2023. december 30., szombat

A fasizmus tagadása rosszabb magától a fasizmustól is. Út a semmibe.
A médiasötétség a hatalomnak világosság.
A nép felül az olcsó dolgoknak. Amíg ők a drágákon ülnek.
A vásárlói kosár tele van. Ürességgel, haraggal és – propagandával.
Eljátszották még a bizalmatlanságunkat is.
Először totális választatási rendetlenséget csinálnak, aztán látszólag a közrendet védik.
Ne menjetek az intézményekbe. Egyébként sem végzik a munkájukat.
Népünk többsége nem akar kockáztatni: kedvesebb neki a biztos tönkremenés a bizonytalan jobbulásnál.

Zoran R. Tomić                              

Az európai intézményekhez fordultak a tiltakozó egyetemisták

 Az európai intézményekhez fordultak a tiltakozó egyetemisták

 Az európai intézményekhez fordultak a tiltakozó egyetemisták (Fotó: Vesna Lalić/Nova.rs)

2023. dec. 29. 18:55 

Jelenleg is folyamatban van Belgrádban a választási csalás miatt tiltakozó egyetemi hallgatók huszonnégy órás tiltakozása, melynek során a főváros közutait zárták le.

A hallgatóknak Božo Prelević ügyvéd tartott tanfolyamot a helyszínen „Mit tegyünk, ha őrizetbe vesznek minket” címmel.

– Tudnotok kell, hogy ti vagytok ennek a nemzetnek a jövője. Nem azért vagytok itt, mert az ellenzéket vagy a hatalmi pártokat támogatjátok, hanem azért, mert az alapvető jogaitokat akarjátok megvédeni – magyarázta nekik Prelević.

Az egyetemi hallgatókból és fiatal aktivistákból álló Borba (Harc) nevű nem formális csoport, amely már mintegy két hete szervez tüntetéseket a választások megsemmisítését, a választói névjegyzék megnyitását és rendszerezését követelve, levelet írt az európai intézményeknek és más nemzetközi szervezeteknek, amelyekben tiltakozásuk okairól tájékoztatják őket, valamint követeléseikről, amelyeket a hazai intézmények mellett a nemzetközi testületekhez is eljuttattak.

A Borba emlékeztet, hogy a választási szabálytalanságokról számos hazai és nemzetközi megfigyelői misszió számolt be, valamint arra a tényre is, hogy a december 17-ei választásokat nem fair és tisztességes körülmények között rendezték meg. A fiatalok tájékoztatták az európai és más nemzetközi intézményeket a letartóztatásokról, a megfélemlítésekről, a megbélyegzésekről, a biometrikus adatokkal történt visszaélésekről, illetve a Belgrád utcáin a fiatalok és egyetemi hallgatók ellen elkövetett rendőri brutalitásról.

A Borba csoportosulás azt követeli az uniós intézményektől, hogy ne ismerjék el a parlamenti, tartományi és helyhatósági választások legitimitását. Ugyanakkor sürgetik, hogy az EBESZ, az Európa Tanács és az Európai Unió más intézményeinek felügyelete alatt vizsgálják ki a választási szabálytalanságokat annak érdekében, hogy ezzel megteremtsék a feltételeit, hogy a jövőben tisztességes és legitim választásokat rendezhessenek.

A fiatalok egyebek közt az Államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium épülete előtt, a Knez Miloš és a Birčanin utcák kereszteződésében blokkolják a forgalmat.

https://szmsz.press/2023/12/29/az-europai-intezmenyekhez-fordultak-a-tiltakozo-egyetemistak/

2023. december 29., péntek

Az égvilágon semmi nem örök – pláne a kolduspénzből élő VMSZ!

Mikor ébred fel a vajdasági magyarok lelkiismerete? 

Milošević rossz múlt, de Vučić a lehető legrosszabb jelen.
Danas napilap A tisztségviselők fóruma Pacséron (Facebook, Pásztor Bálint)

II. Pásztor (Bálint), a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke december 28-ra Pacsérra rendelte a párt „csaknem 300” tisztségviselőjét. Hogy ezek pontosan kik lehetnek, milyen rendű és rangú pártkatonák, a Szabad Magyar Szó független portálon[1] és a párt honlapján[2] közölt hírből nem derül ki.

A VMSZ Alapszabálya 22. szakasza[3] említi először a „tisztségviselők” fogalmat, amikor meghatározza a Közgyűlés, vagyis a párt „legfőbb szervének” összetételét, amit a Tanács tagjai, 275 helyi szervezeti küldött és az Alapszabály által meghatározott tisztségviselők alkotnak”.
Az utóbbiakat az Alapszabály 24. cikkének[4] d) pontja[5] nevezi meg, amelyik a „tisztségviselők” alatt „az egyes helyi önkormányzatokban legmagasabb önkormányzati tisztséget betöltő tisztségviselőket” érti. Ezek pedig „a községi elnök/polgármester, ennek hiányában a képviselő-testületi elnök, ennek hiányában a községi elnökhelyettes/alpolgármester, ennek hiányában a képviselő-testületi alelnök”.
A Kispásztor a pacséri dzsemborira invitált tehát a pártból mindenkit, aki a pártkönyvecske alapján valamilyen tisztséget is betölt, hasznot évez.

– A „tisztségviselők fóruma” Pacséron értékelte az idei évi teljesítményt és megfogalmazták a feladatokat az előttük álló időszakra vonatkozóan – írja Facebook-bejegyzésében a junior Pásztor, közli az idézett portál[6].
Az értékelést illetően – nagy általánosságban és a párt megbízott vezetője szerint – annyit lehet megtudni, hogy „a VMSZ az elmúlt évtizedek legnehezebb időszakában talpon maradt, a közösség tagjai támogatásának köszönhetően politikailag megerősödött és a szerbiai, meg a vajdasági politikai szintér megkerülhetetlen tényezője továbbra is”[7].
A feladatokat illetően a bejegyzésből csak az derül ki, hogy „2024-ben a választási program megvalósításán dolgoznak majd, de a pártra vár a tisztújító közgyűlés is”[8].
– Méltó módon megünnepeljük majd a párt 30. születésnapját is és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az önkormányzati választásokon tovább erősödjünk, hiszen a bizalomért minden nap meg kell dolgozni. Munkatársaimmal, segítőinkkel továbbra is egységesen és kitartóan fogunk ezen célok elérése érdekében dolgozni, hiszen a VMSZ örök!”[9] – közli a portál II. Pásztor közösségi bejegyzését idézve.

Milyen értékelés ez? Semmitmondó, semmire nem való! Hetvenkedés? Fenyegetés?
A Kispásztor zavaros mondataiból nem derül ki sem a VMSZ 2023. évi teljesítményének az értékelése és nem látszanak a jövőre vonatkozó feladatok se! Vagy azok csak belső, esetleg bizalmas (párt)használatra készültek?
A „tisztségviselők fóruma” kifejezést a VMSZ Alapszabály nem is ismeri, a gyülekezet tehát semmilyen értékelést, de feladatokat sem fogadhatott el.
Arról lehet itt szó, hogy a párt elnöki tisztségére törekvő személy, tudjuk, ki, mondott valamit az egybegyűlteknek. Ezért bizony kár volt – nem kevés költséggel – annyi embert Pacsérra csődíteni és traktálni!

A VMSZ a december 17-ie választásokon – amelyen egyedüli magyar előjelű pártként, vagyis választási lehetőség nélkül szerepelt – bizony nem hozta az általuk várt eredményt!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a minisztereinek teljes anyagi-szakmai támogatása és propagandája, valamint a vajdasági magyar médiatér feletti uralma mellett, a VMSZ a tartományi választásokon 63 544 szavazatot szerzett (a szavazatok 6,47 százalékát)[10], ami 11.674 szavazattal, illetve 2,8 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban (75,218, illetve 9,27%)!
Ezeket a szavazatokat is – mint utóbb kitűnt, de még nem teljes mértékben – a választópolgárok mobilapplikáció segítségével való „listázásával”, „párhuzamos névjegyzékek használatával”, „a szavazok ellenőrzésével, hogy „elmentek-e szavazni” és az emberek „folyamatosan hívogatásával”[11], zaklatásával, nyomásgyakorlással érték el. A magyarok legtöbbje nem a VMSZ iránti bizalma, hanem a nemzeti hovatartozás és a zsarolás alapján szavazott!
Vajdaságban „több százan ’szavaztak” a VMSZ-re olyan községekben is, ahol nincsen, vagy alig van magyar”[12].
Egyelőre csak Zenta községből vannak „megbízható információk”, amelyek szerint „a VMSZ pénzért és tűzifáért vásárolt szavazatokat”[13], de vajon csak ott?

Az információkból az derül ki, hogy a VMSZ a szavazatokhoz – a Szerb Haladó Párthoz (SNS) hasonlóan – nem tisztességes módon jutott. A párt vezetői számára nem a választók akarata volt fontos, hanem a minden áron való hatalomban maradás!
Ehhez még hozzátartozik, hogy a trónkövető Junior az apja, I. Pásztor (István) – közösségromboló, több tekintetben is megalázó, káros, önkényuralmi – politikáját kívánja folytatni, ízléstelen és hatásvadász pátosszal reklámozva, hogy minden tekintetben megfeleljen „az ő nagy elvárásainak”[14], hogy itt semmi változás ne legyen!

Ehhez tartozik még II. Pásztor elvtárs bejelentése is, miszerint „folytatni szeretnék az együttműködést”[15], „készül a koalíciós szerződés az SNS-el”. Eközben a demokratikus Szerbia Belgrádban tizenegy napja folyamatosan tiltakozik, több ellenzéki vezető éhségsztrájkot folytat, tiltakoznak az egyetemi hallgatók, többen vizsgálati fogságban vannak… A ProGlas [Kiáltvány] nevű ellenzéki polgári kezdeményezés december 30-án 12 órakor „össznépi gyűlést tervez Belgrádban”[16]. A Kispásztor ezzel is megmutatta politikai aljasságát és a magyar közösség képviseletére való alkalmatlanságát!

Ilyen erkölcsi bizonyítvánnyal a VMSZ semmilyen szinten nem jogosult a délvidéki/vajdasági magyar közösség érdekképviseletére! Az egész ország forrong, lázad a választási szemfényvesztés miatt. A magyarok kimaradnak a demokráciáért folyó küzdelemből?
Milyen tudománnyal (is) foglalkozó ember a doktori titulusát sznobként hangoztató Pásztor Bálint, ha nem tudja, pedig már Hérakleitosz megmondta: az égvilágon semmi nem örök, mert minden szüntelen és örökös mozgásban van („panta rhei”)! A VMSZ se lesz örök! (A párt portálján[17] – helyesen – le is maradt a vicceskedő üzenet.)
A kiút a hosszú ideje tartó erkölcsi válságból csakis a VMSZ jelenlegi teljes vezetőségének a menesztése és az új vezetőség által egy új nemzeti közösségi politika megfogalmazása lehet! Minél előbb kerül erre sor, annál kisebb áldozattal jár!

BOZÓKI Antal
__________
[1] Pásztor Bálint: A VMSZ örök! https://szmsz.press/2023/12/29/pasztor-balint-a-vmsz-orok/, 2023. december 29. 8:46
[2] Dr. Pásztor Bálint: Ki, ha nem a VMSZ? https://www.vmsz.org.rs/hirek/sajtofigyelo/dr-pasztor-balint-ki-ha-nem-vmsz, , 2023. december 29. 9:02
[3] A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/dokumentum/alapszabaly
[4] Uo.
[5] Uo.
[6] Lásd az 1-es alatti jegyzetben.
[7] Uo.
[8] Uo.
[9] Uo.
[10] Покрајинска изборна комисија [Tartományi Választási Bizottság]. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!]. https://pik.skupstinavojvodine.gov.rs/Rezultati
[11] Bővebben lásd a CSALTAK, LOPTAK, VÁLASZTOTTAK! című írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16037, 2023. december 24.
[12] Csonka Áron: Tessék ezt megmagyarázni dr. Pásztor Bálint & társak!
https://www.facebook.com/csonkaaron, 2023. december 20. 16:05.
[13] „Megbízható információk szerint a VMSZ pénzért és tűzifáért vásárolt szavazatokat Zenta községben”. https://szmsz.press/2023/12/28/megbizhato-informaciok-szerint-a-vmsz-penzert-es-tuzifaert-vasarolt-szavazatokat-zenta-kozsegben/, 2023. december 28. 14:39
[14] Pesevszki Evelyn: A vezető székében, de nem az édesapáéban. Magyar Szó, 2023. november 11. 1. és 7., és vagy https://www.magyarszo.rs/valasztasok/2023/a.298966/A-vezeto-szekeben-de-nem-az-edesapaeban,  2023. november 11. 9:30
[15] P.E.: Készül a koalíciós szerződés. https://www.magyarszo.rs/valasztasok/2023/a.301230/Keszul-a-koalicios-szerzodes, 2023. december 20. 11:59, vagy Magyar Szó, 2023. december 20. 1. és 4.
[16] Podrži proglas [Támogasd a kiáltványt]. podrska@gradjanske.org. 2023. december 27. 19:32
[17] Lásd a 2-es jegyzetben.

„Megbízható információk szerint a VMSZ pénzért és tűzifáért vásárolt szavazatokat Zenta községben”

„Megbízható információk szerint a VMSZ pénzért és tűzifáért vásárolt szavazatokat Zenta községben”

2023. dec. 28. 14:39

A Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselői a mai napon tájékoztatást nyújtottak be a Zentai Alapügyészségnek a Btk. 156. cikkelye szerinti bűncselekmények – szavazással kapcsolatos kenőpénz adása és átvétele – ügyében, közölte közösségi oldalán Szerbia Népi Mozgalmának zentai szervezete.

– Megbízható információkhoz jutottunk ugyanis azzal kapcsolatban, hogy bizonyos személyek fejenként 4000 dinár összegű kenőpénzt, valamint 1 köbméter tűzifát osztottak ki a roma lakosság és a szociális segélyben részesülők körében, elsősorban Tornyoson, Bogarason és Felsőhegyen, azzal a céllal, hogy a december 17-én megtartott országgyűlési és tartományi választáson szavazzanak a Vajdasági Magyar Szövetségre – áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy Tornyoson és Bogarason egyes személyek a Szerb Haladó Párt nevében 1000- 3000 dinár értékű pénzügyi adományokat, valamint élelmiszer- és személyi higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat osztottak szét, szavazatért cserébe.

– Az illetékes hatóságoktól elvárjuk, hogy a továbbított információk alapján állapítsák meg a tényállást és indítsanak megfelelő eljárást, tekintettel arra, hogy hivatalból üldözendő bűncselekményekről van szó – olvasható a közleményben.

https://szmsz.press/2023/12/28/megbizhato-informaciok-szerint-a-vmsz-penzert-es-tuzifaert-vasarolt-szavazatokat-zenta-kozsegben/


Narodni pokret Srbije Senta - Szerbia Népi Mozgalma Zenta ·
SAOPŠTENJE/ KÖZLEMÉNY
2023. december 28. 9:11
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02djkPXbGB1YuDn86FiqR4aRqkqauBGaUCtUqRjqTGu9aQq79dJLHFaBYjd6n3PJhil&id=100077671764289

Kérdőjelek a jövő évi magyar EU-elnökség körül

A Szabad Európa honlapja

2023. december 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elvárt semlegesség: a magyar EU-elnökség idején bizonyíthat a kormány
A soros magyar EU-elnökség idején két olyan döntés végrehajtása is időszerű lesz, amelyeket a magyar kormányfő ellenzett vagy meg is vétózott. Még nem tudni, hogy Orbán Viktor kihasználja-e a helyzetet saját politikai érdekeinek érvényesítésére, vagy biztosítja a pozíciótól elvárt semlegességet.

Nem tudni, Orbán honnan vette, hogy a 40 alattiak háromnegyedének van saját lakása
Orbán Viktor nemrégiben nagy sikerként jelentette be, hogy szerinte a negyven év alatti magyarok 75 százalékának van saját lakása. Nem látni, miből gondolta ezt, az elérhető adatok alapján ugyanis állítása irreálisnak tűnik. Az ingatlan.com vezető elemzője sem tudja, honnan vehette ezt a miniszterelnök, sőt szerinte a negyven év alattiak egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a magyar lakáspiacon.

A kormány megengedi, hogy jogellenesnek feltételezett cselekményeket jelentsünk be
Egy új jogszabály különleges védelmet ad azoknak, akik visszaélést jelentenek be. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint viszont aki nagy titkot sért meg, az megüti a bokáját. A gond egyébként nem az, hogy nem mernek bejelentést tenni az emberek, hanem az, hogy a hatóságok nem vizsgálják ki a gyanús eseteket. Ligeti szerint a hazai törvénynek megágyazó uniós szabályozás vérszegényre sikeredett, a kormány pedig a minimumot célozta meg a jogszabály hazai átültetésekor.

Visszatekintő 2023: Borsodban börtönbe mennek a szülők az iskolai hiányzások miatt – A Belügyminisztériumot nem érdekli
Bár Magyarországon a törvények elvileg mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, az igazság az, hogy valójában a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben rács mögé. Ehhez sokszor még valódi bűnt sem kell elkövetniük, elég csak egy néhány tízezres szabálysértési bírság. Tényfeltáró videónk nyomán Vadai Ágnes, a DK alelnöke írásban intézett kérdést Pintér Sándorhoz arról, hogy tényleg ezt tartja-e a legjobb megoldásnak. A belügyminisztérium válaszként csak annyit írt: cikkeket nem véleményez.
 
Amit még tudni érdemes
Érik az újabb Volán-sztrájk, van, ahol a buszvezetők már 40 százaléka egyetért a januári munkabeszüntetéssel (Népszava)

A szakszervezet 60 százalékos támogatottságnál lép.
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org