2012. október 31., szerda


Félek, hogy egy napon a technológia felülmúlja az emberek közötti kommunikálást. A világnak akkor idióta generációja lesz.
Albert Einstein

Ha a szavazás változtathatna valamit, beszüntetnék.
Ken Livingstone (1945. június 17.), angol munkáspárti politikus, London polgármestere volt 1981-1986 és 2000-2008 között

Idegpróba(?)

A tíz nappal ezelőtti újabb temerini incidens magyar főszereplőit rendkívül súlyos vádak alapján nagyon rövid idő alatt őrizetbe vették. Vizsgálati fogságukat egy hónappal meghosszabbították. Ügyükben eddig két tárgyalást tartottak. Ügyvédeik mindkét esetben éltek a fellebbezés jogával. A tanúk meghallgatása még tart. Látogatókat (kizárólag közeli családtagokat) az előre meghatározott napokon fogadhatnak. Csomagot (ruhaneműt, élelmet, tisztálkodási szereket) is bejuttathatnak a részükre.  
 
Iskolában kéne lennie, nem a börtönben

A hét vizsgálati fogságba helyezett magyar fiú közül a múlt héten egyedül csak a középiskolás Smit Tomas fogadhatott látogatót. Az ő édesanyja volt az egyetlen, akit a szülők közül beengedtek a fogdába. De ő is csak egy üvegfalon keresztül beszélgethetett a gyerekkel. Szelíd könyörgésemre is csupán annyit árult el, hogy a srác teljesen összetört. Végtelenül megviseli a bezártság és a benti élet. Ami érthető. Tomasnak az óbecsei középiskolában kéne lennie, nem pedig a börtönben...
Amikor a múlt héten náluk jártam, Zsuzsa asszony sírva mutatta a konyhában a teljesen üres, kikapcsolt hűtőszekrényt.
 – Mi nagyon szegényesen élünk. Az 58 éves mezőgazdasági technikus férjem 32 év után elveszítette az állását. Így kenyérkereső nélkül maradtunk. Hogy a baj még nagyobb legyen, időközben meg is betegedett. Szomorú, de úgy várjuk az idei telet, hogy még a tüzelőt sem vettük meg. Most a telefonunkat kapcsolták ki, mert még annyi pénz sem volt a házban, hogy a múlt havi számlát kifizessük. Tavaly télen másfél hónapon át még a villanyáramot is nélkülöznünk kellett. Képtelenek voltunk törleszteni az adósságot. Sírva könyörögtem a helyi munkaközvetítőben, hogy segítsenek nekem valamilyen munkát találni. Be is jegyezték a nevem mellé azt, hogy sürgős, mégsincs állásom mind a mai napig. Több helyre is jelentkeztem, de mindenütt elutasítottak.  Mondtam, hogy nem szociális segélyt koldulok, hanem adjanak valamilyen munkát, mert én 57 évesen is dolgozni akarok.

FOGKEFE IGEN, FOGKRÉM NEM

A másik adai fiúval, a szintén 18  éves Apatocki Flóriánnal kapcsolatban annyit sikerült megtudni, hogy az édesanyja még pénteken szerette volna meglátogatni. Ezt azonban (arra hivatkozva, hogy a fogdában a látogatás szigorúan névsor szerinti rendben történik) nem engedélyezték. Az előre elkészített ruhaneműt (vastag kabát, nadrág, pulóver) átvették tőle, az élelmet illetően viszont igencsak válogatósnak bizonyultak. Csak egy rúd szalámit fogadtak el, azt is úgy, hogy a helyszínen fel kellett szeletelni, és a 10 dekányi karikára vágott, fóliázott kolbász bejuttatását hagyták jóvá. A szappant meg a fogkefét átvették, de a fogkrémet már nem. (Ha most lenne kedvem ironizálni, akkor úgy gonoszkodhatnék, hogy a kényszerű bezárásra való, túlzsúfolt és a végtelenségig lestrapált szerbiai fegyházakat még véletlenül sem lehet összetéveszteni a svédországi luxusfogdákkal. Az itteni börtönlöttyhöz pedig nem szükséges sem szájvíz, sem fogselyem, sem fogpaszta.)
 – Már több mint egy hete nem láttam a fiamat, amit nagyon rosszul viseltem, és tegnap végre bejuthattam volna hozzá. De mégsem így történt. A látogatásra velem tartott a volt férjem is, akinél a rutinellenőrzés során egy mobiltelefonba való memóriakártyát találtak, aminek láttán azonnal dühbe gurultak az őrök. Kijelentették, hogy ezekután még engem sem engednek be, és a csomagot sem veszik át tőlünk. Akár azonnal fordulhatunk is vissza. Az idegességtől meg a sírástól rosszul lettem – mesélte az este az édesanya, Magdolna. – Utána már hiába próbálkoztunk, hiába győzködtük az őröket. Hiába hajtogattam, hogy már évekkel ezelőtt elváltunk, és mindkettőnknek külön látogatási engedélye van. Csupán abba egyeztek bele, hogy holnap újra próbálkozhatok. Kérjek rendkívüli látogatási engedélyt, s ha megkapom, bemehetek hozzá. Sajnos, az egész napunk ezzel telt el. Reggel 9 órakor elmentem itthonról és este értem haza. De most megint újra éledt bennem a remény: harmadszorra talán már sikerül meglátnom Flóri fiamat.

A FÖLDÖN ALSZIK ÉS BE-BESZÓLNAK NEKI...

Hogy a l9 éves temerini Koperec Csongort tulajdonképpen mi okból is zárták börtönbe, annak alighanem csak a magasságos ég a megmondhatója. A fiú ugyanis azon az emlékezetes estén nem is volt jelen azon a hírhedt szórakozóhelyen a verekedés ideje alatt. Mintegy fél órával a balhé kitörése előtt távozott a helyszínről a barátjával. A szülők szerint ezt akár több személy is igazolhatja.
Nándor, az édesapa:
-- El nem tudjuk képzelni, mi lehet az oka annak, hogy eddig még egyetlen olyan személyt sem idéztek be meghallgatásra, aki a gyerekünk mellett tanúskodhatna. Nem értjük, mi az oka ennek az időhúzásnak. Előbb-utóbb úgy is be fog bizonyosodni, hogy Csongor egyáltalán nem vett részt a szerb fiatalokkal való összetűzésben. Mert ott sem volt abban az időben. Mint ahogyan akkor sem volt a magyar fiúk társaságában, amikor azokat hazafelé menet üldözőbe vették, és valóságos közelharcot vívtak velük végig az  utcában.  
-- Ma először látogathattam meg a tíz nappal ezelőtt letartóztatott öcsémet – mondja Koperec Dániel. – Fél órán át beszélgethettünk. Azt hittem, hogy majd kötelezően szerb nyelven kell értekeznünk, de nem. Szerencsére az anyanyelvünkön kommunikálhattunk. Úgy láttam, hogy elég jó színben van a srác. Idegileg, lelkileg is tűrhetően viseli a történteket. Vagy csak előttem próbálta tartani magát. Az is meglehet. Azt mesélte, hogy így, egy hét után már kezdik befogadni a cellatársai. Persze azért még be-beszólogatnak neki. Kilencen vannak a börtönszobában. Hárman a padlón alszanak. Természetesen, újoncként, neki sem jutott ágy. Váltásruhát már a múlt héten sikerült bejuttatnunk neki. De most is vittem néhány holmit. Papucsot kért.

„KENYERET MEG ALMÁT!”

Tegnap az óbecsei Karpinszki Györgynek is sikerült találkoznia a fiával. Kissé hosszú volt ugyan a várakozás (fél 10-től délután 4 óráig), de mindenképpen megérte. Az édesapa nyilatkozata szerint nincsen tudomása arról, hogy őrizetbe vétele óta bármikor fizikailag bántalmazták volna a 21 éves Kornélt.
Kérdésemre, hogy mit vitt a gyereknek, azt válaszolta, hogy: kenyeret meg almát. Pontosabban, csomagolt a felesége rántott húst is, azt viszont kénytelen volt hazavinni. Azt nem vették át. Az utasítás úgy szólt, hogy még otthon össze kellett volna vagdalni apróra, fel kellett volna kockázni, és úgy küldeni be. Akkor esetleg ehetett volna belőle Kornél. A toalettpapírt sem engedélyezték, mondván, hogy azt meg lehet a kantinban is vásárolni. A szigorú ellenőrzésen csak a mosdószappan juthatott/csúszhatott át. (Ezen logika mentén: ilyesféle tisztálkodási szer nem kapható a kantinban???)
– A látogatás után úgy döntöttem, az lesz a legokosabb, ha már holnap reggel küldök neki pénzt, hogy legalább a legszükségesebb dolgokat megvehesse magának az ottani kantinban. Sokat nem tudunk küldeni, mert a családban egyedül csak én vagyok munkaviszonyban. A helybeli mezőgazdasági kombinátban dolgozom. A fizetéssel meg nem igen lehet dicsekedni. Épp most faragtak le belőle. Minimálbéren vagyok. Eddig 21 ezer dinárt volt, legutóbb viszont már csak 18 ezer dinárt kaptam kézhez. Van egy hízósertésünk, amit most a télen akartunk levágni. De nagyon úgy néz ki, hogy ezt a disznót már nem mi fogjuk megenni. Hanem a jó szomszéd. Mondta, hogy ő megveszi.  Kénytelenek leszünk eladni. Hogy az árából fizetni tudjuk az ügyvédet. Úgy értesültünk, hogy pénteken lesz a harmadik tárgyalás. Kell a pénz.

A temerini Orosz család csütörtökön fogja látni a két letartóztatott fiát, Attilát és Róbertet. Az óbecsei Kovács Norbertet viszont (tudomásom szerint) senki sem látogatja.

Szabó Angéla

Október 31.


Az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapjának) napja (Dan Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija / Dan UNICEF-a / UNICEF Day)


Az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF napjának megünnepléséről 1950-ben, Maurice Pate (1894–1965), az Alap első főigazgatójának mandátuma idején döntöttek.
Az UNICEF gondolatát Herbert Hoover volt amerikai elnök vetette fel 1946 nyarán egy rádióbeszédében, amelyben főleg az európai gyermekek rettenetes szenvedéseire és riasztó helyzetére hívta fel a figyelmet: ezeknek a gyermekeknek a világháború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. 
A United Nations International Children’s Emergency Fund-ot (az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Szükségalapja) az ENSZ Közgyűlése 1946. december 11-én – az első ülésszakán – ideiglenes jelleggel hozta létre, majd 1953. október 6-án rövidítették a nevét United Nations Children’s Fund-ra (az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja), egyben az ENSZ állandó segédszervévé tették, de máig is az eredeti betűszaváról ismerik.
Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása, az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Elősegíti a helyi közösségek fejlesztését, erősítését, hangsúlyt fektet a lányok oktatására. Arra törekszik, hogy a Gyermekjogi Egyezményben foglaltak etikai normává váljanak az élet minden területén.

 

Október utolsó munkanapja   
Takarékossági Világnap (Svetski dan štednje / World Thrift Day)

A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket, ahol Európa, Ázsia és Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei eszmecserét folytattak a pénzintézetek működésének jellemző tapasztalatairól, céljairól és terveiről, valamint azokról a hatósági és takarékpénztári feladatokról, amelyek a betétesek érdekeinek és jogainak fokozottabb védelmét szolgálják.
Ez a maga nemében első nemzetközi szakmai tanácskozás végül azzal a felhívással fordult a világ takarékpénztáraihoz, hogy október utolsó munkanapját a Takarékosság Világnapjaként ünnepeljék minden évben. Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank 1964-ben csatlakozott a felhívásához. Azóta Magyarországon is ünneplik ezt a napot. Ekkor kezdődik a takarékossági hét is.
A Takarékbankok Világszervezetének (World Savings Banks Institute, WSBI) jelenleg 92 országban 109 tagszervezete van. Legfőbb célja a tagok képviselete a nemzetközi szervezeteknél, mint a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Unió. 


A reformáció emléknapja (Dan reformacije / Reformation Day)
1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára Luther Márton német ágostonrendi szerzetes a téziseit, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Nézetei, hosszas harcok árán, utat törtek és az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a nála radikálisabb, Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.
 Hallowe’en (Kelta „újév”, „Mindenszent estéje”) (Keltska nova godina / Veče svih svetaca / Celtic New Year )

Kelta „újév”, vagyis a napszezon végének ünneplése, a sötétség és a hideg kezdete.
Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a halloween („minden szent estéje”).
 

2012. október 30., kedd

Reggel, amikor felkelek, először megmosom a fogam és megélezem a nyelvem. 
Dorothy Parker (1893 –1967), amerikai költő, prózaíró, kritikus és szatíraíró

2012. október 29., hétfő

Az MNT tisztázta a félreértéseket Újvidékkel

Korhecz Tamás és Erdély Lenke találkozott a városvezetés képviselőivel

Ma, Újvidéken az újvidéki Városi Képviselő Testület elnökének kabinetjében megbeszélést folytatott dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke és Erdély Lenke az MNT tagja, az újvidéki Városi Képviselő Testület képviselője Újvidék Város vezetésével, amelyet Dr. Siniša Sević, a VKT elnöke és Dr. Đorđe Petrović, a Káderbizottság elnöke képviselt.
A megbeszélésen sikerült tisztázni azokat a félreértéseket, amelyek eddig nehezítették az MNT és Újvidék Város együttműködését. Megállapodtak abban, hogy a VKT ülésen megszületett döntéseket - amelyek az MNT egyetértése és véleményezése nélkül születettek - módosítják, annak érdekében, hogy ne legyen szükség bírósági jogérvényesítésre. A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy a VKT novemberi ülésén újratárgyalja a magyarul is oktató iskolák iskolaszékeinek valamint a 3 újvidéki kiemelt jelentőségű magyar kulturális intézmény igazgató bizottságaival kapcsolatos felmentéseket és kinevezéseket. Ezek az Újvidéki Színház, a Levéltár és a Városi Múzeum.
A megbeszélésen az is elhangzott, hogy Újvidék Város rövid határidőn belül hajlandó módosítani a felsorolt 3 intézmény alapító okiratát, hogy azokat a vajdasági magyarság számára kiemelt jelentőségű kulturális intézményekké nyilvánítsák és az alapító okiratokba az MNT jogosítványai is bekerüljenek.
A felek egyetértettek abban, hogy nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció, amelyre a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni valamint megállapították, hogy az MNT jogosítványainak érvényesítése nem pártpolitikai kérdés és azok tiszteletben tartása közös érdek - olvasható az MNT Közigazgatási Hivatalának sajtószolgálata által ma kiadott közleményben.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14319/Az-MNT-tisztazta-a-felreerteseket-Ujvidekkel.html, 2012. október 29. [20:10]

Magyarázatot várnak Szerbiától

„A jobbikos képviselők az események alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik, s a jövőben is mindent megtesznek, hogy a magyar állam kiálljon a meghurcolt délvidéki honfitársainkért.”

A magyar országgyűlés Emberi jogi bizottsága október 29-én Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György kezdeményezésére napirendre vette a legutóbbi, délvidéki magyar fiatalok elleni jogsértések ügyét (részletek itt és itt olvashatók). A döntés alapján teljes körű tájékoztatást kér a bizottság a Külügyminisztériumtól, azután dönt további lépésekről.
A 21 tagú bizottság délelőtt fél 10-kor 8, azaz nyolc fővel kezdte meg munkáját. Gaudi-Nagy, Zagyva és Kulcsár Gergely (Jobbik) mellett Varga László (KDNP) és Wittner Mária (Fidesz) támogatta a jobbikos kezdeményezés napirendre vételét, utóbbi egy képviselőtársa helyett is igennel szavazott (jellemző módon a kormánypárti képviselők egy része rendszeresen szabotálja a bizottsági üléseket, de a bizottsági tagságért járó díjazást minden esetben felveszik). Nem támogatta a délvidéki jogsértések tárgyalását Lukács Tamás (KDNP) bizottsági elnök és Gulyás Gergely (Fidesz) bizottsági alelnök sem, ráadásul egy-egy képviselőtársuk nevében is megpróbálták meggátolni, hogy a Délvidéken folyamatosan tapasztalható szerb önkény legújabb kicsúcsosodását a magyar Országgyűlés Emberi jogi bizottsági napirendre vegye. Berényi László, a Fidesz cigány partnerszervezete, a Lungo Drom képviselője is nemmel szavazott.

Zagyva György Gyula

Először Zagyva György ismertette a történteket utalva egy újabb temerini koncepciós per veszélyére, majd Gaudi-Nagy Tamás határozott véleményének adott hangot, miszerint szükségesnek tart egy bizottsági közlemény kiadását, azonnali tájékoztatás kérést a szerb belügytől és az ottani országgyűlés emberi jogi bizottságának bevonását az ügy kivizsgálásába, illetve bizottsági delegáció kiküldést az ügy kivizsgálására. A Jobbik frakció jogvédő képviselője az Európai Emberi Jogi Konvencióban foglalt jogok, különösen a hátrányos megkülönböztetés tilalma és védelemhez fűződő jogok súlyos megsértésének nevezte a történteket.
Az LMP-s bizottsági alelnök Szabó Tímea nagyon fontos és támogatandó kezdeményezésnek nevezte Gaudiék beadványának tárgyalását és egyben köszönetét fejezte ki a jobbikos képviselőknek, hogy a bizottság elé hozták ezt az ügyet.
Gaudiék azonnali lépéseket sürgettek, amit a végül az időközben megérkezett fideszes képviselők és Lendvai Ildikó szavazatával elvetették. Lukács Tamás javaslatára végül csak annyi történt, hogy a Külügyminisztérium megkeresésére kerül sor annak érdekében, hogy adjon haladéktalanul tájékoztatást az ügyről, és ez alapján tesz további lépéseket a bizottság.
A körülményekhez képest már az is jelentős eredmény, hogy az ügyet sikerült napirendre vetetni, kivizsgálást kezdeményezni és ezzel üzenni a szerb hatóságoknak is: ne merjenek újabb temerini ügyet konstruálni a délvidéki magyarság megfélemlítése érdekében. A jobbikos képviselők az események alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik, s a jövőben is mindent megtesznek, hogy a magyar állam kiálljon a meghurcolt délvidéki honfitársainkért.
(Szent Korona Rádió)
http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2012_10_29_magyarazatot-varunk-szerbiatol, Mon, 2012/10/29 - 17:49


Elítéli a szentendrei szerb műemlékek megrongálását az Emberi Erőforrások Minisztériuma


Elítéli a szentendrei szerb műemlékek megrongálását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
A minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a magyarországi nemzetiségek az ország fontos alkotórészei. „Az ellenük irányuló, vélt vagy valós történelmi sérelmekre utaló támadások nem szolgálják a megbékélést, így Magyarország megerősödését sem” – olvasható a közleményben.
Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken közölte az MTI-vel: csütörtökön kaptak bejelentést arról, hogy a szentendrei Alkotmány utcában lévő szerb templom falára ismeretlenek feliratokat fújtak, mintegy 30 ezer forintos kárt okozva.
Pénteken újabb rongálásról értesült a rendőrség. Ismeretlen elkövetők a Dumtsa Jenő utcában egy emléktáblát is összefirkáltak. Az Emmi közleményéből kiderül, hogy a szentendrei szerb műemlékek felújítását az államtitkárság az idén anyagilag támogatta. „A műemlékeket megrongálók a magyarországi kulturális örökség értékeit pusztították” – állapítja meg a közlemény. Az államtitkárság szerint a rongálás megdöbbentő, hiszen a szentendrei szerb közösség és a helyi magyar lakosság évszázadok óta békében él egymás mellett. (MTI)

http://www.vajma.info/cikk/magyarorszag/12634/Eliteli-a-szentendrei-szerb-muemlekek-megrongalasat-az-Emberi-Eroforrasok-Miniszteriuma.html, 2012. október 27. [21:55]Nacionalizam buja u Mađarskoj


Nabujali mađarski nacionalizam u matičnoj državi stavlja na ispit odnose sa susedima. Orban pretenduje na ulogu ujedinitelja mađarskih zemalja


SLUČAJNO ili ne, tek poslednjih godina često se dešava da kada političari zadovoljno zaključe da u Vojvodini opada broj incidenata na nacionalnoj osnovi, incidenti buknu. I gotovo po pravilu, sa njima se u vezu dovodi Omladinski pokret 64 županije. Posle Temerina, opet Temerin. Zatišje je trajalo godinu dana, koliko je proteklo od incidenta prošlog septembra, kada su mađarski đaci u ovom bačkom mestu surovo pretukli nekoliko učenika srpske nacionalnosti.
Pre nekoliko dana 15 mađarskih mladića pretuklo je dvojicu meštana jer su govorili srpski. U oba slučaja govori se o uticaju Pokreta 64 županije na međunacionalne odnose u Vojvodini. Organizacija koja je zbog ekstremizma zabranjena u Srbiji, ali je uredno registrovana u Mađarskoj i još nekim zemljama Evropske unije, u svom programu zalaže se za ukidanje Trijanonskog sporazuma iz 1920. kojim su definisane današnje mađarske granice. Oni žele da objedine sve 64 županije nekadašnje velike Mađarske.
Poseban akcenat stavljen je na Vojvodinu, koja je u njihovom rečniku "Južna Mađarska." Pokret se, istina, ogradio od nedavnog incidenta u Temerinu u kojem je grupa od 15 mađarskih mladića uz fašističke pozdrave pretukla dvojicu mladića što su govorili srpski. Sledbenici Lasla Torockaija kojem je u više navrata prethodnih godina zabranjen ulazak u Srbiju, tvrde da izazivači ekscesa nisu njihovi članovi. I ako nemaju članske karte "64 županije", dosadašnja istraga pokazuje da su neki od petnaestorice osumnjičenih u mnogim stvarima slede "filozofiju" pokreta.

ZAHTEV ZA NIKOLIĆASVAKAKO najbrutalniji incident na međunacionalnoj osnovi dogodio se 2004, takođe u Temerinu. Tada su petorica mladih Mađara zverski pretukli Novosađanina Zorana Petrovića (37), ostavivši ga na pijaci onesvešćenog i nagog sa džakom na glavi, štapom u anusu i tragovima urina na telu. Napadači su osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora što politički predstavnici Mađara u Vojvodini smatraju drakonskom kaznom.Takvo mišljenje ima i zvanična Budimpešta. Predsedniku Borisu Tadiću je u više navrata sugerisano da se založi za smanjenje kazne. Isti zahtev, saznajemo, očekuje i predsednika Tomislava Nikolića prilikom prve zvanične posete Mađarskoj, polovinom narednog meseca.

Tokom batinanja, jedan od nasilnika uzvikivao je "Ovo je Mađarska!" U stanu jednog osumnjičenog pronađeni su oružje i municija i plakat zabranjenog skupa u "EMI tabor" koji je letos trebalo da se održi u Kanjiži. Pokret 64 županije ima nekoliko ispostava u Vojvodini, u mestima sa većinskim mađarskim življem - u Bečeju, Novom Bečeju, Čoki, Bačkom Petrovom Selu, Subotici, Kanjiži, Zrenjaninu, Bačkom Petrovom Selu, Adi, Senti...
Balint Pastor, visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara i narodni poslanik kaže da njegova stranka osuđuje aktivnosti Pokreta 64 županije.
- Osuđujemo i sve incidente na nacionalnoj osnovi bez obzira na to da li su sa mađarski, srpskim ili nekim drugim nacionalnim predznakom - kaže Pastor, ali uporedo ističe i da policija poslednjih godina sve ozbiljnije prilazi rešavanju takvih incidenata. On, međutim, zamera medijima u Srbiji da "na velika zvona" objavljuju informacije o incidentima u kojima su žrtve Srbi, a mnogo su "tiši" kada Srbi napadnu Mađare.
Akademik Vasilije Krestić kaže za "Novosti" da velikomađarska ideja, zapravo, postoji čitavo vreme.Probudila se u 19. veku, u vreme revolucije sa Lajošem Košutom, kada narodnostima nije bilo dozvoljeno da se identifikuju kao nacije nego su svi morali biti Mađari.
- Želja je ujediniti naciju od Karpata do Jadrana. Zbog toga je i došlo do rata između Srbije i Mađarske - kaže nam Krestić.
- Taj pokret je ništa drugo nego oživljavanje ideje "velike Mađarske". Imaju isključivo šovinističke težnje, koriste se problemima u našoj zemlji ne bi li se domogli teritorije. Pokušavaju da se oglase i u Rumuniji, i davanje dvojnih državljanstava samo je deo priče. Kada se za Vojvodinu kaže "Delvidek", što znači - južni kraj (Mađarske) to jasno govori o teritorijalnim aspiracijama - navodi Krestić.
Kada je pre dve godine mađarski parlament 4. jun, datum potpisivanja Trijanonskog ugovora, proglasio Danom nacionalnog jedinstva Mađara naglašavajući da su deo jedinstvene mađarske nacije i svi Mađari koji su Trijanonskim ugovorom dospeli pod jurisdikciju drugih država, lidere Češke i Slovačke potez Budimšpešte nije ostavio ravnodušnim. U novom mađarskom prazniku češki državni vrh vidi pokušaj poništavanja Trijanonskog sporazuma.
Neki Mađari i dalje južnu Slovačku nazivaju "Gornjom Mađarskom", pa onda ne čude strah Bratislave za sopstveni jug posle samoproglašenja Kosova za državu i njena odluka da ne prizna njegovu samostalnost. Rumunija koja takođe ne priznaje Kosovo, pretnju od kopiranja kosovskog modela takođe vidi kod Mađara - u Transilvaniji.
Radio Dojče vele nedavno je ocenio da je u Mađarskoj poslednjih godina na delu "renesansa nacionalizma". "U početku su pokretačka snaga bili desni ekstremisti, ali u međuvremenu je i desno-konzervativna vladajuća stranka Viktora Orbana Fides prihvatila tu politiku". "Glas Rusije" otakođe ocenjuje da premijer Orban pretenduje na ulogu savremenog ujedinitelja mađarskih zemalja: od Jadrana do Bukovine i od Beča do Transilvanije.
Pažnja se u prvom redu usmerava na susedne zemlje u kojima živi značajnija mađarska manjina - na Slovačku, Rumuniju i Srbiju, primećuje nemački radio. Omiljena tema je jedinstvo svih Mađara - u kulturnom i jezičkom smislu, pa i u teritorijalnom. 

GRAFITI NA SRPSKOJ CRKVI U SENT ANDREJI
NA zidu Srpske pravoslavne crkve u Sent Andreji kod Budimpešte i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću osvanuli su grafiti - javila je mađarska novinska agencija MTI.
1920.TRIJANONSKI sporazum potpisan je 4. juna 1920. u Versaju, između sila-pobednica i poražene Mađarske koja je time izgubila dve trećine teritorije, a oko tri miliona Mađara ostalo je van matice. Čehoslovačkoj su pripale nekadašnje ugarske teritorije - Slovačka i prikarpatska Ukrajina, Rumuniji Transilvanija i istočni Banat kao i neke druge teritorije, a Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca - Slavonija, Srem, Međumurje, Prekomurje, delovi Baranje, Banata i veći deo Bačke.

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske. Budimpeštanski paroh, otac Zoran Ostojić potvrdio je za RTS da su osvanuli grafiti, između ostalih "Smrt četnicima" na zidu porte, na spomen ploči poznatom srpskom piscu, na zgradi srpske škole napisan je grafit "Idite u vašu Srbiju", a u Tekelijanumu u Sent Andreji viđeni su nekakvi leci.

2012.
* U SRBIJI živi oko 293.000 Mađara, od toga oko 290.000 u Vojvodini
* U SLOVAČKOJ ima oko 458.000 Mađara, uglavnom u južnom delu i čine 8,5 odsto stanovništva
* U RUMUNIJI živi oko 1,2 miliona Mađara, najviše u Transilvaniji i čine 6,5 odsto stanovništva

Večenje novosti,  27. oktobar 2012. 21:15

Október 29.

A délvidéki magyar színjátszás napja (Dan mađarskog pozorišta u Vojvodini / Hungarian Theatre Day in Vojvodina)

2001. október 29-én, első vajdasági hivatásos magyar színház fennállásának 56. évfordulóján született meg az a színháztörténeti döntés, miszerint október 29-ét a délvidéki magyar színjátszás napjává nyilvánítják. 1945-ben ezen a napon, Balázs Béla Boszorkánytánc című drámájának bemutatásával színházat avattak Szabadkán, Kosztolányi városában, hivatásos magyar színházat. A Vajdasági Magyar Színház nevet kapta az új intézmény. A későbbiek folyamán, magyar színházat avattak Topolyán, Nagybecskereken, Zomborban és végül Újvidéken.


Pikkelysömör (pszoriázis) világnapja (Svetski dan borbe protiv psorijaze / World Psoriasis Day)

A psoriasis vulgaris, magyar nevén pikkelysömör, gyakran előforduló bőrgyógyászati kórkép, melynek különböző súlyosságú formái ismertek. Enyhe esetben csak néhány, elszórt kiütés látható a testen, de vannak olyanok, akiknél a test több mint felét, vagy akár a teljes testfelszínt is beboríthatják a hámló kiütések. A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigényes, kellemetlen lehet, valamint súlyos roncsoló ízületi- és körömtünetek kísérhetik a bőr érintettségét. Ezek alapján a pikkelysömör jelentős életminőség-romlást okozhat az érintett betegnél. A többség ráadásul azt hiszi, hogy a betegség fertőző, ezért igyekeznek távol maradni a betegektől.
A világon több mint 125 millió ember szenved ebben a betegségben
A psoriasisnak oki kezelése nincsen, minden terápia a tünetek eltüntetésére irányul, és általában átmeneti tünetmentességet eredményez. Tehát a pikkelysömör nem gyógyítható ki, de gyógyítható, karban tartható!


Az agyvérzés elleni küzdelem napja (Dan borbe protiv moždanog udara / World Stroke Day)

Az érrendszeri betegségek elterjedése, ma az emberiség első számú ellensége, főleg az agyvérzés az, amely szinte rohamszerűen terjed, harmadik helyet foglalva el a listán, mind a halálozás – mind pedig a maradandó károsodásokat okozó tényezők között.
Az agyvérzés legtöbbször végzetes kimenetelű, ám az orvostudomány ma már annyira tudja gyógyítani, hogy a hirtelen ránk törő kór „csak” bizonyos egészség károsodást hagy maga mögött, legtöbbször a rokkantságot. A statisztikák szerint ez a nyvalya, melyet köznyelven „gutaütésnek” nevezünk, általában az aktív korosztályt sújtja leginkább, nemre, fajra, való megkülönböztetés nélkül. Az orvostudomány állása szerint a gutaütöttek negyvenkilenc százaléka a 45-59 éves korosztály közöl került ki. A rehabilitáció ideje hosszú, és mindössze 5 százalék kerül ki ebből, úgymond könnyebb „sérülésekkel”.
A páciensek közel 60 százaléka soha nem tud visszailleszkedni addigi életritmusába, és negyven százalékuk állandó felügyeletre, ápolásra szorul.
Az agyvérzést elősegítő tényezők: először a megfeszített stresszes állapot, az öröklött hajlam, magas vérnyomás, dohányzás, szívelégtelenség, szívritmuszavar, cukorbetegség, majd jön a többi. Nem megfelelő táplálkozási szokások, életritmus zavarok (későn fekszem, korán kelek), állandó fáradságérzet…

2012. október 28., vasárnap

Kisebbségjogi jegyzetNEM A TUDÁS SZÁMÍT, HANEM A PÁRTTAGSÁG” (III.)

 

A Képes Ifjúság című hetilapot a szerdai Magyar Szóval együtt árulják. Vagyis, aki megveszi a napilapot, vele együtt kapja a Képes Ifit is.

A valamikor jobb napokat megért újság minősége (és olvasottsága) annyira lecsökkent, hogy önálló hetilapként már nem kifizetődő árulni. Minden elsős középiskolás – a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) támogatásával – hetente ingyen kapja a Képes Ifjúságot a napilappal együtt. Alapos elemzést érdemelne, hogy miért nem érdekli a mostani fiatalokat a Képes Ifi?

A hetilap szerkesztősége jól ráérzett, hogy csak akkor lesz ismét olvasott (és keresett) a Képes Ifi, ha időszerű, az ifjúságot érintő társadalmi kérdésekkel is foglalkozik.

A szerkesztőség – az október 10-i számban – újraindította a korábbi Hayd Park című rovatot. Mint ismeretes a londoni Hyd Parkban van az Speaker’s Corner, „ahol bárki hangosan elmondhatja a véleményét – bármiről és bárkiről”.  A felelős szerkesztő (Szögi Csaba) most felhívta a fiatalokat, hogy „ne hallgassanak tovább”, mondják el a társadalmi jelenségekkel kapcsolatos véleményüket, esetleg mások is bekapcsolódnak a vitába.

A rovat újraélesztését egy Barbarosa névvel aláírt levél indította el, melynek szerzője elpanaszolja: Annak ellenére, hogy az egyetem matematikai szakán időre lediplomázott, 9 fölötti átlagosztályzattal, nem tudott munkához jutni. Az iskolába, ahová pályázott „egy abszolvens csajt vettek föl, aki ráadásul még nem is matekra, hanem fizikára járt!” Később megtudta, hogy a hölgy „apucija egy VMSZ-es funkci, akinek nagy befolyása van a városban, és nyilvánvaló, hogy elintézte a lányának ezt az állást”. Az írás felkerült a Képes Ifjúság honlapjára is: http://www.kepesifi.com/fex.page:2012-10-10_Nem_a_tudas_szamit_hanem_a_parttagsag.xhtml
A Képes Ifi október 24-i számának Hyd Park rovatában (8. o.) egy másik levélíró (Fino) elpanaszolja, hogy többéves munkatapasztalattal rendelkező, szerbül és magyarul is tökéletesen beszélő okleveles jogász édesapja az egyik iskolába a titkári munkahelyre pályázott. Egyedül ő adott át teljes dokumentációt, mégsem vették fel, mivel nem volt párttag.
– A két általános iskolába, ahova elsősorban szeretett volna bekerülni, akkoriban VMSZ-párttagú igazgatók voltak. Az egyik iskolába felvettek egy nyugdíjazott jogásznőt, a másikba pedig egy ideig senkit, állítván, hogy nem volt egyik jelölt sem megfelelő – olvasható a levélben (http://bozokiantal.blogspot.com/2012/10/nem-tudas-szamit-hanem-parttagsag-ii.html).
Ez az írás azonban már nem olvasható a Képes Ifi honlapján, hanem csak a lap nyomtatott változatában. Hogy miért, azt már csak találgatni lehet. Vélhetően valakinek szemet szúrt, a fiatalok szót emeltek az ellen, hogy „nem a tudás számít, hanem (a VMSZ) párttagság”.
Köztudott, hogy elterjedt társadalmi jelenségről van szó, miszerint nem az a fontos, ki mit tud, milyen szakképzettséget szerzett, hanem hogy – a vajdasági magyarok esetében – a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a pártot kiszolgáló MNT támogatja, jelöli. Vagy éppen a „sógor–koma–jó barát viszony határozza meg, kit is alkalmaznak”. E sorok írójának is tudomása van legalább négy ilyen esetről, illetve iskoláról (Adán, Magyarcsernyén, Magyarittabén és Tordán). Ez azonban, sajnos, nem csak a tanügyre vonatkozik (lásd: közigazgatás, hatalmi szervek, Magyar Szó, Pannon Televízió, Mozaik Televízió, Vajdasági Pedagógiai Intézet, stb.). Mindenhová a saját (párt)embereiket rakják. Így alakul ki a pártokrácia, szűnik meg a demokrácia.
            A magyarcsernyei iskola jelenlegi igazgatójának megválasztásakor például az MNT jelöltjét választották meg, annak ellenére, hogy a másik pályázónál alacsonyabb a képzettsége és a magyar nyelvet is – a vizsgáztató bizottság értékelése szerint – csak „elégséges” szinten beszéli.
            Az esetek ismeretében, ellenszenvet keltenek a jogvédő szerepében tetszelgő Korhecz Tamásnak, az MNT elnökének az önteltségtől sem mentes nyilatkozatai, miszerint „Strasbourgig üldözi a jogsértőket”, meg hogy „nem az ideológiai és politikai közelség, vagy távolság fogja meghatározni az MNT döntéseit”. Közben a gyakorlatban egyre több jogsértést és visszaélést tapasztalunk.
            Még csak nem is az baj, hogy hitelüket vesztik a politikusok, hanem az, hogy „nem a tudás számít, hanem a párttagság”. Nem az a fontos, hogy te ki vagy, mit tudsz, hanem, hogy „ki a mentorod”. Ennek viszont az új nemzedékek fizetik meg az árát. Útját állni az ilyen eseteknek pedig csak a nyilvánosság elé tárással lehetséges. Az emberek azonban – mint a levelekből is látszik – még a nevüket sem merik vállalni…

Bozóki Antal
Újvidék, 2012. október 28.

Október 28.

A nyári időszámítás (Kraj letnjeg računanja vremena / Daylight saving time ends)


Kezdődik a téli időszámítás, így vasárnap hajnalban három órakor két órára kell visszaállítani az órákat. 
Az időszámítás-váltást hagyományosan az energiatakarékosság igényével indokolják. Maga a reform háborús idők szülötte. 1916-ban Amerikában vezették be először az alternatív – nyári – időszámítást. A praktikusnak tetsző ötletet több európai állam, így Magyarország is átvette. A két időszámításos rendszer egészen 1918-ig, a háború végéig hivatalban maradt. 1919-ben azonban nyugdíjazták, s csak 1941-ben vették elő újra. Akkor viszont az órákat nem is engedték visszatekerni: 1942 szeptemberéig maradt a nyári időszámítás. 1943-ban és 1944-ben már március végén, illetve április elején beköszöntött az óra szerinti nyár, a következő két évben viszont nem állították át az időmérőt. 1947 és 1949 között megint nyári-téli rend szerint forogtak a mutatók. 1950-től 1953-ig ismét csak egyféle (téli, azaz normális) időszámítás létezett. 1954-től 1956-ig újra hozzáigazították az órákat a Naphoz, azután egészen 1980-ig a hagyományos időszámítás maradt érvényben. 1980 áprilisa óta élvezhetjük ismét az óraigazítás örömeit. A legutóbbi reformra 1996-ban került sor: akkor – már az EU-irányvonalnak megfelelően – szeptemberről október végére tolódott a téli időszámítás kezdete.

A Magyarországon jelenleg alkalmazott, az európai gyakorlathoz igazodó szabály 1996 óta érvényes.
A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új időre. A többit „kézzel” lehet átállítani.
 

Az animáció világnapja (Dan animacije / World Animation Day)


A Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) kezdeményezésére 2002 óta ünnepeljük meg annak emlékére, hogy 1892. október 28-án a párizsi Grévin Múzeumban megtartották Émile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítését, amely az első, folyamatos mozgóképvetítés a nagyközönség számára. Reynaud találmányával három évvel előzte meg a filmgyártás úttörőiként számon tartott Lumiére-fivérek első nyilvános filmbemutatóját.
Reynaud egyik nagy érdeme, hogy képes volt kitalálni az átlátszó, hosszú szalagok mozgatását, sőt, el tudta képzelni azt csapok és lyukak szellemes rendszerével. Az optikai színházhoz a nagy újdonságot, a celluloidot használta fel. Hosszú, a szélein perforált celluloid-szalagra festette fel a képeket. A perforáció segítségével akadálytalanul továbbíthatta a képcsíkot, tehát a képek nem remegtek, nem ugráltak vetítés közben. A háttérképekhez több vetítőt is használt, sőt a képcsíkokra kis fémnyelvecskéket erősített, amelyek elektromos kapcsolóval beindították a képhez passzoló hangeffektust. Az előadásokon Reynaud maga vetítette mozgóképsorait.
Egy kis ízelítő az első bemutatók filmjeiből: Egy jó ugrás, komikus jelenet három személlyel, a 700 képes szalag 50 m hosszú volt, vetítési időtartama 12-15 perc1888. A bohóc és kutyái, közjáték, a szalag képeinek száma 300, hossza 22 m, időtartama 6-8 perc 1891. Szegény tökfilkó, pantomim három személlyel, képszám 500, szalag hossza 36 m, vetítési időtartam visszafelé forgatást is használva 12-15 perc 1891).
Az Optikai színház előadásai 1900-ig tartottak. A több mint 12 800 előadást körülbelül 500 000 néző látta. Az 5-ös számú szalag (Egy kabin körül) dobozán, amely szerencsésen megmaradt, a szerző a saját kezével jegyezte fel: „Ezt a jelenetet 10 000-szer mutattuk be 1894. decembertől 1900. március 1-ig, 62 hónapon át a Musée Grévin-ben délelőtt és este.„
Reynaud előadásai tették talán a legtöbbet azért, hogy a párizsi közönség nyitottá váljon a későbbi mozifilm-vetítésekre, hiszen rajzainak jól megvilágított figurái mozogtak, futottak, ugráltak, táncoltak, sírtak és nevettek, mint a való életben. Reynaud-nak óriási szerepe volt a mozi sikerében, a mozi megjelenése után azonban optikai színháza sokat veszített varázsából. Fel kellett adnia vállalkozását, elkeseredettségében felszerelése nagy részét a Szajnába dobta.
Jacques Tati az Hulot úr nyaral (1951) című filmjébe beillesztette az Egy kabin körül című animáció 
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum