2014. november 11., kedd

A 3877. sz. szerb kormányhatározat

A tények alapos ismeretében az 1944-45 telén teljesen magyartalanított, három bácskai község (Csurog, Mohor és Zsablya) lakóinak kollektív bűnösségét eltörlő, hét évtizedet késett szerb kormányhatározat megtévesztő, kétes "gesztus", mert az állami szintre emelt, súlyos diszkriminációnak csak egy részére ad kétes értékű választ és – Pásztor Bálint képviselő állításával szemben – valójában semmilyen tényleges, gyakorlati következménnyel nem jár.
Az pedig egyenesen felháborító, hogy a szerb kormány úgy hozta meg ezt a határozatot, hogy a kollektív bűnösség alól most mentesített három falu egykori lakosai, ingatlan-tulajdonosai nem kérhetik vissza a jogos tulajdonukat, mert a vagyon-visszaszármaztatási eljárás szűkre szabott határideje 2014. március 1-én lejárt. Egyértelmű a szándékos időhúzás oka, hiába hozsannázik a VMSZ elnöke, Pásztor István és – másfél évvel a személyesen neki tett ígéret időpontja után – kifejezetten visszatetsző Áder János, a Magyar Köztársaság  elnökének köszönő levele. Hát nem: a délvidéki honfitársainkkal együtt-érző magyarok nem köszönik meg a látszat-gesztusokat, hanem követelik a kollektív bűnösség terhe alól felmentett három falu elüldözött lakosai és minden más, politikai és gazdasági értelemben bírósági ítélet nélküli sérelmet szenvedett délvidék magyar számára a teljes körű politikai és vagyoni rehabilitációt is!
További következmények: Ez a sajnálatosan célt tévesztett elnöki köszönőlevél tulajdonképpen
legitimálta és feledésre ítélte a szerbiai magyarok terhére hetven év alatt sorozatosan elkövetett, a gyorsuló asszimilációt elősegítő, kormányszintű jogfosztást, s ezután már szinte lehetetlenné vált az 1944-45-ös tömeggyilkosságok teljes körű feltárása is!
Úgy tűnik, hogy példátlan módon, nemzeti kormányunk ezt is kész beáldozni, a nagypolitikai célokért, az általuk kitűnőnek nevezett kapcsolatok fenntartásáért. Pedig a történelem sokszor bizonyította, hogy a súlyos bűnök egyoldalú engedményeken alapuló szőnyeg alá söprése soha nem jelent tényleges megoldást, viszont mindig magában hordozza a következő konfliktusmagját.

Éhn József
Budapest, 2014. november 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése