2013. január 1., kedd

Január 1.



A béke világnapja (Svetski dan mira / World Day of Peace)

Január 1-je a béke világnapja a katolikus egyházban, amelyet VI. Pál pápa kezdeményezésére 1968 óta ünnepelünk.
A béke ünnepelése az év első napján arra figyelmeztet, hogy az új esztendőben törekedjünk önmagunkkal, minden emberrel és az egész világon a békés együttélésre. Ezen a napon a pápa a világhoz intézett üzenetében foglalja össze a békéről vallott gondolatait.
A VI. Pál pápa által a Föld népeihez intézett tizenegy üzenet fokozatosan kijelölte a békéhez vezető út koordinátáit. Gondolatait az alábbiakban összegezte: Emberi jogok, út a békéhez, A békére való nevelés a kiengesztelődés által, Minden ember a testvérem, Ha akarod a békét, dolgozz az igazságosságért, A béke lehetséges, A béke tőled is függ, Kiengesztelődés, út a békéhez, A béke igazi fegyverei, Ha akarod a békét, védd az életet, Nem az erőszakra – Igen a békére.
A világnap meghirdetése előtt, az 1914-1968 közötti időszakban öt pápa összesen 21 enciklikát írt a békéről. 1968 óta a békével kapcsolatos tanítását a pápa elsősorban világnapi üzenetében fejti ki.

XVI. Benedek pápa az idei, 46. világnap témájául a „Boldogok a békességszerzők" gondolatot választotta. A pápai üzenet az emberi lényből kiindulva felöleli a béke fogalmát, a maga sokszínűségében és teljességében. Szól a belső és külső békéről, majd kiemeli a jelenlegi antropológiai válságot, a nihilizmus természetét és következményeit, továbbá érinti az ember alapvető jogait, köztük a lelkiismereti szabadságot, a szólásszabadságot és vallásszabadságot. Az üzenet etikai megfontolást nyújt néhány, a világban bevezetésre kerülő szabályozásról a gazdasági és pénzügyi világválsággal, a nevelés-oktatással és a politikai és intézményi válsággal kapcsolatban, amely sok esetben a demokrácia válságát jelenti. Ezen kívül megemlékezik a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulójáról, és XXIII. János pápa Pacem in terris kezdetű enciklikájáról, amely szerint az emberi méltóságot és szabadságot mindig előtérbe kell helyezni. Ezáltal lehet felépíteni a minden ember szolgálatában álló társadalmat, amely diszkrimináció nélküli és az igazságosságon és békén alapuló közjót támogatja.
A Boldogok a békességszerzők című üzenet XVI. Benedek pápa 8. béke világnapi üzenete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése