a nemzet. Azaz Vučić retorikája egyre élesebb, mégis, a tömegtiltakozások folytán reszkethet a hatalmáért – mutat rá kommentárjában Tobias Zick, aki Délkelet-Európára szakosodott a Süddeutsche Zeitung külpolitikai rovatában.

Az államfő hangvétele a populistáké és az autokratáké. A szemében az ellenség főként nyugaton van, mégis azt hangoztatja, hogy be akar lépni az EU-ba, aminek ugyanakkor megvan a maga logikája. A legfontosabb kereskedelmi partnerek ugyanis az Unióban találhatóak és főként a német cégek a hirdetéseken keresztül finanszírozzák a politikus propaganda gépezetét.

Ráadásul az elnök biztonságban érezheti magát, nem kell különösebben tartania Brüsszeltől. A Bizottság, de Amerika is meglehetősen visszafogott, noha bizonyítottnak lehet venni a választási csalásokat. De egyébként is csak korlátozottan tudnának nyomást gyakorolni rá. Olyan kliensrendszert hozott létre, hogy a közszférában tőle függ minden állás, valamint a választási támogatás.

A jelek szerint a stabilokrácia még sokáig fennmarad. A levét azok isszák meg, akik ezrével vonulnak az utcára demokráciát követelve, még akkor is, ha az EU részéről igencsak megcsappant a támogatottságuk. 


Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=16111

Dinasztia az üdvözülés útján

 Dinasztia az üdvözülés útján

2024. jan. 29. 21:30 

Nem tudom értelmezni ezt az egész színjátékot! Remélem, van (vagy lesz) olyan tudós, aki hajlandó lesz mindezt kielemezni. Sajnos még abban sem vagyok biztos, hogy milyen profilú „szaki” segítségét kellene igénybe venni: Elég ha a szociológia és a pszichológia tudora, esetleg elkelne-e filozófus, valamint pszichiáter szakvéleménye is?

Számomra három óriási probléma van:

1) Ha jól ismerem Szerbia Alkotmányát, abban egyértelműen le van írva, ez az (alig) állam világi jellegű, vagyis bármilyen közképviseletnek (és tevékenységének) megáldása alkotmányellenes!

2) Olvasom a köszönetnyilvánítást: Külön köszönet msgr. Fazekas Ferenc püspök úrnak, Harangozó László püspök úrnak és Dolinszky Gábor püspökhelyettesnek az inspiráló szavakért és hitünk megerősítéséért. Valamit nem értek mindebből! Ha jól tudom, a vajdasági magyar nemzeti közösségünk tagjai között vannak még olyanok is, akik „kisegyházak” hívői, de számos egyén a zsidó, az iszlám, valamely indiai istenhívő vallás szerint gyakorolja hitét, de nem feledkezhetünk mag azokról sem akik valamely ősi hitre esküsznek, de beszélni kell még az ateistákról is. Ezek szerint, habár még az is lehet, ők is a VMSZ-re szavaztak, ezzel a tettel kiátkozták őket a vajdasági magyarok közösségéből?

3) Az egészet olvasva nem tudom azt sem megállapítani, hogy a VMSZ használta fel propagandaként az említett három egyházat, netán ezek az említett egyházfők eszközként a pártot és annak képviseletét, hogy minél jobb pozícióba kerüljenek anyagi, valamint más érdekeik érvényesítésében! De bármelyik a valóság, rendelkeznek-e ezek a „mezei” főpásztorok a legfelsőbb elöljárójuk (csak a katolikusoknál mondom ki: a pápa) beleegyezésével és jóváhagyásával?

A végére hagytam a legérdekesebbet. Ha már a VMSZ „sikeresen összebújt” a három legtöbb vajdasági magyar hívővel rendelkező egyházzal, az az áldás érvényes-e a közeljövőre? Más szóval megkapta-e a párt a dinasztia továbbél(tet)éséhez is a jóváhagyást? Ha igen, akkor nem csak a jelenlegi VMSZ tagoknak és vezetőknek, hanem másnak is igencsak szégyellnie kell magát!

(Név és cím a szerkesztőségben)

https://szmsz.press/2024/01/29/dinasztia-az-udvozules-utjan/

EU-illetékes: Újabb ukrán vétó esetén sincsenek tervek Magyarország megbüntetésére

A Szabad Európa honlapja

2024. január 30.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Brüsszeli források cáfolják az Orbán Viktor megbüntetéséről szóló sajtóhíreket
Valóban készült egy tényszerű háttéranyag az EU-tanács főtitkárságán a magyar gazdaság kilátásairól, de az az FT cikkének állításával szemben semmiféle tervet nem vázol fel az Orbán-kormánnyal szemben – közölte névteleséget kérve egy magas rangú brüsszeli tisztségviselő. Majd leszögezte: „Egyértelműen ártó szándék állhat a kiszivárogtatás mögött. Senkinek nincs esze ágában sem játszadozni a magyarok sorsával”.

Kijev támogatásáról egyeztetett a magyar és az ukrán külügyminiszter az EU-csúcs előtt
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi államfői hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal tárgyalt hétfőn Ungváron az Európai Unió e heti csúcstalálkozója előtt, amelynek célja a magyar kormány által eddig elutasított ukrán támogatási csomag jóváhagyása.

Rákosrendezőből Rákos-Dubaj? – ezermilliárdokból kifényesített rozsdaövezet
Végérvényesen megváltozhat Budapest, ha valóban megépül a maxi-Dubajként elhíresült városrész Rákosrendezőn. A kormány arab befektetőkkel újítaná meg ezt a városligetnyi területet. De kell-e Budapestnek Normafa magasságú felhőkarcoló? Vonzóbbá teszi-e a várost egy ilyen negyed, és megállíthatja-e a kivándorlást az agglomerációba? A Szabadon riportjában Benyó Rita erre is keresi a választ, de azt is megmutatjuk, hogy milyen város lehet Budapestből húsz-harminc év múlva. Hol van szükség felhőkarcolókra, hol műemléki épületekre és hol parkokra? Mitől lehet Budapest vonzó város a benne élőknek és a turistáknak egyaránt?

Körmend, ahol a kosárlabda a helyi választásokba is beleszól
A Vas megyei Körmenden tízezren laknak csupán, de a város kosárlabdacsapata több mint negyven éve az élvonalban játszik. 1987-ben első vidékiként megnyerték az országos bajnokságot. A bajnokcsapat tagjai ma is népszerűek, közülük ketten most a helyi politikában szerepelnek. Bebes István (Fidesz) 22 éve polgármester Körmenden, a bajnokcsapat játékosa volt, kihívója, Patonay Imre a volt edző. Közben a Fidesz helyi fiataljai szembefordultak Bebessel, ami fokozza a bizonytalanságot.

A független ukrán sajtó fojtogatása nem tesz jót Zelenszkij Nyugat-barát törekvéseinek
Súlyos kérdéseket vet fel a sajtószabadsággal kapcsolatban a független, oknyomozó hírügynökségek elleni nyomásgyakorlás Ukrajnában. Ezen drámai fejlemények alááshatják Kijev azon törekvését, hogy meggyőzze a Nyugatot a demokratikus normák iránti elkötelezettségéről, és megszerezze a szükséges és egyre sürgetőbb pénzügyi és katonai támogatást.

Meloni bemutatja: terv a migráció megfékezésére az Olaszország–Afrika-csúcson
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn megnyitotta az afrikai vezetők csúcstalálkozóját, amelynek célja a földrészt érintő olasz fejlesztési terv bemutatása. Rómában azt remélik, hogy ez megfékezi a migrációt, diverzifikálja az energiaforrásokat, és új kapcsolathoz vezet Európa és Afrika között.
 
Amit még tudni érdemes
Nehéz az orosz fűtőelemektől búcsút venni (Telex)
A természetes nyersanyagtartalékok terén már nem, azonban urándúsításban és nukleárisfűtőanyag-gyártásban Oroszország még mindig a legmeghatározóbb szereplő a globális piacon, és ezt a státuszát az ukrajnai háború sem tudta megingatni.

Megegyezett Lázár és Karácsony, érvényes marad a Budapest-bérlet a MÁV és a Volán járatain (24.hu)
A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org