2014. augusztus 17., vasárnap

Vérlázító: a VMSZ az itteni magyarság távoli jövőjéről beszél, miközben magyarjaink már most tömegesen távoznak Délvidékről

a vucic pastor00006A Vajdasági Magyar Szövetség eddigi uralma-"érdekképviselete" alatt több mint 40 ezerrel csökkent a délvidéki magyarok száma.
Amióta a VMSZ Šešelj volt csetnikjeivel és Szlóbó volt nacionálszocialistáival karöltve vezeti Szerbiát, minden nap hallhatjuk, hogy magyar fiatalok, sőt, egész családok külföldre távoznak.
A haladó-szocialista-VMSZ alkotta kormány által hozott új munkatörvény és a további fájdalmas "reformintézkedések" beharangozása felgyorsította a kivándorlást. Legalábbis minden jel erre utal.
Jóformán egy nap sem telik el anélkül, hogy ne fogadnánk döbbenettel, szomorúsággal és elkeseredéssel a hírt: újabb rokonunk, barátunk, ismerősünk összepakolt és útra készen áll. Sokan sírva hagyják el szülőföldjüket. Szép számban akadnak olyanok is, aki lázálmukban sem gondolták, hogy egyszer megteszik ezt a lépést, főleg miután valahogy átvészelték a balkáni háborúkat, a diktatúrát, majd az azt követő gátlástalan rablóprivatizációt és a teljes elszegényedést. A rabszolgasorsot viszont már közülük sem mindenki tudja felvállalni, elfogadni. Még akkor sem, ha a VMSZ és a szövetségesei azt ígérik, már "csak" három-négy évig kell szenvedni, utána jó dolog lesz Szerbiában élni. Még ha ez igaz is lenne (mint ahogyan nem az), ennyit már egyre kevesebben tudnak várni. Elég volt az elmúlt 24 év. Ha legalább látnának valami kis perspektívát, talán egyesek átgondolnák a döntésüket és visszafordulnának bőröndjükkel. Aki viszont ilyeneket hall és olvas, mint az alábbi elmefuttatás, aligha viszgálja felül a döntését.
A VMSZ kiemelt, hosszú távú prioritása a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal projektje. A kelet-nyugati irányú vasúti összeköttetéssel új távlatok nyílnak a magyarlakta régiók fejlesztése előtt. Kern Imre, Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúrafejlesztési Minisztérium államtitkára: "Volt egy megbeszélés Szegeden a tervezőkkel, és el lehet mondani, hogy a tervek elkészítése jó ütemben halad."
Félő, hogy mire a VMSZ elsőbbséget élvező projektuma a megvalósulás szakaszába lép, a magyarok közül Délvidéken már csak pár dúsgazdag VMSZ-es család marad elszigetelt palotáiban (versenylovak és esetleg szeretők társaságában).
Az előttünk álló éveket a választási programjában a Vajdasági Magyar Szövetség így fogalmazta meg: gyökeres átalakulások időszaka. A legnagyobb vajdasági magyar párt azért vállalt részvételt a parlamenti többségben és a kormányzati struktúrákban, mert szerinte ezek az átalakítások hosszú távra meghatározzák a magyar közösség helyzetét, életét. Normális és konstruktív kommunikáció a hatalmon belül, magyar szempontból is számos értékelhető, pozitív dolog - így értékeli a párt a 6 parlamenti képviselő és az 5 államtitkár jelenlétét az országos politikai színtéren.
Mezőgazdaság, infrastruktúra-fejlesztés, idegenforgalom, egészségügy és szociális védelem. Öt kiemelten fontos terület a vajdasági magyarság szempontjából. A VMSZ elnöke szerint száz nap a kormányon is elegendő volt arra, hogy fontos eredmények szülessenek.
Gyökeres (szinonímája: radikális) átalakulás? A délvidéki magyarok máris érzik, hogy folyamatban van. Kilencven százalékuk napról-napra rosszabul él. Sokan visszaestek a miloševići érában elszenvedett életszínvonalra (vagy az alá süllyedtek). Létezik, hogy a VMSZ annyira eltávolodott a valóságtól, elidegenedett az itteni magyar átlagpolgároktól, hogy nem észleli a tömeges kivándorlásukat?!
"A VMSZ elnöke szerint száz nap a kormányon is elegendő volt arra, hogy fontos eredmények szülessenek".
Az egyik ilyen fontos eredmény, gondolom, az új munkatörvény elfogadása volt, amellyel a dolgozóktól (köztük a délvidéki magyaroktól) azt a kevés jogot is megvonták, amelyet eddig "élvezhettek". A másik pedig szeptemberben születik meg, amikor elkezdik "ritkítani" a nyugdíjasok (köztük a délvidéki magyar idős személyek) számát azáltal, hogy elképesztő kegyetlenséggel csökkentik a mizér járandóságukat.
Nos, ezek valóban rendkívül látványos eredmények.
Amennyiben a következő választásokon a délvidéki magyarok nem vonják meg az érdekképviseletükhöz való jogot a VMSZ-től, lesznek itt még az eddigiekhez hasonló "spektákulumok".
Ha most valaki felteszi magában azt a kérdést, vajon az MRM mit csinálna másképpen, kérem, olvassa el a tegnap megjelent "Kötelező" olvasmány: hogyan festene a délvidéki magyar érdekvédelem, ha a szavazók az MRM-et bíznák meg vele? című írást vagy látogassa meg a www.mrm.rs honlapot.
A VMSZ-nek egyszerűen meg kell buknia ahhoz, hogy a délvidéki magyarság megmaradhasson. Szerintem. És önök szerint?
A dőlt betűkkel kiemelt szövegrészek a Pannon RTV honlapjáról származnak
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. augusztus 16. szombat, 12:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése