2014. november 25., kedd

November 25.



Katalin napja.
A görög katharosz szóból származik, jelentése (mindig) tiszta. A magyarba a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került.
1562 – Madridban megszületett Lope de Vega (eredeti nevén: Lope Félix de Vega Carpio) spanyol lírikus, a nemzeti színjátszás atyja.
1802 – A magyar nemzetnek ajándékozta könyvtárát, numizmatikai és magyar történelmi gyűjteményét Széchényi Ferenc gróf, aki ezzel megalapította a Magyar Nemzeti Múzeumot, és létrehozta az Országos Széchenyi Könyvtár alapjait.
1888 – Felsőkázsmárkon megszületett Putnoky László vegyészmérnök, az üvegipar egyik európai szaktekintélye.
1915 – Megszületett Augusto Pinochet Ugarte chilei politikus, aki 1974 és 1990 között Chile köztársasági elnöke, a katonai junta elnöke volt.
1921
– Megszületett Pilinszky János költő.
1940 – Megszületett Percy Sledge énekes, akinek a When a Man Loves a Woman című dalt köszönhetjük.
1951 – A váci börtönben 68 éves korában meghalt Friedrich István volt miniszterelnök, akit koholt vádak alapján ítéltek el.
1954 – Megszűnt a Ma­gyar–Szovjet Hajózási Részvénytársaság (MESZHART) és a Magyar–Szovjet Polgári Lé­gi­for­galmi Társaság (MASZOVLET) és megalakult a Magyar Hajózási Részvénytársaság (MAHART) és a Magyar Légiforgalmi Vállalat (MALÉV).
1984 – Brit és amerikai pop és rocksztárok részvételével, jótékonysági céllal jelent meg a Do Thely Know It’s Chrismas című dal, melyet Band-Aid csapat adott ki.
1991 – New Yorkban rákbetegségben meghalt Eric Carr, a Kiss együttes dobosa.

120 éve, 1894. november 25-én nyitotta meg kapuit Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet.
A kertészeti szakképzés önállósulása a 19. század közepétől kísérhető nyomon. A folyamat az Országos Magyar Kertészeti Egyesület támogatásával bontakozott ki. A filoxéra által kipusztított szőlők területének gyümölcstermesztéssel való hasznosítása, valamint a városlakók és az ipari munkásság zöldséggel való ellátása a 19. század végén szükségessé tette a hozzáértő kertészek képzését hazánkban.
Akkoriban a kertészképzés a kertész céhek feladata volt, amit az ipari céhekhez hasonló módon végeztek, de csak a dísznövénytermesztésre, növényhajtatásra és parkfenntartásra korlátozódott.
A századfordulóra európai rangúvá váló mintaiskolát, a Budapesti Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetet 1894-ben alapították (ezen a néven 1939-ig működött), és a Földmívelésügyi Minisztérium fennhatósága alatt több szinten szolgálta a magyar kertészképzést.

A kertészképzés elméleti és gyakorlati megalapozója a Entz Ferenc volt, aki 1853-ban Pesten haszonkertészeket képző iskolát nyitott. Az 1860-ban Budán létesített Vinczellér- és Kertészképző Gyakorlati Tanintézet vezetésével Entz Ferencet bízták meg. Az iskola Entz halála után, 1878-ban költözött jelenlegi helyére, a Gellért-hegy déli lejtőjére, ahol több kataszteri holdat kitevő területen a gyakorlati munkát sajátíthatták el, illetve növénynemesítési, szelekciós kísérletekkel foglalkozhattak a diákok.
1939-ben a Tanintézetet akadémiai rangra emelték Kertészeti Akadémia néven, ahova csak érettségizett fiatalok jelentkezhettek. 1943-ban a tanulmányi időszakot négy évre emelték, ekkortól Kertészeti és Szőlészeti Főiskola néven működött tovább (kivéve 1945 és 1953 között, amikor önállóságát egy időre elvesztette). 1953-tól épült ki a főiskola Péteri-majori (Soroksár) kísérleti üzeme és tangazdasága, illetve jelentős szervezeti átalakítások zajlottak az iskolában, megszervezték az élelmiszer-ipari üzemmérnökök és a tájépítészek képzését. Egyetemi rangot 1968-ban kapott Kertészeti Egyetem elnevezéssel. Az immár ötéves képzés ekkortól két karon folyt az egyetemen.
A Kertészeti Karon leendő kertészmérnökök, kertészeti üzemmérnökök és kertépítő mérnökök tanultak, az Élelmiszer-ipari Karon pedig üzemmérnöki oklevelet szerezhettek a hallgatók. A 2000-ben lebonyolított felsőoktatási integráció során az egyetem a Szent István Egyetem része, 2003-ban pedig a Budapesti Corvinus Egyetem szervezeti egysége lett. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum 
A képen:

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem budai arborétuma fennállásának 100. évfordulóján.
Budapest 1994. április 8., MTI Fotó: Kerekes Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése