2013. június 9., vasárnap

Június 9.



Felix napja.
Latin eredetű név, jelentése: boldog, szerencsés
68 – Nero császár öngyilkosságot követett el, ezzel kihalt a Iulius-Claudius dinasztia.
193 – Septimius Severust a római légiók kikiáltották császárnak, aki a többi trónkövetelővel folytatott polgárháborúban szerezte meg az uralmat.
1640 – Bécsben megszületett I. Lipót magyar király (egyidejűleg német-római császár és cseh király), akinek uralkodása idején szabadult fel az ország a másfélszáz éves török hódoltság alól.
1810 – Megszületett Nicolai Ottó német zeneszerző és karmester, a Windsori víg nők alkotója.
1870 – Meghalt Charles Dickens angol regényíró (Twist Oliver).
1939 – Budapesten megszületett Kemény Kázmér (művésznevén: Kazi) táncdalénekes, bőgős, valamint hétszeres bajnok kajakozó.
1951 – Megszületett Los Angeles-ben James Newton Howard amerikai zeneszerző. Ismertebb filmzenéi: Pretty Woman; Az ördög ügyvédje; Vírus; Waterworld; Wyatt Earp; Dave; Álomcsapda; Peter Pan; Jelek; Amerika kedvencei; Atlantisz – Az elveszett birodalom; Dínó; Jég és föld között; Hatodik érzék; Álljon meg a nászmenet!; Dante pokla; Hanta Boy; Az esküdt; Space Jam – Zűr az űrben; Egy igaz ügy; My Girl – Az első szerelem; Egy lépés a halál.
1953 – Budapesten megszületett Hüvösvölgyi Ildikó színművésznő.
1961 – Megszületett Michael J. Fox amerikai színész. Ismertebb filmjei: Vissza a jövőbe trilógia; Szenzációs recepciós; Dupla vagy semmi; Doc Hollywood; Stuart Little, kisegér 1-2. – szinkron; Atlantisz – Az elveszett birodalom – szinkron; Szerelem a Fehér Házban; Mesék a kriptából – rendező; Támad a Mars!
1963 – Megszületett Johnny Depp amerikai színész. Ismertebb filmjei: Ollókezű Edward; A titkos ablak; A Karib-tenger kalózai; Volt egyszer egy Mexikó; Betépve; A szakasz; Cry Baby; Mielőtt leszáll az éj; Félelem és reszketés Las Vegasban; Fedőneve: Donnie Brasco; Don Juan deMarco; Arizonai álmodozók; Rémálom az Elm utcában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése