2023. szeptember 30., szombat

Mekkora az akkora?

 Orbán Viktor ukrán–szerb kettős mércéje

<span class="entry-title-primary">Mekkora az akkora?</span> <span class="entry-subtitle">Orbán Viktor ukrán–szerb kettős mércéje</span> 
Árnyak és csillagok: Ki mekkora, és azt ki dönti el… (Illusztráció: Shutterstock)

 2023-09-30 8:54

A magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújában is megcélozta Ukrajnát:

„… az ősz során érdemben tárgyalunk Brüsszelben Ukrajna jövőjéről, hogy szabad-e komolyan gondolkodni egy olyan ország tagságáról, szabad-e megkezdeni a tárgyalást egy olyan országgal, amely háborúban van. Méghozzá területi háborúban van, tehát nem tudjuk, hogy ennek az országnak mekkora a területe, hiszen még háború van. Nem tudjuk, mennyi a népessége, mert elmenekülnek, és az egész európai uniós rendszer arra épül, hogy kinek mekkora országa, népessége van.”

Mondta ezt Orbán aznap, amikor idén már sokadszor a történelmi csúcsbarátságra járatott Szerbiában járt, amelynek:

  • Nem tudjuk, mekkora a területe, mert a valóságban „ekkora”, alkotmánya szerint pedig „amakkora”.
  • Nem tudjuk, mekkora a népessége, mert a valóságban „ennyi”, alkotmánya szerint meg „amannyi”.
  • Szakadár koszovói kisebbségrésze magyar katonák tucatjait támadta és sebesítette meg a közelmúltban.
  • És amelynek csúcsbarát államfője újra meg újra háborút kiált, amikor a koszovói szerbek önsorsrontó fegyveres akciói (ha ugyan nem kívülről szervezik azokat) hatósági választ váltanak ki.

Orbán gyakran beszél a brüsszeli „kettős mércéről” – de mint látjuk, ennek ő maga az igazi nagymestere. Magyarország ugyanis rég elismerte Szerbiát „ekkorának”, de Orbán azokat támogatja, akik az „amakkorára” esküsznek. Ráadásul folyton-folyvást ennek a „nem-tudni-mekkora” Szerbiának a mielőbbi uniós felvétele mellett kardoskodik. Namármost, ha Szerbiának lehet ki-tudja-mekkora területtel és népességgel, háborús hangulat szítása mellett uniósdit játszania, akkor Ukrajnának miért ne lehetne!? Miközben Szerbiát senki sem támadta meg, Ukrajnát meg megcsonkították.

Orbán persze Szerbiát nem Ukrajnához méri, hanem egyenesen Oroszországhoz, amikor a donbaszi/krími „megoldásra” áhítozó, Boszniát szétverni fondorkodó Dodikot tömi euró-százmilliókkal. Így lesz a kettős mércéből következetesen Nyugat-ellenes politika.

Meg Putyin Eurázsia-víziójának buzgó szolgálata – Balkánról és Budáról.

 

https://szmsz.press/2023/09/30/mekkora-az-akkora/

Az MPSZ támogatja a VMDK cselekvési elképzeléseit

KÖZLEMÉNY