2014. augusztus 6., szerda

A Szerb Haladó Pártban politizáló, kirakatmagyaroknál tett látogatást a szerb kormányfő Bácsföldváron

acms-image-000023493 











A szerb kormány megalakulásának 99. napján ünnepi ülést tartottak volna a zömében magyarok lakta Bácsföldváron. Végül ugyan megjelent az egész kormánykabinet, de csak egy alkalmi sajtótájékoztatót tartottak Muzslai Katalin családi gazdaságában, ahol elismerően szóltak a kemény munkáról, a kitartó vállalkozói szellemről és a munkába fektetett bizalomról.
No, de, hogyan is kerülnek olyan emberek, mint Aleksandar Vučić vagy Ivica Dačić épp egy magyar család farmjába, tehénnézőbe?
Hirtelen azt gondolhatná magában az ember, hogy micsoda remek kezdeményezésről van szó, hogy az egykoron még Šešeljjel és Miloševićtyel együtt politizáló kormányatyafiak most éppen egy dolgos magyar gazdaság példáján hirdetik, hogy igenis, megbecsülik a munkát. Mintha bizonyítani akarnák, hogy a magyaroknak ezentúl nem szendvicseket, hanem vállveregetéseket szeretnének osztogatni.
Természetesen a helyzet korántsem ilyen idilli. Muzslai Katalin, mindamellett, hogy fáradtságot nem kímélve dolgozik a családi farmon, láss csodát, politikával is foglalkozik, méghozzá tisztviselő az Óbecsei Községi Képviselő-testület Tanácsban, és hiszik vagy sem, éppen a Szerb Haladó Párt színeiben. 
auzszszslws
Úgy látszik, önmagában mégsem elég a kemény munka, kell azért a párkönyvecske is. Bácsföldvári  boci szemek ide vagy oda, az egykoron még a Szerb Radikális Pártba belépett, mostanra haladópártira konvertált helyi politikusok még nem rakják teli listáikat magyar nevekkel, így Katalin sem túl régóta meggyőződéses „Vučićista”.
A Muzslai-farm vezetője ugyanis még a Demokrata Párt listájáról szerezte a mandátumát, de ahogyan a tejnek is megvan az ára, úgy a képviselőnek is, a szemközt köpött választóknak pedig jobb híján maradt a tehénlepény.
Annak idején, amikor az Óbecsei KKT-ben ez a bizonyos pártcsere megtörtént, a DélHír Portál megkereste Muzslai Katalint és a vele együtt pártot váltó Sinkovics Lászlót is, aki szintén állattenyésztéssel, baromfitartással és keltetéssel foglalkozik. Amikor Katalint felhívtuk, és megkérdeztük, miért ült át a demokratáktól a haladókhoz, nemes egyszerűséggel ránk csapta a telefont és később sem volt hajlandó nyilatkozni. Eközben Sinkovics úr nyíltan elmondta, a „gazdasági érdeke” úgy kívánta, hogy az éppen hatalmon lévő haladókkal politizáljon. Ahogyan fogalmazott: „így megnyílnak azok az ajtók is, amelyek a demokrata tagsággal zárva maradtak".
Úgy látszik, a Muzslai-farom is ezek az ajtók nyíltak meg most.
Habár Katalin a mi megkeresésünkre nem volt túl beszédes, de tegnap a Vajdasági TV-nek a kormány látogatása után a következőket nyilatkozta (szó szerint idézünk): "Nagyon megörűtem mikó megtudtam azt a látogatásrú a meghívást, gondolom, nagyon, ez egy megtisztelő dolog számomra, mer ez egy nem mindennapi esemény". Idézet vége.
zszsmc5
A munkát, főleg ha olyan embert kívánó feladatról van szó, mint az állattenyésztés és földművelés, meg kell becsülni és el kell ismerni. Azonban nyílt színi kormánypropagandát szervezni a szalmakazal és a kombájn között félúton, már egyáltalán nem az érdemekről szól. Odaállni néhány PR fotó kedvéért, kirakatba állított díszmagyarrá válni és egy kis vállveregetést is besöpörni a frissen szerzett párigazolvány mellé pedig nem más, mint kisebbségi opportunizmus.
Utóirat: A propaganda jellegű kihelyezett ülés helyett a kormány Bácsföldvárról elkanyarodhatott volna a szomszédos Csúrog irányába is, hiszen immáron száz napja, hogy a jelenlegi kormány sem „mentette fel” a Sajkás-közi magyarokat a kollektív bűnösség terhe alól.
H. Á.

Közzétette: Szerkesztő 2014. augusztus 05. kedd, 12:56 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése