2021. november 30., kedd

Danas, 2021. november 30. 15.

Szabadka: Felavatták I. Péter király szobrát

Szabadka: Felavatták I. Péter király szobrát - A cikkhez tartozó kép
I. Péter király szabadkai szobra (Fotó: Dinovizija)
 
2021. november 30. 16:11

Szabadkán kedd délben ünnepélyesen felavatták I. Péter szerb király szobrát, amely a Jadran épülete előtt kapott helyet. Az avatáson Aleksandar Vućić államfő képviseletében Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter vett részt, aki Stevan Bakić polgármesterrel leplezte le az alkotást.

A miniszter elmondta, hogy 100 évvel ezelőtt halt meg I. Péter, aki az egyik legjelentősebb uralkodó volt, akire győztesként és országegyesítőként tekintenek. Vezetésével Szerbia győzelmet aratott a balkáni háborúkban, illetve az I. világháborúban, s felszabadult az oszmán elnyomás alól, s létrehozta a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságot. Szerbia polgárai ma egy rendezett, demokratikus, fejlődő, szabad államban élhetnek, amihez hosszú út vezetett évszázadokon át, s ezért kötelesség emlékezni az elődökre, mondta Darija Kisić Tepavčević miniszter.

Stevan Bakić polgármester arról beszélt, hogy a mai nap történelmi és fenséges Szabadka számára, amikor Szerbia legészakibb városa tiszteleghet I. Péter, a legkedveltebb uralkodójának emléke előtt. 1912-ben a király délre indult, hogy felszabadítsa a történelmi területeket, majd a munkát 1918-ban itt, északon fejezte be, ahol nagy örömmel és megkönnyebbüléssel várták a seregét. Sajnos a gazdasági és politikai válságok miatt mostanáig kellett várni, hogy a politikai stabilitásnak, gazdasági fellendülésnek és Aleksandar Vučićnak köszönhetően elődeink előtt ily módon is tisztelegjünk.

Az ünnepi beszédek után felszentelték a szobrot. Az ünnepségen részt vett Dejan Savić, a köztársasági elnök tanácsadója, Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Körzet vezetője, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, Kern Imre, a polgármester helyettese, a magyar, a bunyevác és a horvát nemzeti tanácsok képviselői és mások.

A szobor 4,2 méter magas, a súlya 1,3 tonna, s egy 5,6 méteres márvány talapzaton áll. Zoran Ivanović akadémia szobrász munkája.

A szobor felállításáról Szabadka Város képviselő-testülete döntött 2020. május 28-án. Akkor döntöttek arról is, hogy a horvát és a magyar közösség is felállít egy-egy szobrot Ivan Antunović püspök, illetve Bíró Károly polgármester emlékére.

N. E.

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/27169/Szabadka-Felavattak-I_-Peter-kiraly-szobrat.html

Magyar Mozgalom

2021. november 30. 10:41

Minden jóérzésű magyar embernek görcs áll a gyomrába, ha Szabadka központjában jár és látja az előkészületeket a Péter királyt ábrázoló megszállási emlékmű avatására. Ezzel a gigantikus szoborral a nacionalista szerb hatalom és annak szabadkai fiókintézete a VMSZ hathatós együttműködésével újra meggyaláz bennünket Trianon emlékével. A több mint 10 méter magas szobor, amely rátelepszik Szabadka központjára, minden pillanatban azt sugallja nekünk, hogy ez nem a mi földünk, nem a mi városunk, egyre kevésbé van itt keresnivalónk.
Szégyelljék magukat mindazok, akik ehhez tapsolnak. Reméljük a vajdasági magyarok áprilisban kétszer is meggondolják, hogy újra a magyarság érdekeit semmibe vevő, a nagyszerb ideológiát kiszolgáló családi vállalkozásra szavaznak vagy a változásra.

„Újabb útlezárások szombaton, a rendőrök menjenek betegszabadságra!”

 „Újabb útlezárások szombaton, a rendőrök menjenek betegszabadságra!”

Savo Manojlović, a Kreni – promeni szervezet aktivistája a november 27-ei tüntetésen (Fotó: Nova S)

2021-11-30 9:33

A rendőrök többsége szégyenkezik a kollégáik által a tüntetők ellen alkalmazott brutális fellépés miatt. Felszólítjuk a rendőröket, hogy menjenek betegszabadságra szombaton, amikor következő tüntetést rendezzük – nyilatkozta Savo Manojlović a Kreni – promeni (Indulj – változtass) nevet viselő szervezet tagja, aki az egyik kezdeményezője volt a Szerbia-szerte megvalósult szombati útlezárásoknak. Az aktivista szerint ez, vagyis a tüntetések és az útlezárások az egyetlen módja annak, hogy visszavonják a referendumról szóló és a kisajátítási törvény módosításait.

Manojlović a szombati eseményekkel kapcsolatban a Nova S-nek adott interjúban elmondta, hogy Szerbia nem emlékszik ilyen méltóságteljes és fenséges tüntetésekre, s azok az incidensek, amelyek a megmozdulásokat kísérték a rendőrség lelkén száradnak, mivel elvetették azt az ajánlatot, hogy az útlezárások ellenőrzötten történjenek.

A miniszter bejelentette, hogy a rendőrség mindenáron meg fogja akadályozni, hogy a polgárok lázadjanak azok a törvények ellen, amelyek lehetővé teszik a tulajdonuk elkobzását, és elveszik a polgárok szuverenitását. Senki nem erősebb a népnél, ha a nép jól szervezkedik és mindenki számára érthető célja van! – mondta Manojlović.

Szabácson (Šabac) egy férfi markológéppel indult a tömeg felé, néhányan pedig botokkal és kalapáccsal felfegyverkezve támadtak a tüntetőkre – ezzel kapcsolatban Manojlović elmondta, hogy „bűnözőkről és huligánokról van szó, akik kábítószert árulnak, uzsorás szerződéseket kötnek, és teszik mindezt az állam engedélyével, cserébe viszont piszkos dolgokat végeztetnek velük, mint amilyenek a zsarolás, a szavazat vásárlás, a megfélemlítés, és mint ahogy szombaton is láthattuk, az emberek verése.”

A december 4-ére szervezett tüntetésekkel kapcsolatban az aktivista azt nyilatkozta, hogy arra kérik a polgárokat, hogy 5 és 20 autóból álló csoportokat alkotva blokkolják le a főútvonalakat.

A terv, hogy 14 órakor az említett főútvonalakon haladva előbb lelassítanak, majd megállnak, és egy órára leblokkolják a közlekedést. Ha valakit letartóztatnak közülük, a többiek ne futamodjanak meg, hanem folytassák az útblokádot – mondta Manojlović, aki arra a kérdésre, hogy miután szombaton több ellenzéki párt képviselője is megjelent, számít-e arra, hogy az ellenzék ezen a hétvégén még aktívabban részt vesz a megmozdulásokon, a következőket válaszolta:

– Úgy gondolom, hogy ők ezen a tüntetésen nem az ellenzéki párt képviselőjeként voltak jelen. Ez valóban egy politikai kérdés, azonban ez túlmutat a pártbeli különbségeken. Két lehetőségünk van: az egyik a Nikola Tesla repülőtér és egy egyirányú jegy. A másik a harc egy civilizált Szerbiáért, amely csak akkor valósulhat meg, ha három feltétel teljesül: 1. A kisajátítási törvény visszavonása, 2. A referendumról szóló törvény megváltoztatása, 3. A szombati tüntetéseken letartóztatott valamennyi személy szabadon bocsátása – mondta Manojlović.

https://szmsz.press/2021/11/30/ujabb-utlezarasok-szombaton-a-rendorok-menjenek-betegszabadsagra/

Stojković: Srbija se nalazi na ivici građanskog rata

 Stojković: Srbija se nalazi na ivici građanskog rata 1

Foto: FoNet/ Medija centar

Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije izjavila je danas da se Srbija nalazi na ivici građanskog rata i da je zastrašujuća činjenica da država nije uhapsila nijednog batinaša iz skupine koja je u subotu tukla narod u Šapcu. 

Stojković je agenciji Beta kazala da su batinaši radili u korist režima i da ih je režim poslao da se fizički obračunaju s narodom koji je protestovao zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji.

„Strašna je činjenica da su se u Šapcu policajci desetak minuta pre dolaska crnokošuljaša s čekićima i motkama povukli s lica mesta dozvolivši na taj način da paravojne formacije Srpske napredne stranke (SNS) tuku miran i goloruk narod“, rekla je Stojković.

Naglasila je da su u Šapcu narod tukli „državni mafijaši“, što po njenim rečima govori da „mi nemamo državu“ i da građani moraju sami da se organizuju da se brane.

„Pokazalo se da građani ne mogu očekivati zaštitu od institucija ovog režima. Ovakve stvari su se dešavale samo u nacističkoj Nemačkoj početkom tridesetih godina prošlog veka“, istakla je članica saveta Skupštine slobodne Srbije.

Po njenim rečima Srbija se danas nalazi na ivici građanskog rata koji provocira aktuelna vlast i da se u narednom periodu može očekivati eskalacija nasilja od strane „paramilitarnih grupacija koje je osnovala SNS“.

„Iza svih napada na građane stoji predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić. On je ugasio institucije države i spreman je na sve samo da bi ostao na vlasti“, zaključila je Biljana Stojković.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/stojkovic-srbija-se-nalazi-na-ivici-gradjanskog-rata/