2013. június 20., csütörtök

Körültekintőbben a nyelvhasználatról



Temerinben csak cirill betűsek a parkolásról értesítő táblák


A temerini fizetős parkoló tájékoztató táblája szerb nyelven, cirill írásmóddal. 
A magyar szöveg csak a póttáblán olvasható (Fotó: Góbor Béla)

Oktató és kioktató jellegű sajtótájékoztatót tartott Temerinben az új, fizetős parkolóban Csőke Csaba, a VMSZ temerini helyi szervezetének elnöke. Mint elmondta, figyelmeztetni kíván az EU-ba igyekvést illetően, hogy az EU nem csak a tömérdek mennyiségű pénzről szól, ami esetleg kihúzhatja Szerbiát a gazdasági kátyúból, hanem azokról az emberi és kisebbségi értékekről is, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni Szerbiának és a helyi hatalmasságoknak.
Ez csak a jogi indoklása annak, amit gazdaságilag is meg lehetne indokolni, mégpedig úgy, hogyha valaki valakinek valamit eladna, szolgáltatást nyújtana, sokkal nagyobb sikert érne el, ha az érintett személyt anyanyelvén szólítja meg.
Temerinben nemrég vezették be a fizetős parkolást – mondta Csőke Csaba –, az erről értesítő táblát viszont csakis és kizárólag szerb nyelven, cirill írásmóddal látták el. Alatta ugyan egy póttáblán fel van tüntetve magyar nyelven, hogy érvényes a napijegy is, amely 120 dinár. Ezért érthetetlen, hogy ha egy póttáblán ki lehetett írni magyar nyelven az értesítést, akkor miért nem lehetett ugyanezt megtenni fent, a piros értesítő táblán, hiszen az alkotmány, a törvény a magyar kisebbségnek is szavatolja a magyar nyelv és írásmód használatát. Ez fontos az olyan többnemzetiségű környezetben, mint amilyen Temerin.
A helyszínen a VMSZ temerini szervezetének elnökétől megtudtuk, hogy az ügyben illetékesekkel való beszélgetésből kiderült, mulasztásról van szó, megértették a problémát, és remélhetőleg hamarosan a táblák cseréjére is sor kerül.
G.B.
Magyar Szó, 2013. június 20., 12. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése