2013. június 29., szombat

Június 29.



Péter napja.
Héber, görög, latin eredetű név, jelentése kőszikla.
1400 – Péter-Pál nap, az aratás kezdete.
1456 – A Nándorfehérvár elleni török támadás.
1520 – II. Montecuma Hokojocin azték uralkodó meghalt Tenocstitlanban, a spanyol hódítók fogságában. Az utolsó azték uralkodót saját népe ölte meg, mert megpróbálta leverni a spanyolok elleni lázadást.
1900 – Megszületett Antoine de Saint-Exupéry, francia regényíró, esszéista (A kis herceg).
1930 – Firenzében megszületett Oriana Fallaci olasz írónő, újságíró, aki az országok vezetőivel készített interjúit 1976-ban összegyűjtötte „Interviews with History” címmel.
1935 – Megszületett Montágh Imre nyelvész, színészpedagógus.
1944 – Megszületett Gary Busey amerikai színész. Ismertebb filmjei: Halálos fegyver; Barbarosa; Jégtörők 2; Félelem és reszketés Las Vegasban; A katona; Halálos örvény; Lost Highway - Útvesztőben; Acélcápák; A fegyveres férfi; Halálugrás; Játssz a túlélésért; Warriors; A cég; Krómkommandó; Magánháború; The Last American Hero.
1957 – Megszületett Maria Conchita Alonso kubai származású színésznő. Ismertebb filmjei: Nő a köbön; Nukleáris kapcsoló; Acts of Betrayal; A kísértetház; Ragadozó 2.; Különös kegyetlenséggel; Szép kis kalamajka.
2000 – Meghalt Vittorio Gassman olasz színész, rendező (Ismerős ismeretlenek, Egy asszony illata).
2003 – Meghalt Katharine Hepburn Oscar díjas amerikai filmszínésznő.



A dizájn (design) világnapja. Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége 2007-ben, alapításának 50. évfordulóján meghirdette a dizájn világnapját, amelyet minden évben június 29-én tartanak.
Az ipari formatervezésre és annak életminőségre gyakorolt hatására szeretné felhívni a figyelmet a világnap, amelyet az 1957. június 29-én megalakult Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (ICSID) 2007-ben hirdetett meg alapítása 50. évfordulójának emlékére. A világnapot, amelyen a tervezők és az érdeklődők együtt ünnepelnek, 2008-ban tartották meg először.
Dizájnnak nevezzük az iparművészeten belül az iparilag előállított tárgyi világ formai-esztétikai kialakításával foglalkozó tevékenységeket. Maga a dizájn kifejezés a II. világháború utáni időszakban honosodott meg. A dizájn nemcsak tükrözi, hanem meg is határozza életminőségünket. Az igényesen tervezett tárgyak használhatóságuk mellett szépséget visznek a hétköznapokba, formaviláguk többletjelentésével értékessé teszik környezetünket.
A dizájn fogalmába beletartozik a tárgy- és környezettervezés, ami magában foglalja a belsőépítészetet és az építészetet is. Szakmánként ide tartozik a bútortervezés, a textiltervezés, ezen belül az öltözék- és a formatervezés. Ide sorolhatók az iparművészet területén a keramikusok, az ötvösök, az üvegművészek, a vizuális kommunikáció területén a grafikusok és a virtuális világ, a web dizájnerei is.
A dizájn tágabb ipari értelmezése kiterjed minden tömegtermelésben készült, az innováció többletértékét hordozó termékre (bútorok, ékszerek, dísztárgyak, csomagolások, játékok, autók, járművek, technikai eszközök, gépi berendezések). A formatervezés ötvözi az esztétikát, a formát, a funkcionalitást, és innovatív módon kiemeli a tárgya egyedi tulajdonságait. A dizájnerek feladata a társadalom vizuális kultúrájának emelése, egyfajta ízlésnevelés is.
A formatervezők képzése Magyarországon az Iparművészeti Főiskolán kezdődött meg 1950-ben. Ipari formatervezést jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karához tartozó Alkalmazott Művészeti Intézetben, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen lehet tanulni nappali képzésben, ez utóbbiban doktori képzésben is. Magyarországon ma több száz formatervezői vállalkozás működik. A magyar formatervezők versenyképesek, munkájukban a modern technikát a jól ismert magyar kézműves tradíciókkal vegyítik. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése