2013. június 5., szerda

Morvai: emeljük fel a fejünket és követeljük a jogainkat



Zétényi Zsolt: Trianon nem egyszerűen egy emléknap, hanem figyelmeztetés az állam és a nemzet teendőire az egész magyar nemzet érdekében
Legyen vége annak, hogy lehajtott fejjel beszélünk Trianonról, emeljük fel a fejünket és követeljük a jogainkat – mondta Morvai Krisztina európai parlamenti független képviselő egy keddi (június 4-i – B. A.) konferencián
A Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében című, a trianoni békediktátum 93. évfordulóján szervezett konferencián elmondott megnyitóbeszédében a politikus fontos aktualitásnak nevezte, hogy a szerb európai uniós csatlakozási tárgyalások már megkezdődtek. Szerinte ez történelmi lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam követeléseket támasszon a délvidéki jogsértésekkel szembeni fellépés és a nemzeti önrendelkezés jogának érvényesítése érdekében. Úgy vélte, hogy ez nem kap elég hangsúlyt a magyar állam részéről, holott hiba lenne ezzel a lehetőséggel nem élni.
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője a konferencián azt mondta, a jog eszközével, az elcsatolt területeken élő magyarokkal közösen fogják kiharcolni az önrendelkezést minden magyar számára. A békediktátum több mint hárommillió embert taszított idegen sorsba, „ebbe nem fogunk soha belenyugodni” – hangsúlyozta, és „nemzetgyilkossági kísérletnek” nevezve a történteket.
Gaudi-Nagy Tamás a konferencia sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a trianoni békediktátumot semmilyen körülmények közt nem fogadhatjuk el – sem érzelmileg, sem politikailag, sem jogilag. Szerinte a szerződéssel egy jól működő modellt vertek szét, amely biztosította a Kárpát-medencében élők békés együttélését. Mint mondta, az önrendelkezési törekvések 93 év után felerősödtek, különösen a székely autonómia kérdésében. Szerinte ehhez egy felelős kormányzatnak és felelős civil szervezeteknek minden segítséget meg kell adniuk.
A jogérvényesítés fontosságát hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az elcsatolt területeket megszerző államok 93 éve a szisztematikus jogfosztásra építik a magyarsággal kapcsolatos politikájukat, és az ott élő magyaroknak nap mint nap joghátrányt kell elszenvedniük. Beszélt arról, hogy 2010 óta változás tapasztalható a nemzetpolitikában, és üdvözölte, hogy kezdeményezésére felállt a kisebbségi jogvédő intézet, amely immár állami támogatással segíti az elcsatolt területeken élő magyarok jogvédelmi küzdelmeit.
Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, Trianon nem egyszerűen egy emléknap, hanem figyelmeztetés az állam és a nemzet teendőire az egész magyar nemzet érdekében. Az állami teendők közé sorolta, hogy a nemzetközi fórumokon a magyar önrendelkezésért minden lehetséges eszközzel szót kell emelni, továbbá támogatni kell a határon túli területeket, az oktatást, a kultúrát, meg kell akadályozni a határon túli magyar tulajdonú ingatlanok és földek tulajdonvesztését.
A A A
- 2013. június 4., kedd

Nemzeti önrendelkezést! Morvai június 4. alkalmából a Duna TV-ben


ECHOTV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése