2014. november 19., szerda

Herkóca huszonkét évvel később: a helybelieket már Šešelj neve hallatára is kirázza a hideg

0a herkoca01Herkócán, ahol 22 évvel ezelőtt Vojislav Šešelj és követői felolvasták annak a 17 katolikus vallású polgárnak a nevét, akiknek azonnal távozniuk kellett az akkor még horvát többségű szerémségi faluból, a helybelieket ma is rosszullét kerülgeti a hírhedt csetnikvajda neve hallatán.
Mintha sokan még mindig rettegésben élnének. A lakosok csak a nevük említése és fényképezkedés nélkül voltak hajlandóak pár szót váltani az újságírókkal.
Az egyik horvát nő közölte, jól emlékszik mindenre, ami a kilencvenes években történt, de egyszerűen nincs ereje erről beszélni. Egy másik horvát asszony szavai szerint azok borzasztó idők voltak, hihetetlen, hogy az emberek mi midenre vetemedtek. Mint mondta, például az ő házára kézigránátot dobtak. Az összes megpróbáltatás és veszély ellenére úgy döntött, mégis Herkócán marad.
Ivica Živković plébános elmondása szerint a kilencvenes évek elején az állandó fenyegetések és a félelem miatt sokan elhagyták otthonukat, falujukat. Akik maradtak, megpróbálnak előre nézni, de aligha fogják valaha is elfelejteni a több mint két évtizeddel ezelőtti eseményeket.
Miután az írás elején említett 17 polgárt elűzték, a szerb szélsőségesek még húsz családot kényszerítettek távozásra. Helyükre "természetesen" szerb menekülteket költöztettek.
Az őshonos lakosság megfélemlítése tovább folytatódott. Egy lakost meggyilkoltak, többeket pedig megvertek.
Egyes adatok szerint mintegy 350 horvát és magyar család hagyta el Herkócát 1992-ben. A szerb soviniszták a település horvát nevét szerbre "keresztelték", Herkocából (Hrtkovciból) Srbislavci lett. Később nemzetközi nyomásra mégis visszaállították eredeti nevét.
"Érdekes", hogy a Herkócán és más helyeken történt etnikai tisztogatás idején Szerbia és Montenegró szövetségi kormányának igazságügyi minisztere a ma VMSZ-hez közelálló Várady Tibor jogász volt. Később azt nyilatkozta, hogy ő elítélte a történteket, de nem tudott hatni az eseményekre, mert a valós hatalom nem a szövetségi szervek, hanem a szerb köztársasági kormány kezében összpontosult.
Az úgynevezett szerb rendszerváltást követően bűnvádi eljárás indult a herkócai helyi közösség (immár megboldogult) egykori elnöke, Ostoja Sibinčić ellen, aki nagy mértékben volt felelős a faluban történt etnikai tisztogatásért. Sem Sibinčićet, sem más háborús bűnösöket azonban nem ítéltek el a herkócai szörnyűségek miatt.
Immár Vojislav Šešelj is szabadlábon van.
Blic nyomán K. P.  
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. november 18. kedd, 12:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése